Miért lett ez szokás?
"Jöttem a Gangesz partjairól,
Hol álmodoztam déli verőn,
A szívem egy nagy harangvirág
S finom remegések: az erőm.
Gémes kút, malom alja, fokos,
Sivatag, lárma, durva kezek,
Vad csókok, bambák, álom-bakók.
A Tisza-parton mit keresek?"
(Ady Endre: A Tisza-parton)
Bár Ady Endre nem csak szidta az országot, hanem a célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a változtatás szükségességére.
Akik meg nem tűrik azt, hogy rosszat mondjanak Magyarországról, azok a legnagyobb képmutatók, hiszen azt ami itt ebben az országban folyik, nem lehet eltitkolni és ahelyett h nem beszélünk róla, tenni kéne ellene!!
(lásd még:
szerintem a magyar költészet egyik "legmagyarabb" verse, amely nem szépíteni akarja a dolgokat, hanem leírja az igazságot, a szomorú valóságot...:(
Itthon csak a kisstílűség dívik minden tekintetben, ez az igazán "magyar",ez az,ami "megkülönböztet"! Hihetlen ,és az is milyen magas fokon!
S.zarból nem lehet várat építeni ugye...vagyis lehet, de az olyan is
És min múlik vajon, miért tudnak olyan jól "működni" a magyarok külföldön, ha kiszakadnak ebből felemelő környezetből?
Néha nem az az érzése az embernek, mintha a népszaporulat feletti sirámok ellenére mintha mégis túl sokan lennénk erre az 93000km2-re?!
És ami a legnagyobb baj, mindenek fölött: hogy azt érzi az ember, hogy még csak változtatni se tud a dolgokon, ha meggebed, akkor se. Másfélszáz éve, ha változtatni akartál, már akkor is reális esélyed volt rá, ha egyszerűen tehetséges költő voltál. Száz éve, ha változtatni akartál, közemberként már nem nagyon volt rá esélyed, de arisztokrataként azért még akadt. Ma, ha változtatni akarsz, multimilliárdosként se mész semmire, mert csak egy vagy a Parlamentben lobbizó többi kiskirály közül, és semmi nem garantálja, hogy épp téged hallgat majd meg az éppen aktuális vezetőség. És még ha meg is hallgat, minden értelmesebb ötlettől visszahőköl, merthogy a népszerűség így, meg az ígéretek úgy. Közemberként meg ugye továbbra is esélytelen vagy.
Lehet persze szavazni, de az se ér sz*rt se. Ezt jövőre meg is látja majd mindenki. Bevonul szépen Orbán királyfi fehér lovon, megkoronáztatja magát és hozsannázik a magyar nemzet, mert meghalt a király, éljen a király - aztán meg nemzeti színekben nyomorgunk tovább, mert ígéretek ide vagy oda, '98-02 között is jól látszott, hogy Viktorék az eleve vagyonosabbakat támogatják, hogy nekik még jobb legyen, a kisember meg ugyanúgy le van sz*rva.
Közhely, de tényleg tökmindegy kik jönnek, a maiak közül egyik se fog változást hozni. A Jobbik hiába kerül be, nem lesz elég ereje (mondjuk jobb is), az LMP meg sajna valszeg be se kerül egyáltalán (pedig jó lenne). Szóval ezért se érez rá az ember különösebb hajlandóságot, hogy maradjon: mert azt látja, hogy nem csak hogy sz*r a helyzet, de tenni se lehet ellene az égvilágon semmit se.
Én is Finnországban élek, mint az egyik enti válaszoló, és teljességgel alá tudom támasztani azt, amit írt.
Otthon egy nagy senki voltam, hiába a sok diplomám, hiába beszélek hat nyelven, mivel nincsenek gazdag és befolyásos kapcsolataim, nem vettek emberszámba. A legjobb esetben is MLM-munkákat tudtak volna ajánlani, vagy takarítást... Nem arról van szó, én szívesen elvállaltam volna egy takarítói munkát is, de ahhoz meg túlképzett vagyok, kiröhögnek.
Nem tudtam tovább várni, muszáj volt lépni, és az utolsó tartalékunkból kijöttünk a férjemmel. Otthon éhen haltunk volna, itt viszont megbecsülik a képzett munkaerőt. Sajnos egyelőre nem tudok olyan jól finnül, hogy a képesítésemnek megfelelő munkát vállaljak, de az a nagy helyzet, hogy itt újságkihordással az ember ugyanannyit, vagy még többet is keres, mint otthon irodai munkával... Az árak meg kb. gyanolyanok, mint otthon. Ennyit arról, hogy Finnország drága ország... Ugyanannyiból tudunk megélni, mint otthon, csakhogy itt ötször annyit keresünk.
