Egy számomra nagyon tisztelt, idős ember, akit nem régóta ismerek, felajánlotta, hogy tegezzem. Az illem azt diktálja, hogy ezt elfogadjam, de egyszerűen képtelen vagyok tegezni. Tegezzem?
Én a köztes megoldást szoktam választani:
Szia Pista bácsi!
Oda mondom, hogy néni, bácsi, így félig le is tegeztem meg nem is.
Másik: vagy megmaradsz a jónapotnál de viszláttal köszönsz el.
Ha kérdezi akkor mond azt, hogy minden embernek jó napot szoktál kívánni.
Amúgy átérzem a problémád. Teljes mellszelességgel..
Én sem vagyok nagyon kibékülve vele, hogy tegeződjek az idős professzoraimmal. Olyan, mintha azt kérnék legyek tiszteletlen velük.
Ebben a helyzetben illik elfogadni. Nem kell parázni, a tisztelet megadása nem a tegezéstől függ, más szóval magázva is el lehet valakit küldeni melegebb éghajlatra...
Itt arról van szó, hogy megtisztelt téged a bizalmával, felajánlotta a tegeződést és te ezt el kell fogadd, különben megsérted.
szerintem ne bácsizz. nekem abban van valami nem OK íz.
amúgy az segít, ha megérted, hogy a tegeződés az nem egy nyelv. azon belül van sok féle nyelvi stílus. gondolj rá, hogy angolban nincs is tegezés magázás, de ettől még a használt nyelv jellege lehet távolság tartóbb vagy haverkodó.
szóval csak meg kell tanulnod ezt a tiszteletet megtartó tegező stílust.
amúgy szerintem szép dolog amikor nagy korkülönbséggel tegeződnek emberek. valahogy azt érzem ebben megtörténni, hogy a nagy különbségek ellenére valahogy testvérek vagyunk :)
"valahogy azt érzem ebben megtörténni, hogy a nagy különbségek ellenére valahogy testvérek vagyunk :)"
Ezt olyan szépen kifejezted!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!