Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg kirekesztik a mai...

Tényleg kirekesztik a mai gyerekek azon társaikat, akik régiesnek tűnő, hagyományos keresztneveket viselnek?

Figyelt kérdés

Itt ilyen nevekre gondolok, amik régen teljesen megszokott és nagyon gyakori nevek voltak. Pl. a János, de említeni lehet még a Ferenc, az István, a Miklós, a Lőrinc, a József, Katalin, Mária, Anna, Gizella, Margit, Magdolna neveket.

Mégis hogy lehet csúfolni ilyen nevekért az embereket, vagy kitaszítani? Mert manapság túlon-túl cifra névadás van szokásban, sőt egyenesen idióta neveket is képesek adni a gyerekeknek, mint Nintendó, Froló, Skájvókör, Stoplámpa, stb.

Vannak persze idejétmúlt régi nevek is, amelyek tényleg nem hangzanak jól.

De a társadalomban igen nagy gondok lehetnek, ha egy gyereket ma azért szekálnak, ha Jánosnak, vagy Ilonának hívják.

2017. márc. 26. 22:14
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Engem csipkedtek a vezetéknevem miatt (nem írnám le nyilvánosban :D ), de kedveltek, szóval ez csak baráti csipkelődés volt. Nálunk inkább azzal ment, akinek különleges neve volt (Szidónia nevű osztálytársunk nevét imádtuk csak úgy mondogatni). Ha valakit piszkálnak a "neve miatt", azt úgy általában nem kedvelik, a neve csak kéznél van.
2017. márc. 27. 13:57
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Engem sokszor hívtak Pizzának, meg Zizinek.. -_-

(Izabella a nevem)

De ettől függetlenül sokan szerettek. :)

2017. márc. 27. 16:50
 13/25 A kérdező kommentje:

Vannak dolgok, amiket nem enged meg a társadalmunk. Az ilyeneket ezért szabályozzák pl. jogszabályokkal, törvényekkel, de másokat meg nevelők, így tanárok vagy lelkészek útján. Még hogy ne adjak egy taslit a szemtelen kölyöknek, mert azért szekálja a gyerekemet, ha a neve Lőrinc, vagy János, esetleg Mihály? Ilyen erővel már a tolvajokat se kéne megbüntetni, mert ugye mondhatnánk, hogy mit izgatja magát a sértett, vegyen újat!

S ahogyan megvédik mondjuk a nemzeti és kulturális örökséget, s azt igyekeznek még tovább fenntartani, úgy meg kell védeni azokat, akik hagyományos magyar keresztneveket használnak. Gyerekként az ember sok mindent csinál amit el lehet nézni neki, de mindennek van határa. A gyerek pl. ne kezdjen el akár egy ilyen vonal mentén arra szocializálódni, hogy felnőttként majd még szélsőségesebb lesz.

A szülők is figyeljenek erre és lépjenek fel, ha a gyerekük elkezd lovagolni azon, ha az osztálytársa János, vagy Katalin. Mert az a szülő, aki ezzel nem törődik elhanyagolja a gyerekét. Ugyanúgy az a szülő, aki őrületes nevet választ a gyerekének valószínűleg képtelen gyereknevelésre is.

2017. márc. 27. 19:16
 14/25 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom, én ismerek 16-17-18 éves Ferencet, Máriát, sőt Eleket is, senki nem rekeszti ki őket a nevük miatt.
2017. márc. 27. 20:56
 15/25 A kérdező kommentje:
Az helyes. Nekem meg egy anyuka mesélt erről, s ő épp ezért helyteleníti is(!) a hagyományos névadást. Azért ez elég elképesztő, hogy ő még "alkalmazkodni" is próbál az ilyesmihez.
2017. márc. 27. 22:24
 16/25 anonim ***** válasza:
73%

A csúfolódás oka soha nem a név.

Hanem a gyengébbeket próbálják megtalálni. Régen még a szemüvegeseket is csúfolták.pont mert ő is gyengébb mint ők.

Ez tanítás lenne hogy az a gyengébb megtanuljon önmagáért kiállni, mert felnőtten nehezebb lesz. A gúny jelzés arra, hogy a sértettnek tanulnia kell szocializálódni. Nehéz út. De muszáj.

2017. ápr. 17. 21:03
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Adj olyan nevet a gyerekednek, ami neked tetszik. Én egyik sulimban sem tapasztaltam ilyet, sőt, az osztálytársaim nagy részének az általad említett "hagyományos" neve volt.

ps. Szerintem ha valakit csúfolni akarnak a gyerekek, akkor fogják is, ha nem a neve miatt, akkor találnak mást.

2017. ápr. 17. 21:06
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképp olyan nevet akarok adni a gyerekemnek ami szép is és normális is, s hagyományos is.
2017. ápr. 26. 13:35
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy gyerek, főleg egy ovis nem nagyon van tisztában azzal, hogy pl egy Ferenc, Mária, Erzsébet régies lenne.
2017. nov. 26. 23:29
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Anna most is menő név
2017. dec. 11. 06:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!