Nekem is ki kéne hívnom a rendőrséget?
"22-6 ig szamit csak csendhaboritasnak"
Ez már évek óta me, igaz, megszűnt a "csendháborítás", helyette a nyugalomhoz való jog van, az viszont 0-24-ben!
A házirend szerint 8 és 22 óra között lehet hangosabb tevékenységeket folytatni. Azt elismerem, hogy 10-ig tényleg hangosabb volt a zene, de utána annyira (szerintem) nem voltunk hangosak, és ezt a mellettem lakó szomszéd is mondta, mint ahogy azt is, hogy ő előtte se hallott minket hangosnak. A szomszéd alattam viszont heti rendszerességgel hallgatja a zenét reggel 7-kor.
A válaszokat eddig köszönom.
A házirend nem szűkítheti magasabb rendű jogszabály, ez esetben törvény érvényességét.
„Csendháborítás
195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.”
↑
2012. évi II. törvény
a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről
A törvényben nincs időponthoz kötött szűkítés. Sem az idézett tényállás leírásban, sem másutt.
A törvénynek ez a szakasza a hatályba lépés napja, azaz 2012. április 15-e óta, változatlan.
A jogszabály hatályos, teljes szövege elolvasható, például, a Magyar Közlöny kiadója által üzemeltetett Nemzeti Jogszabálytárban: [link]
A zaj indokolatlanságának megítélése a szabálysértésért bírságolni jogosult rendőr - adott helyeken közterület-felügyelő, természetvédelmi őr is teheti – döntési jogköre, vitatott esetben a bíróságé.
Szerdán délben is el lehet követni csendháborítást, ha valaki indokolatlan zajjal zavarja mások nyugalmát (például, túl hangos zenével „kedveskedik” a szomszédjainak, netán még a távoliknak is). És, karácsony éjjel sem, ha a zajkeltés indokolt (például, a távhőszolgáltató, elkerülhetetlenül hangos munkavégzéssel javít hibát a közúton).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!