Ha én hivatali személy vagyok, s bejön egy ügyfél, s tegeződni kezdünk, akkor az ügyfélnek van "joga" elkezdeni a tegeződést, vagy nekem?
Hát a hivatali társalgásban elvileg a magázódás az illendő. De 47/F létemre azt kell hogy mondjam, hogy a saját korosztályommal szinte automatikusan tegeződünk még hivatalban is. Talán az intézkedő rendőr az egyetlen kivétel, akivel nem.
Fiatalabbakat nem szoktam kapásból letegezni, de nagyon gyakran előfordul, hogy jónapottal köszönünk először egymásnak, viszont amikor távozom, akkor már sziával vagy szevasszal búcsúzunk.
Elvileg persze a hölgyek ajánlják fel a tegeződést a férfiaknak illetve az idősebbek a fiatalabbaknak, de a hivatali kommunikáció keretei között erre a legritkább esetben kerül sor. A tegeződés felajánlása előtt minimum az, hogy előtte kezet fogunk és bemutatkozunk egymásnak, ami hivatalban nem életszerű.
Igazából az sem lenne mindegy, hogy milyen hivatalról van szó. Egy hatóságról, aki felé nekem az ügyfélnek vannak valamiféle kötelességeim, vagy pedig egy szolgáltató cégről, aki elvileg az én kegyeimet lesi.
Az első esetben egyértelmű a magázódás, a második esetben viszont elvárható lenne az, hogy kortól és nemtől függetlenül a szolgáltató igazodik az ügyfél szokásaihoz, és tegezdődnek, ha az ügyfél jobban szeret tegeződni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!