Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Milyen szokásaik vannak a...

Milyen szokásaik vannak a Svájciaknak? Mik jellemzőek a mindennapjaikra?

Figyelt kérdés
Vizsgámhoz kéne. A Svájciak tradícióiról, mindennapjairól és személyiségükről szeretnék többet tudni.

2014. febr. 24. 11:43
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Én évek óta járok ki svájcba, legutoljára tavaly voltam kint. Amikor ott vagyok, nem a svájci emberekkel szoktam foglalkozni, de azért leírom, amit megfigyeltem.

-A svájciak dolgos emberek, nem ingyenélők.

-A vezetésben nagyon udvariasak. Nekem az nagyon tetszett, hogy megállnak rendszerint és átengednek.

-Amikor legelőször kint voltam Svájcban, az ott azt hallottam, hogy nem igazán divat ott cigarettázni. Mondjuk azon a részen, ahol a hegyek vannak, lehetséges, hogy van benne valami, de amúgy ugyanúgy van (vagyis akkor volt) cigarettaautómata.

-A fiatalságra (persze nem általánosítok) kb az jellemző, mint más országokra, szeretnek bulizni.

-Hallomásból úgy tudom, hogy a svájciak egymás közt szeretnek házasodni (ezt akkor hallottam, mikor kint voltam). De nyilván ez inkább a gazdagabb családokra lehet jellemző. Ezt egyébként avval is lehet igazolni, hogy a svájciak olyan egyforma típusú emberek, nem olyan változatosak, mint pl a németek.

-Elnézve a svájci nemzetet, azt megállapíthatom, hogy Svájc nem rasszista ország. Svájc többszínű, láttam ott sokfajta embert.

-A svájciak pontosak (de gondolom, ez nem meglepő, figyelembevéve, hogy au órákról híresek. Nekem például nagyon tetszett az, hogy Baselbe, ki van írva, hogy mikor jön a villamos digitális kijelzőre, és percre pontosan akkor érkezik meg, nem késik.

-A svájciak szeretik a jóminőségű holmit. Ott nem láttam egy kínai üzletet sem. (éttermet igen, de olyan kínai üzletet, ruhákat/egyéb dolgokat árulnak mint Magyarországon, nem)

-Van úgy, hogy ha kihívnak egy szerelőt, akkor adnak borravalót. Így visszaemlékezve, 10-20 frankot szoktak adni.

-Ha jól emlékszem, ott nincs olyan szesztilalom az autóvezetésben mint itt. Ezt nem tudom pontosan, csak ha jól emlékszem, valami ilyesmit hallottam kint.

-Annak ellenére hogy a Sváciak anyagiakban nem szenvednek hiányt, nem mind szeretik köleni a pénzt. Tehát nem minden második svájcinak van Ferrarija. Például van Németországban egy áruház ami ott van a Svájci határnál. Nagyon sokan mennek oda át vásárolni, de nem csak ők, hanem a franciák is.

-A svájciak meg szokták rendezni a farsangot is. Ez év elején szokott lenni, ilyenkor Februárban. Ez egy pár napig szokott tartani.

-Svájcban nagyon szép az ország óvárosi része is. Olyan, mintha az ember visszacsöppenne a középkorba. Megvannak még a macskaköves utcák, és a régi házak. Azokra rendszerint rá is van írva, hogy milyen korból származnak. Például az 1400-as évekből is vannak ott házak.

Körülbelül most ennyi jutott eszembe.

2014. febr. 24. 13:36
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2014. febr. 24. 15:17
 3/4 anonim ***** válasza:

Összesen másfél hetet töltöttem ott egyszer életemben, szóval olyan szélskörű tapasztalatokkal nem rendelkezem, mint az előző válaszoló, csak két dolgot fűznék hozzá.

Az egyik, hogy angolul mindenki tud. A vasúti pénztárostól kezdve a kalauzon át, eladók, teremőrök - komolyan mondom, mindenki :D Nekem ez azért volt különösen szimpatikus, mert mind a francia, mind a német nyelvet utálom (angolul és spanyolul tudok), és bár pár szót gagyarászok, nem szeretek megszólalni ezeken a nyelveken.

A másik a pontosság, ezt csak megerősíteni tudom. Rengeteget vonatoztunk, tömegközlekedtünk a városokban, és egyetlen egyszer volt késés. Genfben kellett átszállni, Brigből indultunk, a célra már nem emlékszem, nagyon régen volt, és tényleg sokat mentük össze-vissza.

A lényeg, hogy Genfben a menetrend szerint volt 10 perc átszállni a másik vonatra. Nem könnyű, de nem lehetetlen, mert minden jól ki van írva, meg táblázva.

De csak összeszedtünk 10 perc késést, és már le is mondtunk a csatlakozásról, majd a következővel elmegyünk, gondoltuk.

Erre miközben döcögött be a vonat az állomásra, az egyik kalauz, mivel ez egy nagyon népszerű és forgalmas átszállás volt, szépen IQ-ból angolul, franciául, németül bemondta a vonat hangosbeszélőjén, hogy akik erre a vonatra akarnak átszállni (többek között ugye mi is), azoknak a 6. vágányhoz kell menni. Nem az előre felvett hang mondta be, hanem egy másik, ezért gondolom, hogy valamelyik kalauz, esetleg a mozdonyvezető volt az.

Így simán elértük a csatlakozást, mert nem kellett ugye felmenni, kikeresni az információs tábláról, majd visszamenni az aluljáróba és megkeresni a megfelelő vágányt.

Eszméletlen :D Ott kinn soha egy percre sem éreztem elveszve magam, míg itt Magyarországon a tájékoztatás teljes hiánya miatt nagyon kell figyelnem, ha olyan helyre megyek, ahol eddig még nem voltam - pedig rutinos vonatozó vagyok.

Egy gondolat a kijelzőkhöz: a buszok azért érnek oda percre pontosan a megállóba, mert a buszon lévő GPS alapján számítják ki a dolgot. Tehát kvázi az érkezési időt igazítják a járműhöz, ha szükséges, ezért tűnik másodpercre pontosnak. Kicsi eltérések azért ott is vannak a menetrendről :) De a városi közlekedés is szinte felüdülés. Nagyobb városokban 3 nyelven bemondott utastájékoztatás plusz kijelzők, hogy éppen merre vagyunk, és mi következik. De a kis hegyi házikókhoz induló buszjáraton is minimum ki van írva egy kijelzőn, hogy mi következik.

2014. febr. 24. 15:50
 4/4 anonim válasza:
Esznek kutyát
júl. 22. 19:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!