Ha én magázok, elvárhatom, hogy a másik fél is magázzon?
Gondolom, gyerekként abban a házban nőttél fel, mert új lakóként nem csinálnák ezt.
Egyet tehetsz: kedvesen és mosolygósan azt mondod, hogy "Nekem kellett volna felajánlani a tegezést, de te megelőztél, akkor szevasz!"
Ha felháborodik, akkor meg azt: "Én nem tegezlek téged, ahogy te sem engem!"
Az első válasszal értek egyet, a lényeg a kölcsönösség. (És nagyon jól hangzik a "Nekem kellett volna felajánlani" kezdetű mondat. Ez frappáns, intelligens, kifejező és kulturált visszavágás.
Amúgy jobb lenne, ha nem lenne külön tegezés és magázás, hanem csak egyféle megszólítás (lehetőleg a tegeződés), de ameddig megvan mindegyik, addig ez a megoldás.
A második válaszolónak pedig üzenem, hogy segítség helyett lekicsinyelni a kérdező problémáját nem igazán kulturált megnyilvánulás...
A "Nekem kellett volna felajánlani" kezdetű mondat egyáltalán nem hangzik jól, mert hibás. Egy 28 éves nő nem ajánlhatja fel a tegeződést egy öreg férfinek. Az, hogy nő, csak akkor számít, ha hasonló korúak lennének. Emlékeztetőül: 1. prioritás: rang/tisztség, 2. pr. kor, 3. pr. nem.
Azt javasolnám, hogy törődj bele. Nem éri meg, hogy ilyesmi miatt ronts a viszonyotokon. Pár év múlva majd megoldódik...
Nem értek egyet a 4.#-sel. Ha az idősebb IS tudná az illemet, NEM tegezné le a 28 éves asszonyt!
A kérdező eddig még nem tegezte vissza, megadta neki a tiszteletet, ideje, hogy megkapja a korának és női mivoltának megfelelő viszonzást.
Igen, elvárhatod, hogy ők is magázzanak.
Ha ezt felveted, akkor azért nem árt udvariasan tenni, mert a többség nem megbántási szándékkal tegez, hanem mert fiatal korában ahhoz szokott, hogy az öregek tegezik a fiatalabbakat. Főleg, aki faluban volt fiatal, és ott mindenki ismert mindenkit, már kicsi gyerekkorától.
Apám 74 elmúlt, és mindenkit letegez úgy 50-ig.
Párszor már szóvá tettem, hogy ezt nem illik, és olyankor mindig meg van döbbenve, hogy már miért nem illene. És akárhogy bizonygatom, nem hiszi el, hogy a másik esetleg sértőnek találja a letegezést. Mivel az ő használatában a barátságosság jele a tegezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!