Szerintetek az étterembe szokás borravalót adni a pincérnek? 1000 ft-ot adtunk a pincérnek, nem sok az egy kicsit? És csak ketten voltunk, mint vendég.
Attól függ, hogy mekkora számlára adtatok ennyi jattot.
A régi, békebeli "etikett" szerint 15%-ot adtak, általában ma is a 10 - 15% a reális, de szerintem ha elmegyek egy drága étterembe, és harmadmagammal fizetek 30 000 ft-ot, aminek jelentős része az italárból tevődik ki, akkor irreális 4500 Ft borravalót adni.
Mondjuk, az sem mindegy, hogy az étterem számol-e fel szervízdíjat.
-terjed egy új fajta borravaló is a szervízdij ,
-nálunk ez úgy megy : az étlapon 2000 ft egy halászlé,és ha kéri a kuncsaft a számlát,azon már 2200 ft van ,mert mindenre felszámolunk 10% felszolgálási díjat,és így ez a borravaló,és akkor nincs az,hogy vagy kapunk jattot vagy nem kapunk......
#4.
Értem, de ez szerintem inkorrekt.
A borravaló lényege éppen az, hogy a vendég ki tudja fejezni, ha elégedett a kiszolgálással. A szervízdíj pont olyan, mint a kötelező orvosi hálapénz lenne.
Mit szolnál, ha elmennél a háziorvosodhoz a rendezett TB-del, és miután kikezelt az influenzából, adna egy számlát mondjuk 3000 Ft-ról, "Hálapénz" néven?
Vagy ha a taxióra mutatna 4500 Ft-ot a célnál, és a taxis megnyomna egy "borravaló" feliratú gombot az órán, és az összeg 5000-re ugrana?
Ha van szervizdíj, azt kötelező feltüntetni az étlapon, a pontos értékével együtt, és onnan kezdve szabályos. Ha nem tudsz számolni, a pincér kiszámolja neked, hogy mennyi lesz.
A borravaló pedig 10% szokott lenni, de eltérhet ettől. Mivel nincsen kőbe vésve...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!