Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Szerintetek az étterembe...

Szerintetek az étterembe szokás borravalót adni a pincérnek? 1000 ft-ot adtunk a pincérnek, nem sok az egy kicsit? És csak ketten voltunk, mint vendég.

Figyelt kérdés
2016. jan. 17. 18:00
 1/7 anonim ***** válasza:
Ezer forint valóban sok, feltéve hogy nem valami kimondottan exkluzív helyről van szó. De szokás borravalót adni.
2016. jan. 17. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
83%
Szokás. Éttermi kiszolgálásnál is 10-15%-ot illik adni. Ha 10000ft feletti habzsidőzsi volt akkor reális ár. Egy 2000ft értékű pizzázásnál kicsit soknak érzem.
2016. jan. 17. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy mekkora számlára adtatok ennyi jattot.

A régi, békebeli "etikett" szerint 15%-ot adtak, általában ma is a 10 - 15% a reális, de szerintem ha elmegyek egy drága étterembe, és harmadmagammal fizetek 30 000 ft-ot, aminek jelentős része az italárból tevődik ki, akkor irreális 4500 Ft borravalót adni.

Mondjuk, az sem mindegy, hogy az étterem számol-e fel szervízdíjat.

2016. jan. 17. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
64%

-terjed egy új fajta borravaló is a szervízdij ,

-nálunk ez úgy megy : az étlapon 2000 ft egy halászlé,és ha kéri a kuncsaft a számlát,azon már 2200 ft van ,mert mindenre felszámolunk 10% felszolgálási díjat,és így ez a borravaló,és akkor nincs az,hogy vagy kapunk jattot vagy nem kapunk......

2016. jan. 17. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
78%

#4.

Értem, de ez szerintem inkorrekt.

A borravaló lényege éppen az, hogy a vendég ki tudja fejezni, ha elégedett a kiszolgálással. A szervízdíj pont olyan, mint a kötelező orvosi hálapénz lenne.

Mit szolnál, ha elmennél a háziorvosodhoz a rendezett TB-del, és miután kikezelt az influenzából, adna egy számlát mondjuk 3000 Ft-ról, "Hálapénz" néven?

Vagy ha a taxióra mutatna 4500 Ft-ot a célnál, és a taxis megnyomna egy "borravaló" feliratú gombot az órán, és az összeg 5000-re ugrana?

2016. jan. 17. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
30%

Ha van szervizdíj, azt kötelező feltüntetni az étlapon, a pontos értékével együtt, és onnan kezdve szabályos. Ha nem tudsz számolni, a pincér kiszámolja neked, hogy mennyi lesz.

A borravaló pedig 10% szokott lenni, de eltérhet ettől. Mivel nincsen kőbe vésve...

2016. jan. 17. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Én akkor szoktam adni, ha jó a kiszolgálás, és nincs felszámítva szervizdíj. Utóbbi esetben csak kiemelkedő kiszolgálás esetén. 1000 Ft az íratlan szabályhoz képest "sok", de ha ti így gondoljátok jónak, akkor semmi baj nincs vele. Ált. 10% az íratlan szabály. A borravalónak meg nem annak kellene a függvényének lenni, hogy hányan vannak az étteremben meg mennyire elfoglalt a pincér.
2016. jan. 18. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!