Illetlenség lenne tegeződést kezdeményeznem az orvosomnál, ha?
Első: rosszul tudod. Hacsak nem generációs a korkülönbség (márpedig 5 év nem az), mindig a nő kezdeményezi a tegezést.
Kérdező, szerintem nyugodtan mondd neki, hogy tegeződjetek. Valószínűleg neki is sokkal kényelmesebb lenne, csak mint férfi és mint az orvosod nem kezdeményezheti. Én is letegeződtem ugyanígy a háziorvosommal, és csak jobb lett tőle a viszonyunk.
gondolj arra, hogy te is tegezel itt és én is téged és mégsem "le" tegezzük egymást. attól, hogy tegeződünk, még nem lesz egy komolytalan hatása a dolognak. vagy ahogy az ember a szüleivel vagy a nagyszüleivel beszél az sem letegezés. szerintem tegeződésben van valami hierarchia mentesség. nem véletlen, hogy Jézus is tegeződik :) Fura is lenne, ha azt mondaná, hogy bizony mondom önöknek, hölgyeim és uraim :)
meg tényleg azt fontos észre venni, hogy a tegezés az nem egy nyelvi stílus, hanem azon belül van sok féle. tényleg amit te is írsz, hogy a haverokat lazulunk, az egész más, mint ha egy idős ember ajánlotta fel a tegezést és vele beszélünk.
meg persze abban van igazad, hogy ha az orvos úgy érzi, hogy szüksége van valami extra tekintélyre, pl hogy ne kérdőjelezzék meg a szavát, hanem fogadják el, akkor lehet jobb, ha e mellett tart ki, nagyobb távolságot tart.
de pl nálam a fogorvos nőmmel ez nem okoz gondot. komolyan veszem.
A 3-as számú válaszolónak van igaza. Nem csak szigoróan a kor számít, hanem a helyzet és a köztetek levő viszony is. És ami a legfontosabb: nem tudhatod. hogy a fogorvosod hogyan viszonyul a kérdéshez.
Az hogyam esne, ha a kédésedre: "Kérem, tegezzen!" azt válaszolná, hogy: Köszi, de inkább ne ! Élveznéd ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!