Tegezzek vagy magázzak?
Ez necces, én is hasonló dilemmában vagyok, és azthiszem, ez a 25-35 közöttiekre jellemző igazán. Nagyapám régen azt mondta, hogy a (látható) 10 év feletti korkülönbség már bőven elég ahhoz, hogy az ember alapértelmezésben magázzon valakit. Lényegében inkább a szituációnak, helyzetnek és környezetnek megfelelően indítok: egy bankban, vagy bármilyen közig. hivatalban nem tegezem le az ügyintézőt, még akkor sem, ha látom, hogy jóval fiatalabb, de pl. egy közértben, gyógyszertárban az eladót, egy vendéglátóegységben a pultost/pincért vagy buszon az ellenőrt / sofőrt simán (ha láthatóan hasonló korú).
Ergo hivatalos helyen tuti magázódok, egyéb esetben nem jellemző.
Egyúttal engem simán zavar, ha pl. engem magáz le egy hasonló korú ember. A tiszteletet tegezve is meg lehet adni, ugyanakkor magázva is lehet az ember bőven tiszteletlen. Tegezve kicsit oldottabb a kommunikáció - szerintem.
F/29
32/F ahol csak lehet, magázódok ha ismeretlennel kerülök kapcsolatba.
Eladóval, pénztárossal, ügyfélszolgálatossal, biztonsági őrrel különösképp. Egyrészt ő az üzletet képviseli, az üzlettel meg egész biztosan "nem őriztünk együtt libát", másrészt meg kijár neki ennyi tisztelet.
A keresztnéven magázódás (egy időben a rendőrök csinálták, pl. igazoltatáskor "Béla, tudja miért állítottam meg?") meg olyan szinten fából vaskarika, hogy szavam sincs rá.
Terjed a tegeződés, pedig a magyar nyelvben van megfelelő forma tegezésre és magázásra is. Ellentétben keleti szomszédainkkal, nekik már csak a tegezés maradt.
Aki szerint meg ez olyan nyugatias, az gondolkozzon el azon, hogy az angolból épp a tegező alakok (thou) veszett ki, nyelvtanilag ők éppen hogy magázódnak.
Én 23 vagyok, de még egy 28-30 évest is magázok. Ha magázol valakit, akkor nem lehet vele gondod :) Maximum azt mondja, hogy jaj, nem kell... vagy ugyanmár, fiatal vagyok...
Viszont ha kapásból letegezed, az nem vet túl jó fényt rád, ha zokon veszi :S
Pl párom mindenkit letegez, pl autóbalesetünknél a másik félt, a mentőst, és nme győzöm beletukmálni az agyába, hogy egy ezer idegent NEM tegezünk csak úgy le.
07:51
"Az emberek nagyrésze nincs tisztában az illemszabályokkal! Nem rég megdöbbentem,hogy egy 24 éves nő eddig nem tudta,hogy férfi nem foghat kezet egy nővel,csak akkor, ha a nő nyújt neki kezet."
Te sem vagy tisztában..
Az alapszabályok:
Idősebb a fiatalabbnak,
Nő a férfinek,
Magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak,
Oktató a tanulónak...
Pl. egyházi méltóság esetén igencsak illetlenség lenne nem elfogadni egy nőnek a pápai kéznyújtást, vagy érseki üdvözlést.
Az is FONTOS szabály, hogy ha a fentebb rögzített rangsor nem teljesül, akkor a másik fél NEM kezdeményezheti a kézfogást. Ha a vezető az alkalmazottjának NEM nyújt kezet, akkor a női alkalmazott NEM NYÚJTHAT KEZET a férfi vezetőnek! Ekkor nincs kézfogás
Nem én vagyok az előző, de azt tudom, hol olvashatsz erről, én is onnan tudom:
Illik tudni c. könyv
Mikor gyerek voltam, minden kispajtásom polcán ott virított ez a könyv, és osztályfőnöki órán ebből feleltünk. Szomorú, hogy most már nem tanítanak ilyen dolgokat...
28N
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!