Csak engem zavar, mikor valaki a "meghal" igét használja egy állatra az "elpusztul" helyett?
Engem nem zavar, ha tényleg szeretett házikedvencről van szó, mert hozzá az illető kötődött annyira, vagy még jobban, mint emberekhez.
Az más kérdés, hogy tudományos igényességű munkában megmosolyogtató.
Figyelj, ha ennyire unatkozol, gyere át, és takarítsd ki a szobám. Elég nagy kosz van, remélem nem fogsz belePUSZTULNI a melóba.
Küldjem a címet?
Azt az állatot, amit megszerettünk, hajlamosak vagyunk antropomorfizálni.
Viselkedése alapján emberi tulajdonságokkal, személyiségjegyekkel ruházzuk fel, holott az állat "személyisége"" erősen hormonális és ösztönök szabályozta, mintsem tudatos. ( Vannak tudatos jegyek, de sokkal ösztönösebbek, mint mi- épp ezért pl. fogalmunk sem lehet, hogy az állati "én-tudat" milyen lehet)
Ha már antropomorfizáltuk, akkor könnyen kicsúszik 1-1 meghal.
Többnyire a kutya meghal az őzike meg a nílusi krokodil pedig elpusztul.
Csak téged zavar.
Megfigyelhető a nyelvfejlődés ebben a témakörben is.
50 éve nem mondta senki azt, hogy meghalt a kutyám/macskám/madaram. Ma így mondjuk, így használjuk. Ez a beszélt nyelv. Egyre kevesebben használják az elpusztult kifejezést házi kedvencre. Ez egy tendencia, figyeld meg. Az élő nyelv folyamatosan alakul, változik, fejlődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!