Ti nem érzitek felháborítónak Petőfi Nemzeti dalának azt a részét, ahol sehonnai bitang embernek nevezi azt aki nem hajlandó az életét feláldozni a földért? 20f
Az én családomban sokan vagyunk, akik elhagyták magyarországot. Akadnak akik önszántukból és vannak akik pedig a Hitlerista rezsim miatt annak idején kényszerből.
Ők nem akartak sínylődni vagy rosszabb esetben meghalni.
Én személy szerint szintén arra készülök, hogy elhagyjam ezt a helyet. Viszont emiatt nem érzem magam sehonnainak, főleg nem bitang embernek. Sőt, én azt sem ítélem el, ha valaki inkább annak idején hallgatott vagy behódólt és ezzel az életét védte - mondjuk 56 ban- mivel csak egy életünk van és szerintem az az egy dolog ami a legfontosabb. Nem pedig bizonyos földi eszmék...
Azonban, amikor ezt elmondtam a tanárnak áltlánosban, az kiakadt és egyest adott nekem.... mi a véleményetek erről?
20f
Hát ehhez a Petőfi-vershez mit szólsz ? Hülye aki írta ?
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.
köszönöm szépen, de én inkább az életemet mentem. nem érdekel hogy utána becstelennek bélyegzenek ha még élek :)
persze király ha ő így gondolkodott, de ne utasítson mást ilyenekre. ez az ő élete és az ő saját világnézete.
#3 "Úgyhogy nem erkölcsileg, hanem művészileg kell megítélni."
Ez a megállapítás így nem állja meg a helyét. Ez igenis egy erkölcsi alapvetés is, ráadásul a leghitelesebb személytől, aki maga is ezen elvek alapján élt és halt.
De errol szol a nacionalizmus...
Peldaul a nacizmus meg a nem-arjakat itelte el. Nem kell minden eszmet a sajatodkent vallani.
Na de nem utasít senki sem arra, hogy feláldozd az életed. Főleg nem a jelenlegi rendszerben.
Petőfi pedig a művészi önkifejezés jegyében írta ezt, nem pedig törvényként.
A tanárod talán azért akadt ki, mert a stílus nem volt megfelelő, ahogyan a véleményedet közölted.
Szerintem egyébként mi nem is érthetjük meg igazán Petőfit (sem) mert nem éltünk abban a korban, nem tudjuk átérezni igazán.
"persze király ha ő így gondolkodott, de ne utasítson mást ilyenekre. ez az ő élete és az ő saját világnézete."
Nem utasított senkit se, csak megmondta, hogy milyen gyáva ember az, aki a hazájáért és a SZERETTEIÉRT , inkább elmenekül és magára hagyja őket! (külföldi kivándorlás nem számít annak, ha csak nem a feleségedet hagyod hátra a 3 éves gyerekkel stb.)
"mivel csak egy életünk van és szerintem az az egy dolog ami a legfontosabb. Nem pedig bizonyos földi eszmék... "
Mondjuk nekem a család, barátok a legfontosabb dolog az életben, de te csak magaddal foglalkozz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!