Egyetemi tanárokat hogy illik megszólítani?
ja, konkrétan keresztnév alapú megszólítást én a helyedben csakis akkor írnék, ha 1. személyesen ismerem, 2. tegeződünk.
ha a munkahelyemen az illető rangban felettem áll, és nem tegeződünk, akkor én a hivatalos levelezésben sem Kedves Jakab-oznám le Gipsz Jakab professzor urat. Bár tudom, hogy sok multinál bejött ez az angolszász dolog, de azért Mo-n még mindig szigorúbbak a formális levél nyelvezetek.
Beosztása szerint név nélkül, magas beosztású oktatóknál:
Tisztelt Professzor Asszony, Docens Úr, Dékán Úr, Rektor Úr, Igazgató Asszony, Tanszékvezető Úr...
Oktatói minőségéből fakadóan beosztás nélkül, alacsonyabb beosztású oktatóknál (adjunktus, tanársegéd):
Tisztelt Tanárnő, Tanár Úr!
Vezetéknéven semmiképpen, keresztnéven ha már tegeződtök, de ez esetben sem Figyusz Jani, hanem Kedves János.
Levélben a teljes nevét és a titulusát használom pl Tisztelt DR. Kiss László . Élőszóban általában csak Tanár Úr/Nő megszólítást.
De van aki úgy jön be az első előadásra, hogy Sziasztok tegezzetek! Őt nyilván csak simán Lászlónak fogom szólítani, vagy úgy ahogy a nevét használja.
Neki levelet is olyan stílusban írok.
pl: Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy.... Válaszodat előre köszönöm. Nagy Kati kar-neptun kód.
Nagyon változó, még egy egyetemen belül is.
Anyám a 60-as években járt, akkor az egyik tanszéken mindenki tegeződött, a másikom mindenki magázódott. Ahol én jártam fősulira, ott a többség magázódott, de pár fiatalabb tegeződött. A másik tanszéken meg mindenki tegeződött. Egyetemen meg a fele tegeződött, a fele magázódott. Volt tegezős docens és magázós tanársegéd, és fordítva is.
Magyarul kétféle protokoll van. Az egyik az, hogy a tanszéken közmegegyezés van, hogy mindenki tegeződik; vagy pedig minden tanár maga dönt róla, hogy ő mit szeretne.
Ha tudod a beosztását, azon szolitsd meg. Tisztelt Professzor Asszony v. Úr! Máskülönben Tisztelt Tanárnő v. Tanár Úr!
Ezek mundegyike udvarias.
NEM udvarias:
Tisztelt Gipsz Jakab!
Tisztelt dr. Gipsz Jakab!
Egyetemen oktatok, mindig el szoktam mondani segítő szándékkal, mi a szokás. Ezek után különösen duhito, amikor odabofogik a hallgatok, hogy tisztelt Gipsz Jakab.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!