1980-as évek Magyarországa. Milyen ruhákban jártak a gyerekek akkor iskolába? Miben volt más az akkori "iskolai divat" a maitól?
Nézzél vissza valami régi filmet vagy képet arról az "egyfajta kötelező kék iskolai köpenyről"
meg arról az "egyfajta kötelező fehér munkahelyi köpenyről - pl. tanároknak"
Meg még volt az a kék melósruha, azoknak, akik műhelyben olajos vasakat fogdostak.
Nem voltak túl divatosak,volt bársony,nadrág,trapper farmer.
Nem volt ekkora választék semmiből.Márkás cuccok nem nagyon voltak.Nálunk iskolaköpeny nem volt kötelező általánosban,viszont Gimiben igen.Kék volt.76-ban voltam elsős általánosban,Gimiben 1984-ben kezdtem.
Nagyjából abban jártunk, amit a szülők ránk aggattak. Nem volt úgyse választék divatból. :)
Télen síoveráll, csősapka, volt kertésznadrágos időszak, hozzánk is begyűrűztek a válltöméses cuccok, bársonynadrág. De mindegy is volt, mit veszünk fel, mert eltakarta a nálunk is kötelező műszálas nylon sötétkék iskolaköpeny.
Az iakolaköpenyből volt rendes vászon változat is, nem volt kötelező a nejlont hordani, nekem mindig olyan volt. A fiam egyházi iskolába jár, most is kötelező ott az iakolaköpeny.
Divatos cuccok, pólók nem nagyon volták, bársony nadrág volt inggel. Később jött a farmer és a póló. Ma már szinte hihetetlen, de anno középiskolába a lányok is egyenes szárú farmerban és bő pólóban jártak (80-as évek vége, 90-es eleje), a smink pedig tilos volt és a hajfestés is.
A munkások most is kék melós ruhában dolgoznak nálunk a cégnél.
Szia! Ahogy írták az előttem szólók. Iskolaköpeny volt. Annyiból nem lenne rossz a mai világban egyenruha, hogy ne a külső alapján határozzanak meg valakit. Akkor nem.látszik jómódú, vagy szerényebb körülményeknközött él. Nincs mutogatás a másikra, hogy milyen gagyi cuccokban jár.
Én baromira támogatnám a korosztályos egyenruhákat.
Más szín általános iskolában, aztán középiskolában. Van ország, ahol ez kötelező. Példul Jamaika, de egyes USA és Egyesült Királyság beli iskolákban is.
Én a régi műszálas köpenyre emlékszem. Sötétkék volt. Emlékszem, egy téli délutánon, a tök sötét szobában olyan lendülettel vettem le, hogy annyira szikrázott, hogy anyám átjött, hogy mi van, villámlott kint? Mondjuk szerintem alatta is menő 100% nejlon pulcsi volt. Nyilván.
Egyszer meg kifojt a köpeny zsebében a technokol rapid és szabályosan feloldotta. Ennyire műanyag volt. Persze akkor még a technokol rapid is más volt. Kő kemény higító. Nem az az egészséges pancs, mint most :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!