Hogyan illik köszönni egy idősebb embernek chaten/Facebookon?
A korom nem lathato egyetlen oldalon sem, es el is varom, hogy tegezzenek. 92 ota netezek, es az internet nepe nem kezitcsokolomozik mondjuk a twitteren es/vagy sehol. Ez csak a magyaroknal kerdes :) Egyebkent, tegezodve, es magazodva is el lehet kuldeni valakit melegebb eghajlatra, vagy verig serteni. Ez nem tegezodes-magazodas kerdese, a legnagyobb tisztelettel is tudok tegezodni, es a legdurvabban is tudok irni magazodva.
Aki ezen fennakad, hogy neki nem csokolommal koszonnek az interneten, az ostoba.
(57/N)
Én 60/N vagyok és a neten alapnak tartom a tegezödést, kortól függetlenül.
A "tiszteletet" nem ezzel kellene mutatni (habár önmagában az, hogy valaki régen született, még nem ok a tiszteletre, azt ki is kell(ene) érdemelni). Leeht valaki nagyon szemtelen vagy sértö magázódva is, és nemcsak a neten, hanem a való életben is.
Én sosem éreztem, hogy ragaszkodnom kellene ahhoz, hogy bárki is tegezzen, és ennek "ellenére" sokkal kevesebb negatív dolog ért fiatalok és kevésbé fiatalok részéröl, mint a mereven formákhoz ragaszkosó kortársaimat.
Szerintem chaten nyugodtan tegezd az illetöt, aki chatel vagy hasonló módon van jelen a neten, ah nem valószínü, hogy másban középkori nézeteket vall.
Mi lenne, ha úgy kezdenéd, ahogy a leveleket ténylegesen szokták (tudom, ma már nem divat levelet írni, pedig nem ártana megtanulni azt is...):
"Tisztelt XY!"
Jól írják, a neten nem látható a kor, bárki állíthatja, hogy 110 éves. (A Facebook-profilomon én is 98 éves vagyok, mert idegeneknek semmi közük hozzá, hogy mikor születtem.) Ezért nem is szokás magázódni.
Kivéve: ha az illetőt az életből is ismered, és magázod, akkor nem jó ötlet neten letegezni. De persze, ilyen esetben is gyakran felajánlják az idősebbek a tegezést. Fórumokon, chaten, ahol sokan olvashatják, főleg rosszul mutat, ha valaki magáztatja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!