Milyen sztereotípiák vannak a pestiekről?
11 évig laktam Pesten,de nekem azért nem voltak ilyen szélsőséges tapasztalataim a Pesten született emberekkel!Alapjában véve annyiban másabbak,mint mi,akik vidéken láttuk meg a napvilágot,és többségünk vidéken is nevelkedett,hogy sokkal lazábban,szabad szelleműbben fogják el az életet,nem görcsölnek egy dolgon annyira!!Később alapítanak pl. családok,mert több lehetőség van a karrier építésére!Rengeteg színház,és mozi,szórakozóhely van,hétköznap sem áll le az élet,és ők ehhez vannak szokva,vidéken pedig a nyugodtabb élethez!A másokkal való távolságtartásra meg valóban lehet az a magyarázat,hogy Pest népessége 2009. január 1-én 1 712 210 fő volt,miért várjuk el,hogy egy majd kétmillás lakosú nagyvárosban minden ember törődjön a másikban!Ez nem kifejezetten Budapest sajátossága,minden más nagyvárosra jellemző!Egyébként meg velem ugyanúgy beszélgetett a szomszéd néni,meg a ház lakói közül néhány,függetlenül attól,hogy ez egy pesti belvárosi társasház volt!Én nem vagyok pesti,de én sem vágom rá kapásból,hány híd van a Dunán,de fel tudom sorolni a nevüket,azt,hogy melyik hídon milyen villamos közlekedik,és kb.melyik kerület hol van!
Szóval itt is,ott is vannak kedves és segítőkész,és bunkó emberek is,függetlenül attól,hova pottyantott minket az élet.
Én is pesti vagyok,sőt én már a külvárosinak számítok,de jobb is így(XXI.ker.),és egyáltalán nem nézem le a vidékieket.
És én szeretek itt élni,mert ugye ez a főváros,és nem kell elutazni(legtöbbször) más városokba,ha pl. valami jó koncert van vagy kiállítás.
Amúgy belvárosban biztos pokoli lehet élni,mert sok durva,bunkó,elkeseredett ember van akik lesz@rják a másikat,stb...
Egyszer a pesti állatkertben láttam egy nagymamát és az unokáját... a tyúkoknál álltak, ás mintha a messiást látnák, el voltak csodálkozva, hogy milyen gyönyörű, egzotikus madár, nem is tudták, hogy ilyen is él ebben az országban. Mondjuk ez nem sztereotípia, hanem igaz történet, de kiakadtam.
Én laktam pesten. Én úgy láttam, hogy azok az emberek, akik echte pestiek, tök normálisak. De komolyan. Viszont azok, akik beszabadultak a falvakból, meg kisvárosokból, na azokról lehetne mondani sztereotípiákat. Na ők nagyképűek, mert pestiek. Pl nem egyszer volt olyan, hogy találkoztam egy ismerősömmel (délalföldi vagyok), mondjuk cigiboltban, és nem köszönt. Vagy csak szimplán nagyon okos az összes. Én ezeket a tipikus egyetemre mentem pestre és nagyon okos és cuki és jófej vagyok embereket nem kedvelem. De ez mind olyan általánosítás. Szerintem a sztereotípiák és rossz élményekből adódnak. Én nem tudnám azt mondani, hogy minden pesti egy fäsz, vagy minden pestre költözött ember egy tapló, mert nem igaz. De általánosságban én is láttam érdekes dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!