Kellenek-e illemszabályok?
Azt írod,hogy "Illemszabályok kellenek" de .....
Mikor kellenek és mikor nem, ki határozza ezt meg?
Tényleg, miért nem megyünk szinházba trikóban, gatyában és strandpapucsban?
Szerintem azért megyünk öltönyben, nyakkendőben, kisestélyiben mert így adunk tiszteletet a szinháznak, a színészeknek és az ott megjelenő embertársainknak.
Az egyetem és megérdemel némi tiszteletet.
(A strandon az öltöny és nyakkendő lenne furcsa)
Bocsi! Kaposvári.
A szomorú az, hogy a rektor úr úgy nyilatkozott a szabályozás (szerinte irányelvek) a tanárokra is vonatkoznak.Ha ez így van akkor nagy baj van mert a tanároknak mégiscsak példát kellene mutatniuk.
Egyébként a kérdésem nem kifejezetten az ominózus egyetemi rendelkezésre vonatkozott, hanem úgy általában a társadalom irott és iratlan illemszabályaira.
A Corvinus Egyetemen a napokban zajlik a Karrier Expo, ahol
divattanácsadás is van a munkainterjúkon való megjelenésre,
öltözködésre (pl. miniszoknya, bő zakó nem ajánlott).
Érdekes!! Ezekután miért baj az ha az egyetem felakarja készíteni a hallgatóit azzal, hogy erre felhívja a figyelmet, ajánlásokat és iránymutatást ad(de adhatna szigorú utasítást is).Ezt inkább megkellene köszönni és nem tiltakozni ellene, de stupid emberek mindig is voltak.
Úgy gondolom, ezektől a felkészítetlen fiataloktól nehéz elvárni, hogy tudjanak viselkedni, öltözködni, stb.
Jön egy egyszerű családból, a tananyagot be tudja vágni, okos telefont tud kezelni, de fogalma sincs, hogy hogyan kellene egy vizsgára felkészülni.
Utána demonstrál strandpapucsban ... proli banda ...
bezzeg, ha ő vesz igénybe valamilyen szolgáltatást, akkor elvárja, hogy a taxis, pincér, orvos, stb. tagadja meg magát, sz...rja össze magát, és nyalja ki a...
Általános algoritmusokat senki nem adhat, mit "lehet" és mit nem egy társadalomban. Az "illemszabálynak" nevezett kvázikonszenzusos szabályrendszereknek, kommunikációnak, sokrétü szerepük van, amit nem lehet 1-2 szóval elintézni ('adjunk tisztelete'), ennél komplexebb a dolog.
Én azt gondolom, hogy ebben a kokrét esetben a "szereptévesztés" egy lehetséges egyszavas összefoglalás. Esetleg "Vissza a Kádár-korba!" lenne egy másik jelmondat, ami erröl, és mostanában sok mindenröl eszembe jut (világos, h nem szó szerint értem:).
Ausztriában, Németországban szocializálódtam, ahol már néhány generáció óta lényegesen kevésbé kisiskolás, normatív a hozzáállás, mondjuk éppen az adott kontextusban is.
Ezzel kb. egyet tudok érteni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!