Sosem gondoltam volna, vagy sose gondoltam volna?
hát igen, ez értelmezés kérdése (mármint mi a "helyes"?)
alapvetősen a "se" / "sem" között az volna a különbség – ha (túl) szigorúan vesszük a "nyelv logikáját" –, hogy az előbbi a felszólító módú (és kötőmódú) igékhez dukálna (és természetesen ugyanez volna igaz a sohase(m)-re és a sose(m)-re).
ám mivel ez nagyon sokszor nem így használtatik, ezért úgy tekintendő, hogy a se használható (=helyes(?)) sem-ként is, és akinek ez bántja a fülét, vagy egyszerűen szeretné a különbséget megőrizni/feléleszteni/terjeszteni, az nyugodtan legyen olyan választékos, amilyen szeretne, de ne bélyegezze hibásnak a másikat.
természetesen a stílusértéke árnyalatnyit más, és ez alapján is értékelhetjük a "helyes"/"nem helyes" skálán:
például mondhatná valaki, hogy "nem tartom helyesnek [=odaillőnek, megfelelő stílusúnak], ha sem helyett se szót használ a miniszterelnök egy nyilvános beszédben" – ezért is írtam, hogy "milyen értelemben helyes?"...
ld. még:
Én személy szerint, a "Soha nem gondoltam volna." változatot használom.
Persze, az általad felvetettek is abszolút érthetők és értelmezhetők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!