Ha idősebb letegez, azt illik visszategeznem?
Megjegyezném elég baj, hogy ezt a kérdést egyáltalán fel kell tennem! Minek adnék több tiszteletet, mint amit én kapok?
Egyébként falun lakok, 22 éves vagyok, és már egy kicsit zavaró, hogy nem képesek egy "jó napot"-al visszaköszönni, amikor az idegen normálisabb része már nem tegez le. Értem én, hogy szokások, ők is így nőttek fel, de változik a világ! Ilyen pl. nyugatabbra nincsen! Milyen dolog ez egyáltalán?? És a legnagyobb probléma, hogy ezt a többi fiatal is úgy gondolja, mint az idősek!
Kedves kérdező, az, hogy egy ember, aki látott téged felnőni, letegez, nem a tiszteletlenség jele!! Ne várd az idősektől, hogy felvegyék az új szokásokat. Ők ezzel azt fejezik ki, hogy ismernek, emlékeznek rád, és valamennyire hozzájuk tartozol. Ha majd valamelyikük áttér a jónapotra, tudhatod, hogy megsértődött, és megvan a véleménye rólad. Ha semmiképp sem jön a szádra a csókolom, amit ők megszoktak, de már tényleg elavult, akkor se feledd, hogy a kurta jónapot illetlenség:
"Az udvariasság megkívánja tőlünk azt, hogy a kívánok igét hozzátegyük a köszönéshez, amiről sajnos sokan megfeledkeznek és ettől rideg a köszönésük."
Forrás: [link]
Én kisvárosban nőttem fel, de inkább falunak tekinthető. Régebben nálunk teljesen normális és megszokott volt, hogy az idősek (leginkább rokonok, szomszédok, közeli és távoli ismerősök) tegezik a fiatalokat, a fiatalok pedig magázzák őket (csendőrpertu). Fel se merült senkiben, hogy kérdés nélkül visszategezzen egy idősebbet. Ha pedig az idősebb felajánlja a tegeződést, azt illik elfogadni, és onnantól tegeződni. Sokszor ilyenkor ténylegesen is megitták a pertut, mintegy szentesítve az új felállást.
Ezért fura volt nekem, hogy nagyobb városokban meg azt a szokást láttam, hogy ha egy idősebb letegez, akkor az automatikusan a tegezés felajánlását jelenti, és illik visszategezni. Volt olyan is, aki majdnem megsértődött, hogy én miért nem tegezem vissza, amikor ő letegezett. Én meg mondtam, hogy mert én úgy tanultam, hogy addig nem tegezem, amíg nem ajánlja fel a tegeződést.
Szóval ahány ház, annyi szokás. De mostanában szülővárosomban is változnak az idők, egyre inkább kezd elterjedni és általánossá válni a tegeződés életkortól függetlenül. Kb. csak a hivatalos helyeken, meg a teljesen ismeretlen 40 vagy még inkább 50 fölöttiek magázódnak egymás között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!