Ha két személy közül az egyiket magázom, a másikat tegezem, akkor hogyan kell többes számban beszélni velük?
Bocsi, lehet hogy értelmetlen a kérdés, de nem tudom máshogy átfogalmazni. :)
Pl. azt kell mondani, hogy gyertek, vagy azt hogy jöjjenek? Vagy gyere, és jöjjön? :D
Remélem érthető mire gondoltam. Köszi!
Ezen én is vagyok így.
Én úgy szoktam hogy gyertek és eközben a tegezett emberre nézek, aztán a magázottra:D
Szerintem...
Ha az egyik magasabb rangú, akkor hozzá beszélek tegezve vagy magázva. Ha nincs rangkülönbség vagy alá-fölérendeltség köztük, akkor magázódni szoktam, hogy ne érezze kirekesztve magát egyik sem.
Köszönöm az eddigi válaszokat, persze jöhetnek még! :)
Ezek szerint ez nem olyan egyértelmű. Azt hittem ezt rajtam kívül mindenki tudja, azért mertem csak itt megkérdezni. :) De akkor úgy néz ki nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Amúgy az jó megoldás amit páran írtatok, hogy ha tegezve szólítom meg őket, akkor arra a személyre nézek, akit tényleg tegezek, utána a másikra. Eddig mindig próbáltam kikerülni az ilyen helyzeteket, valahogy máshogy fogalmaztam, csak olyan rossz volt már, hogy nem tudom értelmesen kifejezni magam :D
Köszi még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!