Tényleg nem illik így megszólítani egy tanárt ált. Iskolában?
Felsős vagyok, és a mi sulinkban az a szokás, hogy a tanárokat nénizzük/bácsizzuk (pl.: Anna néni, Feri bácsi), vagy csak simán tanár néninek/bácsinak hívjuk őket.
De múltkor én a földrajztanárt nem a nevén szólítottam, hanem azt mondtam neki, hogy tanárnő. És ma találkozott az anyukámmal és azt mondta neki, hogy ez milyen bunkóság volt. Szerintem nem, mert nem csak böszmén odavágtam, hogy "tanárnő!", hanem normálisan, kedvesen szóltam hozzá. Apukám szerint és szerintem is abszolút helyén való így hívni egy tanárt, pláne úgy, hogy egy már egy másik tanárt is szólítottam tanárnőnek (mondjuk ő középiskolásoknak is tart órákat és lehet, hogy már megszokta), és neki semmi baja nem volt vele.
Szerintetek tényleg nem illik felsőben így szólítani egy tanárt?
Nálunk volt olyan tanár, aki azt nem szerette, hogy néni/bácsi.
A Tanárnő/Tanár Úr teljesen elfogadható.
Középiskolában szinte mindenhol a tanárnő/tanár úr az elterjedt megszólítás, szóval nem értem, miért baj, ha valaki már általános felsőben így szólít valakit...
Bunkóságnak egyáltalán nem gondolom, talán az esett rosszul a tanárnőnek, hogy a "néni, bácsi" megszólítás mégiscsak kedvesebb, közelibb, és lehet úgy gondolta hogy bajod van vele, ezért nem "érdemli" meg a tanár néni/Anna néni/akármilyen néni megszólítást... De csak próbálok gondolkozni, mitől sértődhetett meg, mert szerintem abszolút rendben van a tanárnő megszólítás. :)
középsuliba mi tancsinéni és tancsibácsiztuk a tanárainkat.
általánosba:1-4-be néni, bcsi, tegezés. ( gyere ide, segíts lécci)
5-8-ba: néni bácsi és már magáztuk.
A férfiaktanárok helyzete egyszerűbb, mert a Laci bá vagy a Pista bá jó megszólítás, a tanárurazás helyett, és nem bácsiznak, de a nők esetén csak a néni van a tanárnő alternatívájaként.
Minden tanár maga dönt, hogy melyik formulát szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!