Megélem vagy megérem?

Figyelt kérdés
Amikor mondasz valamit pl ,,2 év mulva érettségizek" és valaki rámondja hogy ,,hát remélem megélem/megérem" melyiket mondja? :D tudom hogy hülye kérdés de sose értem.
2009. aug. 8. 23:20
1 2
 1/12 anonim válasza:
78%
értelmileg mindkettő megállja a helyét, de a megérem a gyakoribb szóhasználat
2009. aug. 8. 23:26
 2/12 anonim ***** válasza:
62%

én mindig azt mondom h megélem...de eddig mindenkitől úgy hallottam h megérem. ezen én is gondolkoztam már :D

de engem az a szó h megérem nagyon irritál :D:D

2009. aug. 9. 00:09
 3/12 anonim ***** válasza:
72%

A megérem fejezi ki inkább a mondani valót, bár valóban kissé szokatlanul. Az életünk "menés/haladás" előre ezért itt azt jelenti, hogy "elérem", vagyis az idő úton élérek addig.

A megélem inkább az esemény átélésére vonatkozik, de ha úgy fogalmaznak, hogy: remélem, hogy azt még megélem, akkor tulajdonképpen ugyanazt mondták.

2009. aug. 9. 05:14
 4/12 anonim ***** válasza:
43%
Megérni a zöldségek és a gyümölcsök szoktak, illetve egy termék az árát megéri. Mi, ha azt akarjuk kifejezni, hogy valaminek a bekövetkezésekor létezni fogunk még, illetve ott leszünk, akkor megéljük, ez lenne a helyes. De sokan használják helytelenül ennek a kifejezésére a másik szót, ami erre nem helyes.
2009. aug. 9. 09:34
 5/12 anonim ***** válasza:
44%

05:14 - Na, most butaságot írtál, vagyis bután értelmezted a dolgot. Tudod, léteznek igekötők, amik egy szó jelentését módosítják, és ezért más-más igekötőt használva egy szó más-más jelentést kap.

Nem mindegy, hogy lehúz (anyagilag valaki valakit) vagy behúz (a kéziféket) vagy kihúz (pl. egy ember magát vigyázz állásban) vagy felhúz (mondjuk egy vödröt a létra tetejére) vagy meghúz (mondjuk egy üveg italt) vagy elhúz (mondjuk egy rossz buliból valaki) vagy áthúz (egy cérnát a tűn) vagy ráhúz (még egy emeletet a házra) vagy idehúz (onnan) vagy odahúz (bárhonnan) vagy széthúz (egy társaság) vagy összehúz (egy teli zsák száját például) vagy visszahúz (amit már elvittek).

2009. aug. 9. 09:42
 6/12 ceri ***** válasza:
35%

Azt kell megkérdezni aki mondja, hogy ezzel mit akart kifejezni?

Ha azt, hogy esetleg még bármi történhet (pl. meg is halhatok), akkor egyértelmű: MEGÉLEM.

Hogy valaki megéri (a pénzét), vagy valami megér ezt-azt, ennyit vagy annyit, az egész mást jelent.

2009. aug. 9. 09:46
 7/12 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :)
2009. aug. 9. 11:28
 8/12 anonim ***** válasza:
85%

A buta 05:14-es vagyok. Kiskölyök voltam, amikor mindkét kifejezést hallottam a nagyszüleimtől és a testvéreiktől. Akkor meg sem fordult a fejemben, hogy valamelyik helytelen, hiszen a felnőttek mind okosabbak voltak és többet tudtak mint én. No és az én buta környezetem azóta is mindkettőt használja.

Én azon szoktam értetlenkedni, amikor valaki azt mondja bezárom az ajtót, és odamegy, majd a nyitott ajtót becsukja, csak a kilinccsel. Én meg figyelem és várom, hogy mikor veszi elő a kulcsot, de nem teszi. A családja is igy mondja ezt, mégis tudják, hogy mikor beszél arról, hogy bezárja az ajtó és mikor arról, hogy becsukja.

2009. aug. 9. 15:16
 9/12 anonim ***** válasza:
69%
Miért lettek lepontozva azok a válaszolók, akik megírták, hogy nyelvtanilag melyik milyen esetben helyes, és hogy akik nem így használják, azok helytelenül használják? Meg lehet nézni szakkönyvekben, kár, hogy sajnos a médiában se beszélnek helyesen, a tömeg meg azt hiszi, hogy az jó, pedig nem. Na, mindegy, ennyit az igényszintről. Ha mi sem tudunk helyesen beszélni anyanyelvünkön, ne csodálkozzunk, hogy a külföldieknek se megy.
2009. aug. 9. 19:52
 10/12 A kérdező kommentje:
aki válaszol nekem azt mindig felpontozom akkor is ha nem igaz a válasza, szoval nem én ponzoztam le senkit
2009. szept. 9. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!