Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Kinek illik felajánlani a...

Kinek illik felajánlani a tegeződést?

Figyelt kérdés

Van erre valami "szabály"?

Pl. ha egyneműekről van szó, akkor az idősebb szokta felajánlani.. Ha férfi nő között, akkor a nő mondja..hacsak nem sokkal fiatalabb. Vagy hogy van ez?

Van egy konkrét példa. Van egy kedves orvosom, nála született 2 gyermekem is. Elég közeli kapcsolatba kerültünk egymással. (Semmi rosszra nem kell gondolni, nem olyan értelemben.) Nagyon közvetlen, nyitott ember, s én in. Teljesen véletlen, hogy az élet más területén is összeakadtunk, volt egy közös projektünk. Ebből több nem lesz, maradunk orvos és páciens, de mostanában sokat beszéltünk telefonon emiatt a munka miatt.

Úgy érzem, hogy mindenketten kerülgetjük a témát, magázódunk, s szerintem mindkettőnket zavar.

De ilyenkor mi van? Tőlem várja, hogy nőként felajánljam a tegeződést? Vagy mivel az orvosom, neki kellene mondania? Vagy az furcsán venné ki magát, ha egy orvosnak én ajánlanám fel?

Kíváncsi vagyok a véleményekre.

Én 30 éves vagyok, Ő kb. 45.

Bocsi, hogy ebbe a témákörbe írtam, nem találtam jobbat.

2014. máj. 8. 10:36
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Talán egyszer spontán kialakul. Azt hiszem nem mondom, nem akarok beegni.:)
2014. máj. 8. 11:04
 12/22 anonim válasza:
79%

Én a háziorvosomat pl. tegezem. Elõször voltam páciens, azután lettünk jobb viszonyba, õ mondta azt hiszem. Fogorvost is tegezem. Nõgyógyászomat nem :)

Én is hivatalos helyen dolgozom, de akikkel jobb a kapcsolat azzal tegezõdök, függetlenül attól ki hallja ki nem

2014. máj. 8. 11:05
 13/22 anonim ***** válasza:
79%

7-es vagyok

Bár én írtam, hogy maradnék a magázódásnál az orvos-beteg viszony miatt. De azért az 5-ös orvostanhallgatóra reagálnék. Engem már tegezett le orvos (nem én ajánlottam fel neki) valószínűleg azért, mert kb. ugyanolyan korúak voltunk és elég fiatalok mindketten. 2x már biztosan volt ilyen.

Illetve a mostani nőgyógyászon egy elég idős "bácsika", ő is szokott tegezni, de olyan zavaros, mert nem mindig. Egyébként inkább olyan velem, mintha az unokája lennék, nem a betege :) Mondjuk én nem tegezem vissza, mert szerintem nem illik a kora meg a pozíciója miatt, hiába én vagyok a nő.

2014. máj. 8. 11:07
 14/22 anonim ***** válasza:
50%
No es ferfi között a no, fiatal es idős között az idős -akkor is az idős, ha a no a fiatalabb- munkaviszonynal a feljebb álló. A te helyzetedben az orvos kellene, hogy felajánlja szerintem.
2014. máj. 8. 11:20
 15/22 anonim ***** válasza:
47%

"Engem már tegezett le orvos (nem én ajánlottam fel neki) valószínűleg azért, mert kb. ugyanolyan korúak voltunk és elég fiatalok mindketten. 2x már biztosan volt ilyen."

Attól, hogy orvos valaki, még lehet bunkó... Sajnos a fiatal korosztályra jellemző, hogy nem tudnak hivatalos szituációban normálisan viselkedni (ez az orvosok egy részére is igaz), az általad említett orvosok pedig még nem estek pofára a tegeződés miatt. Az a baj a tegeződéssel, hogy eltűnteti a hivatalos viszonyt, és csorbítja az orvos tekintélyét, ami fiatal orvos esetében amúgy sem szokott valami acélos lenni, aztán lehet csodálkozni, hogy a beteg miért nem szedi a gyógyszert, miért nem követi az utasításokat stb. Azért, mert a haverjaként kezel minket nem pedig orvosként. És most nem fennhéjázni akarok, a beteg tiszteli orvosát ezért magázza, az orvos tiszteli a betegét ezért szintén magázza, mert ez nem egy haveri kapcsolat, hanem egy szakember és egy tőle tanácsot és segítséget kérő ember egyenrangú (jó esetben) viszonya.

Persze az más kérdés, ha a felek korábbról ismerik egymást, a legjobb barátommal, vagy a sógorommal természetesen nem fogok magázódni. A nagyon fiatal pácienseket, 14 év alatt szintén nem magázzuk.

Üdvüzlettel: a medikus

2014. máj. 8. 11:50
 16/22 anonim ***** válasza:
0%

Nézd meg, hogy asszisztensekkel tegeződik-e. Én azt látom hogy az egészségügyben sokkal jobban érvényesül a hierarchia, mint bárhol máshol.

Dokik jellemzően mindenkinél iskolázottabbnak érzik magukat 6 év egyetem után még 5-6 év után lesznek szakorvosok (más területeken PhD képzés is csak 3 év) emberi életek múlnak rajtuk, ettől aztán könnyen és gyorsan kialakul az erős felsőbbrendűség érzet többségükben. Mondjuk felső-vezetőkkel már szívesen tegeződnek.

Esetedben ha már mondjuk a keresztneved becézett alakján magán, akkor hello doktor úr mehet, ha erre nem húzza a száját, akkor keresztnevén is szólíthatod következő lépésként.

2014. máj. 8. 11:56
 17/22 anonim ***** válasza:
86%

Én nem élem meg bunkóságnak, ha letegez egy orvos. A tiszteletem sem csorbítja.

Ettől függetlenül úgy gondolom én is, hogy tisztább, egyszerűbb helyzet a magázódás orvosnál. (Kivéve ismerősöknél.)

2014. máj. 8. 12:16
 18/22 anonim ***** válasza:
0%
Tegezd le egyszer élőben "véletlenül". Nem kell így semmire se rákérdezni, ha utána nem mondja, hogy semmi baj, amúgy lehet egyszerább lenne már tegeződnötök, akkor ne erőltesd.
2014. máj. 8. 13:06
 19/22 anonim válasza:

"......közös projektünk" közben végig dr.Úrnak szólítottad és őt ez nem zavarta, nos akkor elkéstetek kissé a tegeződéssel.

Sőt, ha abban a helyzetben nem jött össze, akkor a dokinak

teljesen mindegy, de sajnos neki a kapcsolatotok is ennyire közömbös.

Tehát a múltotokra alapozva

nyugodtan kezdeményezheted a tegeződést.

El is fogja fogadni, de neki sz sajnos továbbra is n+1-edik ismeretséget fog jelenteni.

2014. máj. 8. 16:44
 20/22 A kérdező kommentje:

Utolsó! Semmi bajom azzal, amit gondolsz, csak azt nem szeretem, mikor ismeretlenül olyat állítasz, hogy semmit sem jelent neki a kapcsolatunk. Nem akarom részletezni, hogy mi a helyzet, de nem is ez volt a kérdés, hogy mit jelentek neki. Hanem, hogy kinek illik felajánlani a tegezodest.

En ugy erzem, hogy a nők iránti tisztelet miatt nem kezdeményez. En meg nem tudom illik e. Ennyi.

Köszönöm amugy az erdekes válaszokat!:)

2014. máj. 8. 20:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!