Ti szoktatok borravalót adni?
Az alábbi esetekben:
-fodrász
-benzinkút
-étterem
-futár
Mikor adtok és mikor nem? Illetve ha soha nem adsz akkor mi miatt nem?
Fodrásznak igen,
benzinkútra nem járok,
étterembe nagyon ritkán megyek (önkiszolgálónál nem adok),
futárnak szoktam adni.
Fodrásznak eddig adtam, mert papírpénzzel fizettem és nem akartam 100-ast visszakérni, most árat emelt, 300-at meg már azért nem akarok adni, szóval ez ennyi volt.
Benzinkúton nem, magam tankolok.
Étteremben önkiszolgálónál nem, ha valami különleges alkalom van, akkor talán.
Futárnál szintén úgy, hogy a visszajárót nem kérem.
Borravalót kizárólag olyan plusz szolgáltatásért adok, amely az adott szolgáltató személynek nem lenne feladata, vagy ha kiemelkedően elégedett vagyok a szolgáltatás színvonalával.
Egy felszolgálónak nem adok borravalót azért, mert elvégezte a munkáját, és ellátta az étterem házigazdai feladatait. Viszont étteremben hívattam már fel a szakácsot és adtam neki borravalót az átlagot messze meghaladóan ízletes fogásokért.
A futárnak sem adok csak azért, mert kiszállította, amit ki kellett szállítania. Ez a dolga ugyanúgy, ahogy a postás sem kap azért, mert bedobja a levelet.
A borravaló az extrákért "jár".
Szia!
Fodrászhoz nem járok
Benzinkúton max 200 hufig
Étteremben kerekítek
Futárnak 10% kb.
Ha le vagyok égve, akkor visszafogom magam..
#7: "A futárok alapból úgy kapják a fizut, hogy a borravalóra alapoznak, szóval.."
Senki sem kötelezi őket, hogy ilyen feltételekkel vállalják. Én is futárkodtam egy ideig (iratok, irodai kiscsomagok), de normális fizum volt. Aki a borravalóért elvállalja, az magára vessen.
Étteremben, kávézóban ha asztalhoz jön a kiszolgálás, akkor 10 % körül adok. Ha én ülök a pulthoz, akkor csak fölkerekítek valamennyire, de ha mondjuk 990 Ft a számla, akkor az ezres mellé adok még egy ötvenest is, ha éppen van apróban.
Fodrászhoz nem járok, tankolás önkiszolgálással, a futárnak pedig csak kerekítek, de nem toldom meg, bárhogy is jön ki az összeg.
Fodrásznál nagyon rég voltam, ott néha adtam valami minimális, felkerekített összeget.
Benzinkúton csak annyit csinálok, hogy a kijelzőn a forint értéket figyelem, és valami kerek összeg alatt próbálom megállítani, mondjuk 4960 ft, és akkor ötezrest hagyok ott. Ha felette áll meg, akkor kiszámolom nekik forintra. :)
Étteremben szoktam adni 5-10% körül, ha meg vagyok elégedve. Csak akkor nem adok, ha valami gondom volt, és biztosan tudom, hogy oda úgysem megyek vissza.
Futárnak azért adok kis felkerekített összeget, hogy érezze a "törődést", és ne az legyen legközelebb, hogy jaj, elejtette a csomagot útközben (háromszor). Pizzafutárnak hasonló okból adok, hogy tudjam, hogy legközelebb is csak az lesz a pizzában, ami odavaló. (Bár nagyon ritkán rendelek bármit is házhoz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!