Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Egyetemi tanárokat hogy illik...

Egyetemi tanárokat hogy illik megszólítani?

Figyelt kérdés
Kissé elbizonytalanodtam. A Tisztelt Dr. Gipsz Jakab a megfelelő? Kell a dr.? Egyetemi oktatóknál szokás csak a vezetéknevet használni, de Magyarországon sokszor csak keresztnévvel szólítjuk meg egymást levélben (nem csak barátok között).
2016. aug. 7. 14:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
24%

ja, konkrétan keresztnév alapú megszólítást én a helyedben csakis akkor írnék, ha 1. személyesen ismerem, 2. tegeződünk.

ha a munkahelyemen az illető rangban felettem áll, és nem tegeződünk, akkor én a hivatalos levelezésben sem Kedves Jakab-oznám le Gipsz Jakab professzor urat. Bár tudom, hogy sok multinál bejött ez az angolszász dolog, de azért Mo-n még mindig szigorúbbak a formális levél nyelvezetek.

2016. aug. 7. 22:21
 12/17 anonim ***** válasza:
85%

Beosztása szerint név nélkül, magas beosztású oktatóknál:

Tisztelt Professzor Asszony, Docens Úr, Dékán Úr, Rektor Úr, Igazgató Asszony, Tanszékvezető Úr...

Oktatói minőségéből fakadóan beosztás nélkül, alacsonyabb beosztású oktatóknál (adjunktus, tanársegéd):

Tisztelt Tanárnő, Tanár Úr!

Vezetéknéven semmiképpen, keresztnéven ha már tegeződtök, de ez esetben sem Figyusz Jani, hanem Kedves János.

2016. aug. 8. 15:45
 13/17 Carragher_x ***** válasza:
48%
Aztán a 10-est milyen nagyeszűeknek sikerült ennyire lepontozniuk, holott gyakorlatilag tökéletes választ adott?
2016. aug. 8. 15:50
 14/17 anonim válasza:
100%
Tanár úr/tanárnő. Ha professzor akkor professzor úr/nő. De amúgy sokkal kevésbé érzékenyek erre mint egy falusi iskolában a egy átlag tornatanár, aki dührohamot kap ha a gyerekek vagy szülők nem köszöntik császárként.
2016. aug. 11. 09:25
 15/17 anonim ***** válasza:

Levélben a teljes nevét és a titulusát használom pl Tisztelt DR. Kiss László . Élőszóban általában csak Tanár Úr/Nő megszólítást.

De van aki úgy jön be az első előadásra, hogy Sziasztok tegezzetek! Őt nyilván csak simán Lászlónak fogom szólítani, vagy úgy ahogy a nevét használja.

Neki levelet is olyan stílusban írok.

pl: Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy.... Válaszodat előre köszönöm. Nagy Kati kar-neptun kód.

2016. aug. 13. 02:33
 16/17 anonim ***** válasza:

Nagyon változó, még egy egyetemen belül is.

Anyám a 60-as években járt, akkor az egyik tanszéken mindenki tegeződött, a másikom mindenki magázódott. Ahol én jártam fősulira, ott a többség magázódott, de pár fiatalabb tegeződött. A másik tanszéken meg mindenki tegeződött. Egyetemen meg a fele tegeződött, a fele magázódott. Volt tegezős docens és magázós tanársegéd, és fordítva is.

Magyarul kétféle protokoll van. Az egyik az, hogy a tanszéken közmegegyezés van, hogy mindenki tegeződik; vagy pedig minden tanár maga dönt róla, hogy ő mit szeretne.

2016. okt. 24. 21:57
 17/17 anonim ***** válasza:
52%

Ha tudod a beosztását, azon szolitsd meg. Tisztelt Professzor Asszony v. Úr! Máskülönben Tisztelt Tanárnő v. Tanár Úr!

Ezek mundegyike udvarias.

NEM udvarias:

Tisztelt Gipsz Jakab!

Tisztelt dr. Gipsz Jakab!

Egyetemen oktatok, mindig el szoktam mondani segítő szándékkal, mi a szokás. Ezek után különösen duhito, amikor odabofogik a hallgatok, hogy tisztelt Gipsz Jakab.

2016. dec. 19. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!