Csak engem zavar, mikor valaki a "meghal" igét használja egy állatra az "elpusztul" helyett?
Ebbe csak a nyelvtann**ik szoktak belekötni. Mindenki érti mit akar vele kifejezni az aki mondja, akkor hol azzal a gond, hogy melyik szót használja a több variáció közül?
Mintha abba kötnénk bele, hogy valaki autót, kocsit, vagy gépjárművet mond, mind helyes, mind érthető, ennyi elég bőven.
Akkor ugye az is mindegy, hogy azt mondom, hogy valaki sz@rik vagy székletet ürít, esetleg hugyozik vagy vizel?
Nem, nem grammar nazi vagyok, csak szimplán a "meghal" szó azt tükrözi (az én olvasatomban), hogy akiről beszélünk, az emberi tulajdonságokkal rendelkezett. Szerintem teljesen normális az, ha a saját fajunkat különválasztjuk a többi élőlénytől, és ez akár a nyelvtanban is megmutatkozik.
Én kiskoromban így tanultam a szüleimtől, ezért is hangzik furcsán, mikor valakinek "meghalt a kutyája", nem kell emiatt hülyének nézni, mert az "elpusztul" szó sem hordoz magában negatív tartalmat, csupán jelzi, hogy nem a mi fajunkba tartozó valamiről beszélünk.
Kérdező, ha ez ilyen kategorikusan elkülönülne, akkor emberre nem lehetne mondani, hogy elpusztult, pedig ugye nyugodtan lehet. Még akár az elhullik szót is lehet emberre alkalmazni: "elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt".
Ez, meg a megdöglik stb. szó emberekre való alkalmazása nyilván azt fejezi ki, hogy nyomorult módon, erőszakosan, tömegesen stb. halnak meg emberek (pl. "megdöglesz, te szemét!"). Ugyanezt miért ne lehetne akkor fordítva is alkalmazni, és ha valaki szerette azt az állatot, vagy valamiért kedvesen akar beszélni róla, miért ne használhatná rá a meghal szót?
Pont azt akarhatja ezzel kifejezni, hogy annak ellenére, hogy "nem a mi fajunkba tartozik", ahogy mondod, fontos volt neki. Nagyon szegényes lenne a nyelv, ha mindenféle tiltások miatt ilyen jelentésárnyalatokat nem tudnánk kifejezni a szavainkkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!