Mit kell csinálni egy esküvőn?
Én egy 27/F vagyok. Egy barátom meghívott az esküvőjére. Legutóbb még kisgyerek koromban voltam esküvőn, ahova a szüleim vittek magukkal. Fogalmam sincs, hogy zajlik egy ilyen. Szépen kiöltözök. Kötelező szigorúan öltönyt, nyakkendőt felvenni? Nem nagyon szeretek ennyire kiöltözni, még az államvizsgámnál se vittem túlzásba.
Aztán azon kívül, hogy sok boldogságot kívánok az ifjú párnak, és szépen végigülöm a szertartást, kell még valamit csinálnom?
A meghívó egy templomba szól, tehát ilyen eszem-iszom gondolom nem lesz. Amin nem csodálkozok, mert nem állnak valami jól anyagilag a barátomék.
Hallottam félfüllel valami olyasmit, vagy lehet, hogy csak a filmekből emlékszem ilyesmire, hogy szokás ilyenkor adni, vagy fizetni valamit. Ez igaz? És mit szokás adni, vagy fizetni?
Szívesen elmegyek az esküvőre, mert az egyetem alatti egyik legjobb barátomról van szó, de az ilyen körülményes herce-hurcákhoz (kiöltözés, ajándékozás, stb.) nagyon nincs kedvem.
Légy szíves segítsetek, hogy mit szokás egy esküvőn csinálni!
Előző te most szívatni akarod a srácot???
Illik igényesen felöltözni ha nem is öltönyben fekete gatyó, elegáns ing, nyakkendő. Ha a lagziba nem vagy meghívva nem kell pénzt adnod a menyasszony táncra. Ha igen arra minimum 5000Ft-ot illik adni és borítékos megoldásról most hallok először!!!
jó, most felejtsd el amit az első írt.
Igen, ki kell öltözni, öltöny, nyakkendő... ha csak templomi esküvő lesz, akkor az egy fél óra, annyit kibírsz.
Utána kimennek, kint szépen sorba odamennek hozzájuk az emberek, a vőlegénynek gratulálsz, a lánynak sok boldogságot kívánsz. Ajándékot, pénzt akkor szokás vinni ha vacsora is van, ha nem lesz nem kell.
Jó, azért én sem melegítőre és tornacipőre gondoltam. Úgy emiatt érezném magam kényelmetlenül. De mondjuk egy nem farmer nadrág, egy ing és egy pulcsi elegáns tud lenni, de mégsem az a kiöltözős. De ha mindenki abban szokott lenni, akkor egye fele én is átutazom a fél országot öltönyben.
Ilyen eszem.iszom szerintem nem lesz, csak templomi szertartás. Legalábbis a meghívóban ez áll.
Én is csak egy pár órát szánnék erre az egészre, nem egy egész napot. Akkor még szállásról is kéne valahol gondoskodnom.
Pár száz ft, mximum 1-2 ezres még belefér, de olvastam egy másik kérdésben, hogy ilyen 100e-ket szokás adni. :O Ez igaz?
Én nemrég végeztem el az egyetemet. Állásom még egyelőre nincs. Állítólag ez egyik legkeresettebb és legjobban fizető szakmám van. Mégis ha nem akarnám egész hátralévő életemet Budapestre költözve leélni, egy vidéki 200e-s nagyvárosban, ahol jelenleg élek, a diplomámmal és a publikációimmal a Tescoba mehettem volna el eddig pénztársnak vagy takarítónak, árufeltöltőnek.
Pályáztam már olyan állásokat is, ahol csak érettségi volt a feltétel. Oda túlképzettségre hivatkozva nem vettek fel. Máshol meg egyszerűen nincs hely.
Faterom pár éve meghalt. Jelenleg anyukám tart el engem és a tesómat is. Nem élünk valami nagy lábon, de a számlákat eddig még éppen hogy ki tudtuk fizetni.
Nincs képem anyukám elé odaállni, hogy vegyen fel 100eFt hitelt, azért, hogy másoknak odaajándékozhassam.
Ha ezt tényleg így szokás én biztos, akkor az én esküvőmre inkább senkit, se barátokat, se családtagokat nem fogok meghívni, mert nem akarok senkit ilyen helyzetbe hozni.
Közben látom jöttek még válaszok.
A pénz kérdésben kicsit megnyugtattatok. A meghívóra csak a templomi dolog van írva. Után a lévő evésről nincs szó. Tehát az gondolom nem lesz, különben rá szokták azt is írni, úgy tudom.
Az öltözékről pedig nagyon eltérnek a vélemények, ahogy látom. Az lesz a legjobb, ha megkérdezek olyan közös ismerősünket, akik még ott lesznek. Csak az a baj, hogy velük sem nagyon tartom a kapcsolatot. Kicsit ciki lesz azért felhívni, vagy e-mailt küldeni, hogy ők miben lesznek. Na, de majd megoldom, ha erre nincs egységes szokás.
Fél óra, de nekem ez így is egész napos program. Reggel elindulni, fél óra helyi utazás, után 3 óra vonat IC-vel, 1,5 óra ottan helyi közlekedés, fél óra a szertartás, utána még gratulálunk beszélünk pár szót az még fél óra, Utána megint visszafelé 1,5+3+0,5óra utazás. És ezzel már el is ment az egész napom.
Szia!
Nyugodj meg. Ha a meghívóban nem szerepel a templomi esküvő után, "és az azt követő vacsorára", nem kell se ajádékot adnod, se pénzt. Ezeket csak akkor szokás ha a vacsorára is hivatalos vagy. Attól függ mikor lesz az esküvő , azért nem kell 100%-ra venni az öltönyt. De egy vasalt ing, nadrág és nyakkendő nem árt, ha hűvösebb lenne egy nem bolyhos pulóver megteszi.
Az én esküvőmön nagybátyám tornacipőben, farmerben , régi fiatalkori ingében (nyakkendő nélkül) jött mégse sértődtünk , meg, mert tudtuk nem veti fel őket a pénz.
A kérdező vagyok, csak letiltottak, ezért más néven írok:
Közben megvolt az esküvő.
Megvolt az esküvő és elég érdekes volt. Valahogy nem így képzeltem. Lehet, hogy azért mert református szertartás volt. Eleve a templom belülről nem olyan volt mint egy katolikus templom, hanem csak mint egy sima terem. A pap is aki beszélt, nem papruhában volt, hanem sima utcai öltöny-nyakkendőben volt. Ez érdekes volt.
Utána templom földszintjén - mert az emeleten volt ez a terem, ahol a szertartás volt - volt egy kis sütizés, beszélgetés.
Végül felvettem egy öltönynadrágot, egy szebb inget és egy elegánsabb pulóvert. Így abszolút nem lógtam ki a sorból. Rendesen kiöltözve inkább csak az idősebbek és a rokonok voltak. A velem egykorú barátok, ismerősök általában úgy öltöztek, mint én. Bár volt aki farmerban, sportcipőben jött, de ő sem lett kinézve a társaságból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!