A fonokom nalunk fog vacsorazni. Hogyan viselkedjek? Segitseg.
Jovo vasarnap nalunk vacsorazik a fonokom es a ferje.
En hivtam meg oket, mert ez a holgy nagyon sokat segit a munkamban es tenyleg nagyon kedves, es kaptam tole egy biciklit.(Tudja hogy imadok bicajozni es az enyemet par hete elloptak es a heten azt mondta hogy "kitakaritottak a garazst" es van egy folos bicaja es nekem adna.Nem engedte hogy kifizessem vagy ilyesmi es ezert hivtam meg hozzank vacsorazni.)
Szoval magyar kajat csinalunk hogy kicsit nepszerusitsuk a nemzetet :) de kezdek elbizonytalanodni hogy biztosan jo otlet volt-e ez....?
Mert konkretan a munkahelyen kivul meg sosem talalkoztunk "privatban" es nem akaraok egy feszengos-plasztikmosolygos-kinos" estet, ha esetleg maganemberkent masmilyen mint amilyennek a munkahelyen megismertem!
Szoval barmilyen tanacsot szivesen varnek!
SOS!!!!!!
Koszi :) ez tenyleg jo otlet!
Igen elfelejtettem mondani, hogy nem Mo.n elunk.
Meg az is erdekelne, hogy van e valami etikett szabaly vagy valami fontosabb formalitas amit be kene tartani?
Keress előre valami jó háttérzenét; nincs kínosabb, mint a teljes csend.
Kínáld valami finom aperitiffel, az is segít oldani a hangulatot.
Elég sok etikett-szabály van, azt elég nehéz lenne most ide beírogatni..
Pl.: az asztalfőn a háziasszony (te) üljön, a jobbjára illik ültetni a Vendéget (főnöknődet) és mellé másodiknak a férjét...
Ez "kiemelt" hely, a legkedvesebb vendégnek jár!!!
Ha autóval jönnek, akkor gondoskodj alkoholmentes italokról is (egyikük biztosan vezetni fog)...
Próbálj utánaérdeklődni, hogy van-e valamilyen különleges szokásuk (pl. vegetariánusok? muszlimok?), mert oltári baklövés lenne, ha vegáknak vagy muzulmánoknak sertéspörköltet szolgálnál fel!... 8-o
Koccintás : figyelni kell, hogy először mindig a hölggyel és csak utána a férfiakkal koccints... Először a legidősebbel és csak legvégül a legfiatalabbal...
A nő poharának a széle magasabban kell legyen koccintáskor, mint a férfié illetve a fiatalabb pohárszéle legyen lejjebb, mint az időseké...
FIGYELEM! A koccintást mindig az idősebb kezdeményezi, de a ti esetetekben bízzátok ezt a főnöknőre, mert ő a rangidős!
Legyen étvágygerjesztő ital (pálinka vagy koktél vagy Martini vagy szénsavmentes üdítő annak, aki vezet)...
Előételhez száraz, fehér bor illik...
Leveshez nem szoktak italt felszolgálni...
Fehér húsokhoz édeskés fehér pecsenyebor illik vagy könnyű vörösbor (rosé?)...
Barna húsokhoz nehezebb, testes vörösbor illik...
A sajthoz (a desszert előtt sok országban szokás sajtot az asztalra tenni, mert ez segíti az emésztést) könnyű vörösbor illik...
A desszerthez édes likőr- vagy aszubort illetve pezsgőt szoktak kínálni...
Ha a desszert + pezsgő kimarad, akkor illik kávét kínálni konyakkal együtt, de a desszert előtt vagy a desszert után már nem szokták!!
Lehetőleg a férjed kínálgassa az italokat (mindig állva és jobb kézzel töltve!), a dugó kinyitása után egy kicsit mindig a saját poharába kell töltenie, csak utána tölthet a Vendégeknek (sorrend : első a legidősebb vagy a hölgyvendég, csak utána a férfivendég)...
A férjed mindig figyeljen a poharakra és udvariasan töltse újra, ha kifogyott!
Addig nem illik inni, míg a házigazda (nálatok TE) nem emeli fel a poharát!
Addig nem illik elvenni a Vendégek elől a tányérjukat, míg a villát és kést jobbra és balra helyezik a tányérra...
Akkor fejezi be valaki az evést, ha a kést és villát egymás mellé, jobbra teszik a tányérra!
A házigazdáknak nem illik előbb befejezni az evést a vendégeiknél, de amikor a Vendégek befejezték, akkor ők is végezzenek, ne kelljen a Vendégeknek a fölösleges tányérok előtt üldögélniük...
Nem is tudom, hirtelen mit írjak még : milliónyi illemszabály van!
Talán inkább arról írok, hogy a külföldi vendégeink körében kivétel nélkül mindig sikert arattunk a pörkölt+nokedli felszolgálásával!!!...
Valahogy a nokedlit sehol máshol nem ismerik, és eddig még mindenkinek ízlett.
Szerintem próbáljatok közvetlenek és barátságosak lenni, nem baj, ha mindjárt az ajtóban elnézést kértek a vendégeiktől, hogy ti nem ismertek minden protokoll szabályt, nézzék ezt el nektek... (Ezzel egyből szimpatikusak lesztek nekik!)
Úgy nézem, hogy a főnöknőd sem hordja fenn az orrát, ő is díjazza a közvetlenséget, nem sokat gondolkozott, hogy illik-e az alkalmazottjának adnia egy biciklit!
Szóval, ne görcsöljetek, azokat az illemszabályokat tartsátok be, amelyek az általános életben is betartandók.
Nagyon koszonom mindannyiotoknak a tanacsokat.
Marhaporkolt lesz tarhonyaval, meg vmi ravioli fele is ha esetleg ez nem jonne be nekik.
Regen etteremben dolgoztam igy ezen a teren nem lesz gond, csak gondoltam hatha van vmi kulonleges illemszabaly amit nem art ha tudok :)
Igen, nem hordjak fenn az orrukat, a ferje is kedves, csak nem akarnam hogy a privat szferaban vmi hulyeseggel oda legyen a bizalma.
Ja, amugy Walesben elunk.
Megegyszer koszi mindenkinek, kuldtem nektek egy jutalom huvelykujjat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!