Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Tegezzek vagy magázzak?

Tegezzek vagy magázzak?

Figyelt kérdés
Mivel szlovákai magyar vagyok, nem vagyok nagyon tisztába a magyarországi, budapesti tegezéssel,magázással üzletekben. Szerintetek magázzak vagy tegezzek egy 30-as korombeli nőt vagy férfit? Szlovákiában a tegezés szóba sem jöhet, szeritnem. Már rég nem ott élek. Köszi.
2010. máj. 12. 01:42
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Ez necces, én is hasonló dilemmában vagyok, és azthiszem, ez a 25-35 közöttiekre jellemző igazán. Nagyapám régen azt mondta, hogy a (látható) 10 év feletti korkülönbség már bőven elég ahhoz, hogy az ember alapértelmezésben magázzon valakit. Lényegében inkább a szituációnak, helyzetnek és környezetnek megfelelően indítok: egy bankban, vagy bármilyen közig. hivatalban nem tegezem le az ügyintézőt, még akkor sem, ha látom, hogy jóval fiatalabb, de pl. egy közértben, gyógyszertárban az eladót, egy vendéglátóegységben a pultost/pincért vagy buszon az ellenőrt / sofőrt simán (ha láthatóan hasonló korú).

Ergo hivatalos helyen tuti magázódok, egyéb esetben nem jellemző.

Egyúttal engem simán zavar, ha pl. engem magáz le egy hasonló korú ember. A tiszteletet tegezve is meg lehet adni, ugyanakkor magázva is lehet az ember bőven tiszteletlen. Tegezve kicsit oldottabb a kommunikáció - szerintem.

F/29

2010. máj. 12. 09:34
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

32/F ahol csak lehet, magázódok ha ismeretlennel kerülök kapcsolatba.

Eladóval, pénztárossal, ügyfélszolgálatossal, biztonsági őrrel különösképp. Egyrészt ő az üzletet képviseli, az üzlettel meg egész biztosan "nem őriztünk együtt libát", másrészt meg kijár neki ennyi tisztelet.

A keresztnéven magázódás (egy időben a rendőrök csinálták, pl. igazoltatáskor "Béla, tudja miért állítottam meg?") meg olyan szinten fából vaskarika, hogy szavam sincs rá.

Terjed a tegeződés, pedig a magyar nyelvben van megfelelő forma tegezésre és magázásra is. Ellentétben keleti szomszédainkkal, nekik már csak a tegezés maradt.

Aki szerint meg ez olyan nyugatias, az gondolkozzon el azon, hogy az angolból épp a tegező alakok (thou) veszett ki, nyelvtanilag ők éppen hogy magázódnak.

2010. máj. 12. 10:31
 13/21 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm az eddigi hasznos válaszokat. Bár icipicit más kultúrkörnyezet, azért úgy látszik, Bp.-en is hasonlóak a szabályok. Csak azért biztos akartam lenni.
2010. máj. 12. 11:03
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Én kifejezetten szeretem a magázódást. Egyetemre járok, én nagyon tetszik, hogy kisasszonyoznak, meg kolléganőznek az oktatók, némelyik felajánlja, hogy tegezzük, de nekem nem akar a számra állni. :O Pedig régebben én is tegezős voltam, de valahogy megváltoztam. :) 22/N
2010. máj. 12. 11:27
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Én 23 vagyok, de még egy 28-30 évest is magázok. Ha magázol valakit, akkor nem lehet vele gondod :) Maximum azt mondja, hogy jaj, nem kell... vagy ugyanmár, fiatal vagyok...

Viszont ha kapásból letegezed, az nem vet túl jó fényt rád, ha zokon veszi :S

Pl párom mindenkit letegez, pl autóbalesetünknél a másik félt, a mentőst, és nme győzöm beletukmálni az agyába, hogy egy ezer idegent NEM tegezünk csak úgy le.

2010. máj. 12. 15:26
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Hú bocsi, most láttam csak, hgy 36 éves vagy. Akkor magázd :) Nehari, az előző kommentező voltam.
2010. máj. 12. 15:27
 17/21 anonim ***** válasza:
39%
ÖNÖZD! Magázni egy ismerőst illik, ha idősebb nálad! De ha idősebb is nálad, és ha nem is ismered, önözni illik.
2010. máj. 12. 15:33
 18/21 anonim ***** válasza:

07:51

"Az emberek nagyrésze nincs tisztában az illemszabályokkal! Nem rég megdöbbentem,hogy egy 24 éves nő eddig nem tudta,hogy férfi nem foghat kezet egy nővel,csak akkor, ha a nő nyújt neki kezet."

Te sem vagy tisztában..

Az alapszabályok:

Idősebb a fiatalabbnak,

Nő a férfinek,

Magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak,

Oktató a tanulónak...

Pl. egyházi méltóság esetén igencsak illetlenség lenne nem elfogadni egy nőnek a pápai kéznyújtást, vagy érseki üdvözlést.

Az is FONTOS szabály, hogy ha a fentebb rögzített rangsor nem teljesül, akkor a másik fél NEM kezdeményezheti a kézfogást. Ha a vezető az alkalmazottjának NEM nyújt kezet, akkor a női alkalmazott NEM NYÚJTHAT KEZET a férfi vezetőnek! Ekkor nincs kézfogás

2010. máj. 13. 05:03
 19/21 anonim ***** válasza:
Utsó: tudnál nekem linkelni erről egy hosszabb leírást? Átnyálaznám már én is, de nem találtam sehol. Köszi!
2010. máj. 13. 06:33
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem én vagyok az előző, de azt tudom, hol olvashatsz erről, én is onnan tudom:

Illik tudni c. könyv

[link]

Mikor gyerek voltam, minden kispajtásom polcán ott virított ez a könyv, és osztályfőnöki órán ebből feleltünk. Szomorú, hogy most már nem tanítanak ilyen dolgokat...

28N

2010. máj. 13. 11:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!