Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért kéne, hogy a tegeződés-m...

Miért kéne, hogy a tegeződés-magázódásnál a NEMNEK jelentősége legyen, vagy IDEGEN nőt előre engedni?

Figyelt kérdés
Az etikett könyvek szerint férfi-nő között MINDIG a nő ajánlja fel a tegeződést, kortól, pozíciótól függetlenül, és sokan így is gondolják. Én meg úgy gondolom, hogy ennek a 21. században NINCS helye, ez a nemek egyenjogúságát kérdőjelezi meg. Ha nemi egyenjogúság van, akkor én a magam részéről azt a nőt fogom tegezni, vagy magázni akihez hasonló korút, és pozícióban lévőt is tegeznék, illetve magáznék. Lesz@rom, hogy ezért ki tart bunkónak, szerintem a normális, nemi egyenjogúságban gondolkodó nők is így gondolják, a többi meg nem érdekel. Ahogy minden más olyan "illemszabályról" is ez a véleményem, aminek az a lényege, hogy a nőnek a férfihoz képest valamilyen előjoga van, például, hogy ha nő bejön, akkor fel kell állni az asztalnál, a nőt előre kell engedni, akkor is, ha ő is fiatal, a nőnek nem lehet kezet nyújtani egy férfinak, stb... Én a magam részéről nem vagyok hajlandó ilyen szabályokat betartani, az más kérdés, ha olyan nővel vagyok lovagias, akitől akarok valamit, és az ajtóban előre engedés, vagy kabátlesegítés ennek a része, ismeretlen nőket, viszont, vagy olyanokkal, akik csak kollégák, vagy hasonló, de nem tekintek rájuk kifejezetten nőként, saját magammal egyenrangúnak tartom, így nem fogok nekik ilyen előjogokat biztosítani, ez van... 26/F
2017. jún. 17. 14:16
 1/9 A kérdező kommentje:
"azt a nőt fogom tegezni, vagy magázni akihez hasonló korút, és pozícióban lévő férfit is tegeznék, illetve magáznék"
2017. jún. 17. 14:17
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is túlzásba visznek néhány dolgot, ezt az asztaltól felállós szokást nem is ismertem, pedig nem vagyok már mai gyerek (ergó nem is alkalmaztam soha, csak annak idején a tanárnőknél, de ott sem a nemük miatt). Fiatal - velem egykorú - nőt nem magáznék feltétlenül, a neme miatt biztos nem, előreengedni pedig gyakran szoktam embereket, szintén csak nemtől függetlenül.
2017. jún. 17. 14:55
 3/9 anonim ***** válasza:
18%
Neked még sok bajod lesz az életben. Tudatlan vagy és ezt még hirdeted is.
2017. jún. 17. 18:02
 4/9 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem a mi korosztályunkban ez a merev etikett már kimenőben van szerencsére. A fiatalok mind tegezik egymást és ez jó. Én nőként elég hülyén érzem magam, ha én kell hogy felajánljam a tegeződést egy idősebb férfinak, akkor inkább maradunk magázódásban.
2017. jún. 17. 20:41
 5/9 anonim ***** válasza:
58%

Főleg akkor, amikor bedűlsz a félművelteknek és elhiszed, hogy a tegeződést mindig a nő kell felajánlja... Ez egyszerűen nem igaz.

Gondolkozz: egy 21 éves diáklány ajánlja fel a 60 éves agg professzorának a tegeződést ? Te nem érzed a helyzet groteszk voltát ?

2017. jún. 18. 00:21
 6/9 A kérdező kommentje:
5-ös. Ez valóban groteszk, de épp ez az, hogy több illemmel foglalkozó könyveb is tényleg ezt olvastam, és találkoztam már olyan nővel, aki tényleg így is gondolja...
2017. jún. 18. 13:38
 7/9 anonim ***** válasza:

Nálunk a könyvüzletben kapható illemmel foglalkozó könyvek a "népi hatalomm" éveiben jelentek meg, ahol a párt nevezte ki a szerzőt. Főleg persze olyant, aki a diplomáciában viselt állása miatt (protokollfőnök) konyított is a dolgokhoz. Az eredmény az lett, hogy a "nem tiszta" helyzeteket egy-egy nyakatekert mondattal "mosta egybe", ahelyett, hogy az alapelvek tisztázása után fejtette volna ki a részleteket.

Pl. a "ki kinek ajánlja fel a tegeződést" témakörnél utalni lehetett volna a rokon témára: "ki kinek köszön előre" vagy a másik rokon témára: "ki kinek nyújt, vagy nem nyújt kezet". Mindhárom téma egy tőről fakad, ezért összefüggésben vannak egymással: ez a rangsor !! Szigorú, mindig is létezett, de a "népi hatalom" éveiben igyekeztek jelentéktelenné tenni, mert ugye a munkás-paraszt szövetség volt az államhatalom alapja. Kádár János is szívesen pózolt, amikor a munkásokkal fogott kezet, de azért nem volt szabad vállon veregetni, mert megbántad volna... Vagyis akkor is volt rang, amikor nem volt :))

2017. jún. 18. 14:08
 8/9 anonim ***** válasza:
74%

Visszatérve a témára: akárhogy is írják az illemtankönyvek (ezek általában egymást másolják), a tegeződést nem a nő ajánlhatja fel, hanem a rangban feljebb álló (1. számú kritérium). Ha rangban egyenlőek volnának (pl. mindketten az iskola tanárai), akkor az ajánlhatja fel, amelyik idősebb közülük (2. számú kritérium). Ha egyidősök volnának (pl. hajdani évfolyamtársak), akkor a nő ajánlhatja fel (3. számú kritérium).

Ezek a kritériumok mindenre vonatkoznak: a köszönésre, bemutatkozásra, kézfogásra és tegeződésre is.

U.i. egy másik közkeletű tévedés (valamelyik botcsinálta illemtankönyv-író oda kozmálta valahonnan): a tegeződés felajánlását nem illik visszautasítani. Ez is egy nagy marhaság. Igenis, vissza lehet utasítani ILLEDELMESEN. Képzeld el mi is lenne, ha a gyárban az inasok (tanulók) letegeznék az oktatót, a gyár igazgatóját, főmérnökét, idős titkárnőjét, - mert neki nem szabad visszautasítani.

2017. jún. 18. 14:24
 9/9 anonim ***** válasza:
55%

"Igenis, vissza lehet utasítani ILLEDELMESEN. Képzeld el mi is lenne, ha a gyárban az inasok (tanulók) letegeznék az oktatót, a gyár igazgatóját, főmérnökét, idős titkárnőjét, - mert neki nem szabad visszautasítani."

Ez elméletben elő sem fordulhat, mert nem illik kapásból letegezni valakit, hanem fel kell ajánlani, ezt pedig az inasok eleve nem tehetik meg a főmérnökkel szemben.

2017. jún. 18. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!