Kellenek-e illemszabályok?
Angliában, és Amerikában, sőt Franciaországban, Hollandiában is már az általános iskolákban is van kötelező iskola öltözék.
Vannak illemszabályok amiket jó ha tudunk és betartunk. Ilyen a ruhaviselet is. Azért akárhogy is nézzük, nem kértek olyan nagy dolgot, csak annyit hogy megfelelő öltözékben jelenjenek meg.
A legtöbb országokban (lásd amiket felsoroltam) nem okoz gondot sem az egyenruha, sem az előírt viselet..
Csak megjegyzem:
Angliában élek, és reggelente amikor megyek dolgozni, akkor mennek a diákok is iskolába. Bevallom szép látvány a sok egyforma egyenruha..Olyan helyesek benne..
A kérdés sztem nem jól van föltéve.
Minden emberi közösségben VANNAK iratlan szabályok, néha le is irjak öket. Ez része a kommunikációnknak, az ember mint társadalmi lény müködéséhez hozzátartozik ez a tulajdonság is.
Egyes szabályok nagyon különböznek kulturánként(vissza kell utasítani a kínálást v nem? szabad-e vitatkozni a magasabb státuszúval?), mások inkáb örökletes elemekböl állnak (egyszerü pelda: szemöldökemelés ha baráti személlyel találkozunk, már a csimpanzoknál is megvan. Sztem a közösségben elfoglalt státuszhoz kötödö viselkedésminták egy része is örökölt, lenyeges elemei minden emberi kulturaban ugyanolyanok).
A nem-örökletes szabályok egy kis részét a fiatalság sztem mindig szereti megszegni. És aztán fölnönek... szoval a szabályok is változnak.
A kérdés a corvinuszrol nem tudom megválaszolni, én persze inkább liberális vagyok, de egy extremebb peldat ismerek:
Az MTA SZTAKI kutatóintézetének zseniális igazgatója pár éve elöirja, hogy pl. rövidgatyában nem lehet belépni. Teszi ezt egy informatika-matematika alapkutatást (is) végzö intézetbe - ezen közösségek ismertek arról, mennyire nem adnak a formális öltözködésre. Szóval a magyar és külföldi szakmai közösség azóta is ezen röhög v sír kinjában, utóbbit, pl. ha egy nemzetközi 'nagy embert' nem akar beengedni a portás, mert elfelejtett hosszugatyat venni... (Azért annyira nem a világ középpontja ez az intézet, csak MOn.) Nna, ez amolyan igazi hungaricum...
Nem olvastam végig a sok hosszú választ.
Illemszabályok kellenek, de amit ez az egyetem csinál, az nem illemszabály, hanem röhej a köbön!!!!
Mindenesetre a célt elérték, az életben nem hallottam erről az egyetemről, most meg a csapból is ők folynak!
Nem valami PR akció volt? XD
Nem a Corvinuson volt, hanem a Kaposvári Egyetemen...
Szerintem az gáz, hogy ezt "felnőtt" embereknek magyarázni, szabályba adni kell...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!