Bunkó vagyok, ha a "Jó napot" mellé nem teszem oda, hogy "kívánok"?
Azért oszlanak meg a vélemények, mert nem mindegy milyen hangsúllyal mondod. Az "odabökött", egy hangszínen lévő "jó napot" morcosnak tűnik, mintha nem lenne kedved köszönni, de ugyanez a két szó mosolyogva, kedvesen és "énekelve" lehet teljesen elfogadható. Elején magasabb hangszív, majd a vége fél hanggal lejjebb és kissé elnyújtva :-)
A németek sem köszönnek már úgy, hogy Guten morgen, csak annyit mondanak, hogy "morgen". Nekem nem bunkónak tűnik, inkább közvetlennek.
De sok helyen megy a "csüŰŰŰsz" amit szinte énekelnek, no kb. így kell mondani azt is, hogy "jó napot" és így nincs vele semmi baj.
Ezen kívül nem mindegy a hely és a körülmény sem, hogy hol mondod. Egy üzletben az eladó, ha csak annyit mond egy betérő idegennek, "jó napot" nem tűnik túl barátságosnak, ott illik azt mondani, hogy "Jó napot kívánok, miben segíthetek?"
Viszont ha gyakori látogató vagyok egy cégnél mint beszállító, de mindenkit magázok, és úgy libbenek be vidáman, hogy "Jó napot", nem sértődnek meg, mert ezt kedvesen mondom és alapból is állítólag elég simulékony természetem van. Látják, hogy sietek, de kedves vagyok ,mint mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!