Magyarország egy szemétdomb, ez van. Lehet jönni magyarkodni, lehet büszkének lenni az undorító politikusainkra, a félig csődbe ment országunkra, a bunkó és hozzá nem értő ügyintézőinkre, az embert ahol csak lehet akadályozó bürökráciánkra, hogy Dánia után mi fizetjük a legtöbb adót az Unióban, mégsem látunk a pénzből semmit, mert valaki fenn elsikkasztja, aztán röhög nagyokat, és arra is büszkék lehetünk, hogy az emberek irigyek és rosszindulatúak, illetve hogy Magyarország a "dögöljön meg a másik tehene is"-mentalitás hazája.
Igen, erre mind büszkék lehetünk, éljen. Tessék tovább magyarkodni, és éhen dögleni havi bruttó 90 000 forintos fizetésből... Mert ez minden, amit tud nyújtani Magyarország.
Nem bántuk meg, hogy kijöttünk, és az a nagy büdös magyar igazság, hogy soha többé nem akarok visszamenni oda, család ide, haza oda. Itt emberszámba vesznek, emberként tekintenek rám, nem csak egy igahúzó állatként, és ami még fontosabb: hogy itt én is embernek érzem magam.
Szóval aki szeretne, az magyarkodjon tovább, és hazaárulózzon le, csak azt tegye meg, hogy legalább pár napra elmegy valahová nyugatra, hogy megtapasztalja azokat a dolgokat, amiket itt leírunk, aztán gondolkodjon egy picit...
Én azt mondom, mindkét félnek igaza van, meg nem is.
Tény, hogy Magyarországra van miért büszkének lenni, és sokkal jobb lenne, ha a külországba szakadt hazánkfiai nem külhonban adóznának, és nem más országokat virágoztatnának fel a tudásukkal, hanem Magyarországot.
Szóval a lepontozott hozzászólót megértem, és én is örülnék neki, ha nem vándorolna ki ennyi ember innen.
És tény az is, hogy valóban sokkal másabb odakint a helyzet (én Németországban és Ausztriában éltem egy ideig - ég és föld Magyarországhoz képest).
Sőt, az is tény, hogy ez sok esetben valóban köszönhető a vezetőinknek, a korrupt politikusoknak, stb.
(Akik persze főként azért olyanok, mert közülünk kerültek ki. Így ugyanazzal a mentalitással végzik a dolgukat, mint amivel az átlagember a Parlamenten kívül. Ők is ugyanolyanok odabent, mint mi idekint, csak ők nagyban csinálják azt, amit mi kicsiben. Köztük is van normális, aki rendesen és tisztességesen végzi a dolgát, akárcsak köztünk. Csak elég kevés van ilyen köztük - akárcsak miközöttünk. Így ne is várjunk el mást tőlük, mint amit mi is teszünk nap mint nap.)
DE!
(Amit már felvetett valaki, de nem fejtette ki, meg amit már említettem az előbb.)
Nem csak a politikusok teszik ilyenné ezt az országot!
- nem ők firkálják össze az épületek falait meg a járműveket
- nem ők dobálják be kővel a vonatablakokat
- nem ők ragasztanak rágógumit a buszülésekbe
- nem ők tolonganak a tömegközlekezési eszközökre várva egymást letiporva (sorbanállás nélkül)
- nem ők dobálják szerteszét a szemetet
- nem (csak) ők lógnak a munkahelyen
- nem ők tapossák le a frissen kikelt füvet, csak mert könnyebb levágni az utat mint megkerülni a járdán
- nem (csak) ők mennek akkor is táppénzre, amikor semmi nem indokolja
- nem ők azok, akik semmit nem sportolnak (a futáshoz, túrázáshoz nem kell edzőterem, a gimnasztikához sem, stb., a kerékpározáshoz meg csak egy bicikli kell - hány embert is látni újabban a Tornádó és hasonló típusú elektromos csodákon, ahelyett, hogy sima biciklin közlekedne vagy gyalogolna???)
- nem (csak) ők azok, akik nem képesek összefogni soha a másik magyarral, csak mert az éppen Mszp-s, Jobbikos, Fideszes vagy más
- nem (csak) ők nem nézik emberszámba a másként gondolkodó embertársaikat
- nem (csak) ők nem képesek köszönni a szomszédnak
- nem (csak) ők isszák a legtöbb alkoholt Európában
- (nem (csak) ők dohányoznak az egyik legtöbbet Európában
(talán nem piára meg cigire kellene költeni a pénzt - lehet, több maradna másra, nem?)
- nem ők vesznek fel olyan hitelt, aminél már eleve ők is tudják, hogy nem képesek visszafizetni
- nem (csak) az ő gyerekeik mennek majd' minden héten bulizni, berugni, cigizni
- nem (csak) az ő gyerekeikre nem figyel senki
(holott elvileg sok a munkanélküli - talán családonként is van egy: az odafigyelhetne a gyerekre, hogy ne az utcán lógjon, nem?)
