Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mi a véleményed arról, hogy...

Mi a véleményed arról, hogy az ember az egyetlen élőlény a Földön, ami szórakozásból öl?

Figyelt kérdés
Remélem nem kell agyonmagyarázni. Azokra a vadászokra gondolok, akik nem az állat húsáért vadásznak (vacsorára), hanem a trófeáért.
2010. máj. 11. 21:22
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"A vadászokat rengeteg szabály köti(nem beszélve a sólyommal,íjjal vadászókat)pl nem lőhetsz vemhes állatra,párzási időszakban,nem biztos pontra,stb.Másrészt nem olcsó mulatság:azon felül,hogy fizetsz a vizsgádért,az engedélyért,a fegyverért,a helyszínen,ha ki is lősz állatot,csak a trófeát tarthatod meg..."

Elfogadnád, ha az állatok levadásznák az embereket ilyen szabályok szerint?

A pénznek mi köze van ehhez?

Nem olcsó mulatság? Egyáltalán nem kellene, hogy mulatság legyen..

2010. máj. 12. 01:10
 12/17 A kérdező kommentje:

23:37-es!

Szerintem te meg vagy győződve arról, hogy az emberek tartják kordában a természet egyensúlyát az erdőkben. Ez az ami hülyeség, nem pedig a kérdésem...

2010. máj. 12. 01:14
 13/17 anonim ***** válasza:
45%

Környezetvédelemben dolgozik, sajnos nap, mint nap találkozok olyan emberekkel, mint a kérdező. Akik szeretik a természetet, az állatokat, csak mindezt totálisan esztelenül. A 23:37-es nagyon jól leírta, szükség van az erdőkben kilőni a túlszaporodott állatokat (pl. róka, vaddisznó), különben kiirtják a többi állatot. Nem tudom, te mit szólnál hozzá, ha reggel róka koma túrna a szemetetekben, vagy a gyereked, szüleid, a kutyád abba halnátok bele, hogy megharap a veszett róka...

Ma már nem nagyon vannak természetes erdők Magyarországon, mindegyiket erősen befolyásolja a mesterséges környezet, így sok faj (pl. a róka) ezek között az új körülmények között invazívvá vált (mint a parlagfű, nincs természetes ellensége), így tényleg az ember szükséges ahhoz, hogy az erdőkben az egyensúlyt fenntartsa. Régen lehet, hogy úgy működött a vadászat, hogy az ember szórakozásért ölt, de ma már nem egyszerű megszerezni egy engedélyt, és a vadászok is csak az év bizonyos szakában vadászhatnak, és akkor sem csak úgy azt, amit akar. Azt meg nem értem, miért baj, hogy miközben hasznosat cselekszik, jól is érzi magát, mert ez a hobbija.

00:02 Azért a Balatoni szúnyogokat meg a maláriát szerintem gondold át még egyszer!

„Elfogadnád, ha az állatok levadásznák az embereket ilyen szabályok szerint?”

Ugyan már, amíg volt lehetőségük rá, megtették. Sőt, vehmes emberre is vadásztak, meg párzási időszakban is :)

2010. máj. 12. 08:30
 14/17 anonim ***** válasza:
hangzatos a kérdés, csak nincs igazságtartalma: a kardszárnyú delfin, és több delfin is öl játékból, a vidra rengeteg halat elpusztít csak a vadászat,az elfogás, az ölés kedvéért. fent említett valaki a macskát: érdekes, arról azt olvastam, hogy mielőtt megeszi, azért játszik az egérrel/madárral hogy annak feljebb menjen az adrenalinszintje, amitől jobb ize lesz a húsának. ez vajon igaz lehet?
2010. máj. 12. 09:42
 15/17 anonim ***** válasza:
Nekem akkor is furcsa, ha valaki "jól érzi magát", miközben állatot öl, még akkor is, ha ezzel hasznosat cselekszik.
2010. máj. 12. 13:35
 16/17 anonim ***** válasza:

13:35

Nem azért érzi jól magát mert állatot öl, hanem általában a 'kihívásért'.

2010. máj. 12. 14:04
 17/17 anonim ***** válasza:

Kérdező kommentje:"Elfogadnád, ha az állatok levadásznák az embereket ilyen szabályok szerint?"

