Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hogy lehet névnapot bejegyezni?

Hogy lehet névnapot bejegyezni?

Figyelt kérdés
Olyan nevet választottunk kisfiunknak, aminek nincs hivatalos névnapja. Hogyan, hol lehet intézkedni, hogy legyen?
2009. nov. 21. 16:13
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
utolsó voltam... bocsánat, tökre félreolvastam a kérdést!
2009. nov. 23. 14:24
 12/24 anonim ***** válasza:

uccsó voltam: itt egy írás, és a végén van egy ügyfélszolgálati telefonszám. ott biztos megmondják.

"Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke

Az utónévválasztásról rendelkező, az MTA Nyelvtudományi Intézetének feladatát is meghatározó jogszabályok a következők: Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi tvr., valamint az Alkotmánybíróság 2001. évi állásfoglalása után megalkotott 2002. évi XLV. törvény az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi törvényerejű rendelet módosításáról.

A Belügyminisztérium Állampolgársági Főosztálya 1997-ben rendelte meg a Nyelvtudományi Intézettől a Magyar utónévkönyben (szerző: Ladó János, Akadémiai Kiadó, 1971) szereplő utónevek jegyzékének kibővítését. Ezt a bővített névlistát a BM Kiadó által 1997-ben megjelentett Új magyar utónévkönyv című kiadványa már tartalmazza. Mivel ez a kiadvány könyvesboltokban már nem kapható, a névjegyzék pedig nem hozzáférhető az interneten sem, az alábbiakban közzétesszük az 1997 óta esedékes bővítésekkel együtt.

Az alábbi névjegyzék tehát tartalmazza a Nyelvtudományi Intézet által 1997-ben összeállított névlistát, valamint mindazokat a neveket, amelyeket az intézet 1997 óta bárki számára anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített, állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül.

Férfinevek

Női nevek

A közönségszolgálat elérhető a 322-8038-as telefonszámon és a tanacs[kukac]nytud.hu e-mailcímen.

"

2009. nov. 23. 14:25
 13/24 anonim ***** válasza:
DILEN??? áá minek kell ilyen neveket választani, ez olyan nevetséges mint pl. a Dzsészön, Dzsenifer, Dzsásztin meg Húán-Kárlosz is stb.Nincs elég Magyar név, vagy legalább szokásosabb, ha ránézel a naptárra tele van nevekkel. Ugye, ez a név is vmi sorozatból van?
2009. nov. 25. 03:06
 14/24 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy ilyen nevet szertnétek a fiatoknak? Ha külföldi hangzású a vezetékneve, akkor nem rossz, de ha Tóth, vagy Kovács...... Csak szegény gyerekkel babráltok ki.
2009. dec. 27. 15:57
 15/24 anonim ***** válasza:
Ő szivejoga, azt ad neki amit akar!
2010. ápr. 10. 11:24
 16/24 A kérdező kommentje:
Hosszú történet, de valamire bepipultunk és olyan nevet kerestünk, amit tuti nem ad a családból senki. Ugyanis csak azt akartuk, hogy a családban ne legyen már az adott név. Erre nem elhasználták direktbe amit akartunk? Ez biztos nem lesz és annyira azért nem is idegen, ill megy a vezetéknévhez is. Listáról választottuk nem tudok róla, hogy sorozatbeli lenne. Köszi a válaszokat ésa segítséget.
2010. ápr. 12. 13:28
 17/24 anonim ***** válasza:

Nem idegen? :D

Jah, tévében lehet látni, csak azok a filmek Kaliforniában játszódnak. Ha meg esetleg kimegy külföldre és ott leírja a nevét, körberöhögik, hogy írni se tud. Nem azért, de egy kicsit is intelligensebb ember számára ez rólatok lesz szegénységi bizonyítvány, hogy nem elég, h külföldi nevet adtok, még le se tudjátok írni, mindenki más meg a kölköt fogja kiröhögni.

2010. ápr. 13. 08:58
 18/24 A kérdező kommentje:
elfogadom a véleményeket, de azért a stílusban is van egy határ. És ha már a szegénységi bizonyítvány ennyire felmerült, akkor többeteknek jelzem, hogy a vélemény MELLETT nem ártana a kérdésre is válaszolni,hisz ez az oldal azért van. Én meg nem a véleményeteket kérdeztem. Utolsónak meg: azt írtam hogy nem annyira... Ha megnézi a listát ennél sokkal inkább vannak idegenebbek. És Mo-n így kell írni. Az itteni külföldiek sem vesznek fel magyar vagy magyarosított nevet.
2010. ápr. 14. 13:03
 19/24 anonim ***** válasza:

De egy japánt se fognak úgy hívni, hogy Gábörü (így mondanák kb a Gábort)

És csak azért mert másnak van még hülyébb neve is, neked nem kell próbálkoznod... legalábbis szerintem.

2010. ápr. 15. 09:19
 20/24 anonim válasza:
Végül sikerült ezt a nevet adni? Nagyon érdekelne mert én is ezt szeretném adni majd
2018. júl. 15. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!