- nem (csak) ők nem képesek a megszerzett pénzt tartalékolni meg beosztani
(te jó ég, hány ismerősömet láttam, aki a megszerzett 1-2 millió forintból egyből autót vett, holott a benzint sem bírta fizetni; utána egy éven belül eladta harmadáron)
és még sorolhatnám a végtelenségig.
EZEK EGYIKÉHEZ SEM KELL PÉNZ!!!
Ezek egyszerű emberi dolgok, némi odafigyelés és józan paraszti ész, valamint egy kis összefogás kellene csak hozzá, semmi más. És máris élhetőbb lenne az ország!
Persze a magyaroknak jól esik mindig másokat kikiáltani hibásnak mindenért, meg másra mutogatni ujjal.
Hibás a korrupt, szemét politikus, hibás a r*hadék rendőr, a bunkó kalauz, a szomszéd hülyegyerek, az öregasszony a buszon, a lusta hivatalnok, stb.
Hányan vannak, akik mindezek előtt önmagukba néztek, és megkérdezték maguktól:
"VAJON ÉN MIVEL JÁRULTAM EDDIG HOZZÁ, HOGY ILYEN LETT AZ ORSZÁG?"
- hány cigicsikket, üdítősflakont, papírzsebkendőt, stb. dobtam eddig el?
- hányszor nem álltam be a sorba a buszra várva?
- hányszor lógtam a munkahelyen?
- hányszor nem használtam a szelektív hulladékgyűjtőt, csak mert messzebb kellett mennem, mint 5 méter?
- hányszor engedtem el bulizni a gyerekemet úgy, hogy igazából nem is tudtam, hova megy és mit csinál ott?
- hányszor nem köszöntem a szomszédnak?
- hányszor hallgattam hangosan a zenét úgy, hogy másokat is zavart?
- mennyit lógok fent a neten, vagy mennyit telefonálgatok ahelyett, hogy dolgoznék?
- hányszor tehettem volna meg, hogy nem használok Teszkós szatyrot, hanem otthonról viszek magammal?
- hányszor megyek autóval ahelyett, hogy gyalogolnék?
- hányszor ülök be a TV elé sörrel a kezemben munka után, ahelyett, hogy elmennék sétálni/kocogni egyet, vagy akár a gyerekkel (aki bulizni ment) kutyát sétáltatni?
- hányszor zabálom tele magam este, és reggelnem eszek semmit, holott tudom, hogy egészségtelen?
- hány szál cigit is szívok el naponta, és mennyibe is kerül ez nekem?
- évente mennyi alkoholt iszok, és ez mennyibe is kerül nekem?
sorolhatnám szinténa végtelenségig.
Feltette magának ezeket a kérdéseket valaki?
Csak mert amíg másokban mindig sikeresen megtaláljuk a hibát, addig a saját hibáinkról olyan jótékonyan megfeledkezünk...
És persze ha mégis rávilágítanak a hibánkra, akkor egyből tudunk találni KIFOGÁST. Mert abban piszok jók vagyunk!
Ha olimpiai szám lenne a kifogáskeresés, akkor a verseny mindig csak a 2. helyért zajlana, mert a magyarok lennének az örökös elsők.
Egyből jönne most is a kifogás:
- azért dobom el a csikket, mert úgyis elbomlik
- azért dobom el a szemetet, mert amúgy is van már ott, más is eldobta
- azért nem viszek magammal saját szatyrot a teszkóba, mert úgyis adnak ott
- azért cigizek, mert úgyis meg kell halni valamiben
- azért iszok, mert úgyis egyszer élünk
- azért tolakszom a buszra várva, mert a másik is tolakszik
- azért lógok a munkahelyen, mert ennyi pénzért nehogymár dolgozzak rendesen
Ezt is tudnám sorolni, hiszen rengetegszer hallottam ilyen kifogásokat.
Mikor ébred már rá a magyar ember, hogy nem kifogásokat, hanem MEGOLDÁST kell találnia?!
És nem másban, hanem mindenkinek
SAJÁT MAGÁBAN KELL MEGTALÁLNIA A MEGOLDÁST A JOBB ÉLETRE.
(Persze most valószínűleg jön a lepontozás, meg a beszólogatás, hogy "bezzeg te is itt nyomod munkaidőben", meg "könnyen beszélsz, mert...", stb. Akik ilyet írnak, azok nyilván nem értettek egy szót sem abból, amit leírtam. ... Szerencsére nem is nekik szántam az írást.)
Nagy igazság, utolsó, nagyon jól szóltál. :)
Csak mivel úgy tűnik, nagyon sokan rászoktak itt már arra, hogy X, Y és Z a hibás mindenért, de ő maga személy szerint mindenképp tisztességes, böcsületes, magyar embör, aki soha semmit nem csinál rosszul, és éppen ezért nem is hajlandó magába nézni, ezért sajna valóban csekély az esély a változásra addig, amíg az ilyenek vannak többségben. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!