Szerintetek mi lenne a célravezető lépés? Egyszerűen tegezzem vissza?
Nagyon furcsa, hogy egyeseknek mennyire nehéz megérteni azt, hogy vannak akik felajánlják és vannak akik nem. Az, hogy az ott dolgozó idősebb hölgy felajánlotta az egy dolog. Más pedig nem ajánlja fel.
Azt is furcsának találom, hogy értelmes ember miért szeretné betegesen kikényszeríteni a visszategeződést ? Van valami haszna belőle ? Az illető talán idősebbnek érzi magát, esetleg te látszol fiatalabbnak, ezért nem szólít fel a visszategezésre. Minden rendben van.
az illem nagyon relatív dolog... ha mindent úgy csinálnánk, ahogy az illemtankönyv előírja, nagyon modoros, rugalmatlan lenne az élet, és mág a vázában is csak páratlan számú virágszálból álló csokor kerülhetne, mert bizony ez is illemszabály...
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha van két férfi, és 20 évnél kevesebb van köztük, és az egyik leteezi a másikat, ott a hétköznapi illem szerint éppen az a modortalanság, ha nem fogadja a másik fél a tegeződést visszategezéssel.
És a férfiak világában a tegeződést nem is kell megelőznie felajánlásnak.
Hölgyek esetében nyilván kicsit szertartásosabb a dolog, de a férfiak lazábban kezelik az ilyesmit, legalábbbis a nagy többségük.
Szóval már réges-régen tegezned kellene szerintem
Abban igazad van, hogy:
1. Felnőtt fiatalembert EGYOLDALÚAN tegeznie csak kimondottan idős embernek illik.
2. A KÖLCSÖNÖS tegeződést (bizonyos speciális eseteket kivéve) pedig nem illik "csak úgy elkezdeni" még az idősebb félnek sem, az ilyet fölajánlani illik.
Én is voltam már olyan helyzetben, hogy ez volt a probléma.
Ha hol tegezett, hol magázott betudtam egyszerű szétszórtság, és tovább magáztam az illetőt.
De ha következetesen tegezni kezdett, én is visszategeztem.
5-ős vagyok, újra.
Röviden indokolnám is, amit írtam.
Ebben a helyzetben visszategezni viszonylag kis illetlenség;
amin ráadásul enyhít, hogy egy még nagyobb illetlenségre (egyoldalú tegezés) reagál.
Az egyoldalú tegezést lenyelni viszont NAGYON megalázó (legalább is szerintem).
Én letojnám, és magáznám. Legalább én tudom az illemet. ;)
Ausztriában egy 18 éves lányt is, ha fiatalabbnak néz egy 70-es 80-as férfi is és letegez, elnézést kér - ha szól a lány, hogy már 18 vagy 18+ - és kölcsönösen magázódnak - már ha németek. ;)
Ahogy írod, egy kutatóhelyen dolgoztok. Magam is hasonló intézményben dolgozom, és a kutatói közösségben általános a tegeződés. Férfiakkal kortól függetlenül tegeződünk, a nálam lényegesen idősebb hölgyeket először magázom, de többnyire fel szokták ajánlani a tegeződést.
Így meglepő, hogy a Nálad lényegesen idősebb kollégád magáz. Ha az inézetetetekben másokkal általában tegeződsz, ő meg tegez téged, szerintem nyugodtan visszategezheted. Szerintem nem esett még le neki, hogy arra vársz, hogy formálisan felajánlja a tegeződést. Lehet, arra gondol, hogy az általános intézeti szokások alapján nem kellne külön felajánlania, hanem ez van szokásban. De ha biztosat akarsz, kérdezz meg egy kollégát, akiben bízol és jól ismeri az illetőt, hogy mit tanácsol.
Nálunk az intézetben általános, hogy mindenki tegeződik. Nemcsak a kutatókkal, mérnökökkel, hanem a karbantartókkal is tegeződöm, hiszen ők is az intézet részei.
40 éves elmúltam már, de elég fiatalosnakgondolom magam. Az inézetbe szakmai gyakorlatra érkező diákok először magázni szoktak, de rögtön felajánlom nekik a tegeződést. Szakmai környezetben könnyebb így kommunikálni. Lányok esetén érdekes a kérdés, hiszen mint nő, ő ajánlhatná fel a tegeződést, de mivel a szakmai "ranglétrán" felette állok, mégsem gondolja illőnek. Ezen úgy szoktam segíteni, hogy kérdésként fogalmazom meg: javasolhatom, hogy tegeződjünk? Innen menni szokott a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!