Az embert a gondolkodás emelte ki az állati sorból.Maga a kérdés is értelmetlen,hiszen egy állat nem állít fel írott szabályokat.Ösztönlények:esznek,szaporodnak,menekülnek.Ez kb annyira értelmetlen,mint ha azt kérdeznénk,ha légy lennél rászállnál a sz@rra?Ha az állatoknak lenne annyi eszük,hogy szabályokat állítsanak fel,akkor nem őket vadásznák,egy szarvas nem csinál morális kérdést a vadászatból,ugyanúgy elpusztul a golyótól,mint a farkastól,fel sem fogja,melyik jobb neki.Az állat akkor vadászik az emberre(pl a bengáli tigris)ha éhes,ha veszélyt jelent rá.Ez a gondolkodó ember számára is lényegtelen,hogy miért tépték szét:mert féltette a kölyköket az anyatigris,vagy mert éhes volt.Nem fogadnám ezt el,de mivel gondolkodunk,teszünk ellene.A szarvas nem gondolkodik,ő menekül a vadásztól,az árvíztől(ami ellen az ember töltést emel),a farkastól(ami ellen az ember kutyát tart).

"Szerintem te meg vagy győződve arról, hogy az emberek tartják kordában a természet egyensúlyát az erdőkben"

Igen meg vagyok győződve.Szerinted mégis ki tartja fenn az egyensúlyt a csúcsragadozó nélküli erdőkben?A rókák?vagy a nem létező farkasok,medvék,hiúzok?Ha nem lenne szabályozott vadászat,a felborult erdei ökoszisztéma miatt bizonyos ma élő erdei fajok eltűnnének.Nem beszélve,hogy ezek az erdők mesterségesek,Magyarországon pl nem őshonos a szinte mindenhol előforduló akác.Egy vaddisznó nem fog a 18.század óta telepített akácerdőben makkot találni.Erdészmérnök rokonom van ,tudna mesélni.Le kéne már számolni ezzel a hatodikos szintű gondolkodással,hogy a mai erdők,pl a Börzsönyben egy emberi beavatkozásmentes ősi egyensúlyt képes lenne fenntartani.Valóban sok fajt kipusztított régen az ember,de ne feledkezzünk meg hány fajt véd ma is a kipusztulástól.Bajorországba hódokat telepítettek,a Madártani egyesület tavaly a vetési varjú és a kék vércse védelméért szállt síkra(nézz utána miért),Nemzeti Parkokat tartunk fenn,madarakat gyűrűzünk,számtalan cselekedettel igyekszünk fenntartani a fajokat ,a színes bioszférát.Egyetlen más élőlény sem törődik a többi faj fennmaradásáért.Egy dunai áradás akár az egész Gemenci Tájvédelmi körzet bioszféráját elpusztítaná(emberi gát nélkül).Pont az ember a gondolkodása miatt-a sok károkozása ellenére-tud egyensúlyt teremteni.Igaza van annak,aki azt írjta a szabályokra,hogy amíg nem gondolkodtunk,minket is vadásztak az állatok,függetlenül hogy egy terhes nő volt-e vagy egy gyerek.

Azért a Balatoni szúnyogokat meg a maláriát szerintem gondold át még egyszer.: Azt írtam,hogy a szúnyogirtás is hasznos,a Balaton mellett,nem beszélve ott ahol maláriát terjeszt.

Ma kenyeret reggeliztem és tejet.Előtte meg kellett ölni a búzát,a búza kártevőit,és a kezemen milliónyi baktériumot(igaz azok nem sírtak olyan hangosan,bánatos szemekkel,de talán ha nem mosok kezet,ma milliónyian még élnének).Az üszőt be kellett pároztatni,borjadzania kellett,hogy tejeljen(3szarvasmarha egy pohár tejért).Ezenkívül rengeteg hobbiállatot tartunk:egy nagytestű kutya eszik annyi húst,mint egy gyerek.Velük miért nincs bajod?Minek tartani a 21 században bernáthegyit egy családi háznál,amikor az is marhát6csirkéket eszik?

2010. máj. 12. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!