Ha megláttok egy tetovált, testmódosított embert, mi az első, ami eszetekbe jut?
Lehet nem jó a kategória, de szerintem valamennyire kapcsolódik ide is.
Arra lennék kíváncsi, hogy kinek mi az első benyomása, mi a véleménye? Magáról az emberről, vagy akár az egész stílusról, önkifejezési módról?
Ha tetszik, miért; ha nem tetszik, miért nem?
Azon gondolkodtam, hogy a mai világban még mindig szerepet játszik-e az előítélet a tetoválásokkal kapcsolatban.
Mindenki válaszát szívesen olvasom :)
23/N
Én vagyok a 8-as válaszoló. Azért jutnak eszembe negatívumok, mert csupa negatívumokat tapasztaltam a tetoválásokkal kapcsolatban. Ne felejtsd el: az előítélet nem más, mint a tapasztalat. Ha pl. az eddigi 18 cseh emberből, akiket ismerek, mind a 18 imádja a sört, akkor (számomra) azt jelenti, hogy a cseh emberek sörimádók.
Tetovált embereket csak rossz hírű kocsmákban, aberrált "művésztelepeken", letartóztatásokkor, Kék-fény-szerű tv-adásokban láttam. Érdekes, soha nem láttam valami pozitív eseménnyel kapcsolatban: se szabadságharcosok, se emberi jogokért tüntetők, árva gyerekekért gyűjtők, se vöröskeresztes aktivisták, stb. Csak, ha a törvénnyel ütköznek össze - akkor ott már szerepelnek.
"se emberi jogokért tüntetők, árva gyerekekért gyűjtők"
Ezek között én pont, hogy láttam nem egy tetovált embert. Mondjuk ezek a pénz gyűjtők elég érdekesek, én egyáltalán nem bízom bennük. De emberi jogi aktivisták között pont, hogy akad bőven tetovált.
Hmm. Hát végül is ez is érdekes meglátás. El is fogadom, hogy Te így gondolod, azonban továbbra is úgy látom, hogy teljese általánosítani nem éri meg.
Mint írtam, nekem is vannak tetoválásaim (igaz, olyan helyen, ami ruhában nem látszik), azonban én szociális munkásnak tanulok (szenvedélybetegekkel, hajléktalanokkal foglalkoznék, vagy a gyerekvédelemben szeretnék majd elhelyezkedni). Sok csoporttársamnak szintén van tetoválása, és ők sem véletlenül ezt a szakmát választották. Óvónőknél, tanároknál, orvosoknál is előfordul, hogy rendelkeznek egy-egy mintával.
A tüntetők sem gondolom, hogy csak tetováltakból állnának, vagy akik a jó ügyért harcolnak, ott sem biztos, hogy látod mi van a ruha alatt.
Én azt mondom, hogy ha valakinek van tetoválása, nem jelent abszolút rosszat, ugyan így fordítva: akinek nincs, attól még lehet egy tahó bunkó.
De köszönöm szépen a hozzászólásodat! :)
nekem első gondolatom, hogy de jó az én párom, tesom, akárkim nem ilyen
rám negatív hatással van, mert én nem szimbolumokat meg hasonlót látok benne, hanem egyszerű tömeghóbortot. tehát egy sablonjelenséget. pláne amikor hétköznapi emberek (nem hősök, nincs semmilyen szellemiség sem amiben élnek)amikor pl egy diák a nyakára tetováltat egy teknőst, vagy mások a nagy kínai betűkkel, nagy szavakat, hogy szeretet, meg hasonlók, vagy öregek, a fia nevét, hogy józsi, de a legjobbak amik légypiszkoknak néznek ki, közben kisvirág, a kemény csávók az erő jelképeként nonfikat, de csodálatosak a piercingesek is, másnak akarnak tűnni mind, közben és asszem most találtam meg a lényeget, hogy a háttérben sehol semmi, mindez csak külcsíny, látszatkeltés.
tehát számomra valaki akkor egyedi és igazán önkifejező, amikor önmagát vállalja fel, a maga egyszerűségében tud nagyszerű lenni.
A 14-es védelmére szólva, nagyságrendekkel több semmit nem jelentő "slágertetkót" látni (semmitmondó idézetek, latin szavak, távolkeleti írásjelek, keresztnév az alkaron, szivecskék, delfinek, lángok és nonfiguratív minták, "ribirendszám", stb...), mint olyat, ami mögött tényleg valós gondolatot, érzést vélhet felfedezni a szemlélő.
Egyébként meg mindenki a saját értékrendje szerint ítéli meg a dolgokat. Ettől lesz az a saját értékrendje az egyénnek. Ha nem az szerint ítélsz, akkor nem valós egyénként viselkedsz (hanem mondjuk egy írásos értékrendet - törvényt - képviselsz, amely nem feltétlenül egyezik teljesen a saját értékrendeddel, de itt nyilván nem ez a helyzet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!