Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Melyek a mai magyar társadalom...

Melyek a mai magyar társadalomban a tabutémák, tabujelenségek?

Figyelt kérdés

Kíváncsi lennék mindenki véleményére, ha írtok konkrét dolgot, légyszi írjatok kort és nemet, és hogy 1-10-es skálán mennyire tartjátok azt tabunak!

(lehet bármilyen "kényes" téma is!!! sőt!!)

2012. okt. 31. 18:23
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Szex.. A szülők körében.
2012. okt. 31. 18:36
 2/15 A kérdező kommentje:
Na igen. Hiába mondják, hogy ugyan már, manapság az már nem, aztán meg nagyon is. Én is úgy látom. És ez nagyon gáz.
2012. okt. 31. 18:39
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Függ adott környezettől, és közösségi körtől.

Egy egyetemen ahol szexuálpszichológiát tanulnak, ott kb. a szex téma olyan, mintha az időjárásról beszélgetnének.

Nem feszengenek, vagy ilyesmi.

Én inkább úgy sorolnék fel párat, amiről ha "nyilvánosan" beszélgetsz; mondjuk valakivel találkozol, és beültök egy kávézóba, vagy a buszon összefutsz a barátoddal, és melléd ül,dumáltok, és a mellettetek ülő-álló személy gyakori pillantást tesz felétek, vagy felháborodásában, vagy érdeklődésében, de azt hiszem érted miről írok...

- halál

-szexualitás

-szülőkről bármiféle negatív kijelentés, akár van igazság alapja, akár nincs (mert anya-apa szent és sérthetetlen, és nem hibázhat; nem arra mikor gondolok mikor tinédzsernek múló hiszti rohama van)

- vallás, (bármilyen istenségről való beszélgetés)

Ezt pedig találtam.

"Adott esetben bármi lehet tabu, ami a közelben lévőben sért valamit, vagy kellemetlen, és pl. hallani sem akar róla.

Mára általánosan elfogadható határozás szerint a tabu tiltást jelent, azaz olyan társadalmi jelenséghez kapcsolódik, amelyre tiltás vonatkozik.

A tiltásnak mint szabálynak a betartását, a társadalom kontrollálja. Mivel társadalmi jelenség, egyben történelmi is, ezért a szabály betartása változhat, vagy maga a szabály is."

2012. okt. 31. 19:18
 4/15 anonim válasza:
27%
Ésszerűség, racionális gondolkodás, őszinteség, politika igazi arca, és még sorolhatnám. Ezek mind olyan témák, amikről nem beszélnek középsuliban sem.
2012. okt. 31. 23:42
 5/15 A kérdező kommentje:

Persze, függ a közösségtől, és az adott kortól, az adott társadalom "normáitól" és stb, de azért amit írtál példának, hogy szexológus-hallgatók között a szex nem tabu, na kérlek, ezt tapasztalatból megcáfolnám.

Én magam döbbentem le a legjobban, amikor pszichológus hallgató évfolyamtársak olyan szinten voltak tele tabukkal, hogy mertem megkérdezni pártól: "héé, és ha a paciens pont ilyen problémát hoz fel? akkor mi lesz? elhessegeted gyorsan és kész, nincs olyan téma? vagy mi? Erre a válasz: "minden lehet igazából, csak a szex nem, mert az nem szalonképes téma, az mindenki hálószobájába való". Ja megegy másik válasz is tetszett: "itt komoly dolgokról van szó, mint szorongás meg komoly fóbiák és stb, a terápia nem arra való, hogy valaki a beteges szexuális dolgait felhozza".

Eléggé ledöbbentem, és akkor ennek szellemében folytak a "mélylélektanon alapuló" terápiás képzések, ahol tehát minden mélylélektan ellenére mindenki köteles volt magába fojtani bizonyos dolgokat, merthogy "nem szalonképesek".

Aztán pont volt köztünk szexológiára is járó társunk, na mit ne mondjak, nagyjából a legprűdebb csajszi volt, és csakis az fért bele a témái közé, amiket ő "szalonképesnek" talált. De aztán ha előkerültek sikamlósabb részletek is, akkor meg ő jött a legjobban zavarba! Vagy ehhez elég volt, ha csak nem passzoltak az ő elképzeléseivel a szexről.

