Mit takar a "hétalvó" kifejezés?
most találtam:
„Honnan ered a hétalvó kifejezésünk? Valóban arra utal, hogy valaki átalussza az egész hetet?”
A feltételezés logikusnak tűnik, hiszen azt nevezzük hétalvónak, aki rengeteget alszik, és ha hagynák talán az egész hetet végigaludná.
Tótfalusi István Magyar Szótörténeti Szótára szerint ez a kifejezésünk mégsem a hét napig tartó alvásra vezethető vissza, hanem egy ókori legendára.
A történet szerint Decius, római császár üldözései elől hét keresztény ifjú egy barlangba menekült. A császár emberei rájuk találtak, és befalazták őket. Két évszázad múlva, amikor kibontották a barlang bejáratát csodával határos módon élve, pontosabban alvás közben találták a fiúkat.
A magyar szó a német Siebenschläfer tükörfordítása, az pedig a latin septem dormientes megfelelője, amely hét alvót jelent.
ahaa...ki nem találtam volna!
köszönöm a hasznos válaszokat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!