Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mit csinálnak a lányok az év...

Mit csinálnak a lányok az év első napján, hogy egész évben szépek maradjanak?

Figyelt kérdés

Valamiféle hagyomány, vagy ilyesmi kéne.

Nem találom egy könyvben sem, meg a google sem adta ki.

Segítség!!:)

2009. nov. 12. 20:33
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
Nem az év első napján, hanem Luca napon mosdanak hideg vizben napfelkelte előtt, akkor lesz szép hamvas bőrük!
2009. nov. 12. 21:51
 2/6 anonim ***** válasza:
90%
én úgy tudom, hogy az első hóval kell megmosni az arcunkat...én meg is szoktam csinálni :) gimiben nagy poén volt, mikor felkeltünk a koliban az első hóra aztán mázoltuk egymás arcára az ablakpárkányról :D
2009. nov. 12. 22:45
 3/6 anonim ***** válasza:
79%
Én úgy emlékszem (bár sosem voltam túl jó a népi hagyományokban), hogy lencsét kell enni Újév napján. :)
2009. nov. 12. 22:53
 4/6 anonim ***** válasza:
79%
az a gazdagsághoz kell:-)
2009. nov. 12. 23:20
 5/6 anonim ***** válasza:
85%

[link]

"...Babonák, hiedelmek az újév kapcsán

Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. Így például semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Bizonyos táplálkozási tilalmak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.)..."

2009. nov. 13. 01:05
 6/6 A kérdező kommentje:
Jaaaj, de jó sok féle, köszi szépen!!!!
2009. nov. 13. 06:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!