Szóval nem tudom, valami nagyon nincs rendben nálunk ... én ilyen szintű álprűdséget még máshol nem láttam, ez is biztos, vagyis bocsánat, esetleg iszlám országokban, de aztán ott is a színfalak mögött meg valami egész más zajlik.

Ezek után meglepetten olvasom egy nyugati ifjúsági (!) magazinban kb 2 oldalon keresztül, "a pszichológus válaszol" rovatban, ahogyan részletekbe menően kifejti az orális szex titkait (ez egy teljesen konkrét példa, emlékszem, azt ajánlotta a lányoknak, hogy először gyakoroljanak banánon :D)

Erre egy magyar szexológus / pszichológus meg azt mondja, hogy "na ez már mindennek a teteje, és a disznólkodásnak is van határa" -- kb ilyesmi a reakció. Csak tudnám, hova tegyek ezeket a hatalmas különbségeket.

2012. nov. 1. 08:38
 6/15 A kérdező kommentje:

23:42

Sztem az a gond, hogy amiket Te felsorolsz, azok igazából már nem is a tabu kategória, hiszen mernél csak ŐSZINTÉN kimondani pár dolgot, hogy éppen adott jelenségek mögött milyen érdekek és hogyan fonódnak össze, és könnyen lehet, hogy véletlenül elüt egy autó. Szóval ez már egy másik kérdés, amikor sokkal jobb, ha valaki nagy naivan éli életét, és mit sem sejt "ésszerűségről, összefüggésekről", mert ez már nem csak tabu, hanem kőkemény érdekek, amelyeket természetesen hatalmas elnyomó-gépezettel védenek.

És akkor megint oda jutunk, hogy elképzelhető, hogy még irigylem is azokat, akik képesek a felszínen élni, és amúgy fogalmuk sincs a világról? Hááát, lehet h aztán végeredményben jobban járnak ...

2012. nov. 1. 08:42
 7/15 anonim ***** válasza:

Hát akkor ez pont rossz példa volt :)

Beletrafáltam, na de arra akartam kilukadni, hogy akik gyakran beszélgetnek valamiről, azok között esetleg kevésbé lesz frusztráló az adott téma.

Ha valamiről valakivel sokat beszélgetek, és feltöröm a burkot, ami övezi tabut, akkor az ember fokozatosan hozzászokhat.

A pszichológusnak pedig szerintem az egyik alap jellemvonásának kéne lennie, hogy nyitott legyen, még arra is, amivel személyesen nem ért egyet, hisz ilyenkor magát kell a második helyre rakni, hogy először megértés szülessen.

Szerintem más zavarba jönni valamitől, és más határozottan elutasítani zavar nélkül, csak mert a világképünkbe, erkölcsünkbe nem illik bele.

A neten van egy "a tabu születése" című pdf, abban leír elég sok érdekes dolgot, ha gondolod nézd meg.

2012. nov. 1. 13:49
 8/15 anonim ***** válasza:
25%
Az elvégzett munka, annak értéke, és az érte járó fizetés. Megtakarítások, saját ingatlan fiatalon, jól fizető állás...
2012. nov. 1. 14:03
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

cigánybűnözés

egészségügyi rendszer mélyrepülése

2012. nov. 2. 01:36
 10/15 A kérdező kommentje:

Hű ez az utolsó kettő milyen jó!!!

Igen, ez is amolyan magyar képmutatás, hogy eljátsszuk a nagy korrupció-ellenes egészségügyet meg a színvonalat stb, miközben egy szakrendelés nem egyszer csak arról szól, hogy a doki ott ad időpontot a magánrendelésére, de érdemben semmit nem csinálnak ott, ez is biztos. (én magam is többször, több orvosnál tapasztaltam ezt is, és azt is, hogy pénz segítségével kapásból változott a hozzáállása, igazából kikövetelte, kihisztizte magának, addig semmi se volt lehetséges, de pénz után meg már tőlem kérdezte, hogy akkor mit is írjon szakvéleménynek, hogy lesz jó nekem, meg ilyen egyéb aranyos húzások ...)

2012. nov. 2. 07:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!