Tényleg kirekesztik a mai gyerekek azon társaikat, akik régiesnek tűnő, hagyományos keresztneveket viselnek?
Itt ilyen nevekre gondolok, amik régen teljesen megszokott és nagyon gyakori nevek voltak. Pl. a János, de említeni lehet még a Ferenc, az István, a Miklós, a Lőrinc, a József, Katalin, Mária, Anna, Gizella, Margit, Magdolna neveket.
Mégis hogy lehet csúfolni ilyen nevekért az embereket, vagy kitaszítani? Mert manapság túlon-túl cifra névadás van szokásban, sőt egyenesen idióta neveket is képesek adni a gyerekeknek, mint Nintendó, Froló, Skájvókör, Stoplámpa, stb.
Vannak persze idejétmúlt régi nevek is, amelyek tényleg nem hangzanak jól.
De a társadalomban igen nagy gondok lehetnek, ha egy gyereket ma azért szekálnak, ha Jánosnak, vagy Ilonának hívják.
Ne kereszteld Jánosnak. Az idők változnak. Középiskolában már nincs kirekesztésről szó, de nekem is szokatlan valakit Lajosnak hívni az évfolyamtársaim közül például. Lajcsinak nyilván nem fogom becézni.
Katalin, Anna: ezek most sem furcsák.
Ahelyett, hogy megvernéd mások kisiskolás gyerekeit, inkább válassz olyan nevet majd a fiad/lányodnak amivel ő is könnyen megbarátkozik.
Hálás lesz érte, higgy nekem.
Csak egy apró megjegyzés: az Anna az egyik legnépszerűbb keresztnév mostanában, úgyhogy kilóg a listàdból.
A tanárokat meg hagyjuk, sok helyen a legsúlyosabb bántalmazásra nem reagálnak normálisan. Ha valakit piszkálnak a többiek, csak annyit tudnak mondani, hogy ne foglalkozzon velük. Ezzel aztán komolyan ki van segítve az illető... Ez az én időmben épp úgy a szarnak volt egy pofon, mint mostanában.
Annyi minden divatos meg hóbortos keresztnévvel találkoztam már eddig, hogy szinte elvesznek köztük az ilyen nevek, mint az Anna. Mea culpa, ha ezt elnéztem.
Hát igen, ennyire futja a tanárnak, de nem bírja fölfogni, hogy az másik kis szemét meg túl sokat foglalkozik vele. Persze ha meg a tanár odaszól a kisgyerek rögtön rohan az anyjához, meg az apjához és abból az lesz, hogy szétverik az igazgatóit.
Mind ez, mind a névválasztás komoly problémákra mutat(hatna) rá, pl. arra is, hogy mennyire képesek a szülők normálisan nevelni a gyereküket, akinek a Pöce nevet akarják példának okáért adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!