Jogásznőt szoktak doktornőnek szólítani?
Van egy bölcsészdoktor ismerősöm, akit a baráti körben doktorurazunk, tegeződve persze, és kicsit tréfásnak szánva. De amúgy én sem hallottam, hogy doktorúrnak/doktornőnek szólítanák a jogászokat, vagy bárkit, aki nem orvos.
A doktornő az különben is a foglalkozás megnevezése, mint az ápolónő, tanárnő. A cím szerinti megszólítás "doktor asszony/kisasszony" lenne.
A doktori cím egy tudományos fokozat. Az kaphatja meg, aki az egyetem elvégzése után elvégezte és sikeresen levizsgázott ebből a tudományos fokozatból, vagyis doktorált.
Az az orvos, aki "csak" az orvosit végzi el és államvizsgázik, az még csak orvos (mint más ügyvéd, matematikus, irodalmár, mérnök), de nem doktor. Ha az egyetemen túl még kijárja a továbbképzést, akkor lekotorálhat.
Az és édesapám közgaszdász, az egyetem elvégzése után 8 évvel kedve szottyant továbbtanulni, kiválasztott egy szakterületet a közgazdaságtanban, 2 év alatt kidolgozta, levizsgázott és megkapa a "Közdazdaságtan doktora" címet.
Ugyanúgy lehet doktor egy jogász, matematikatanár vagy hegedűművész is - személyesen ismerek egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!