Miért kell toleránsnak lenni a deviáns-; illetve tudatlan, buta emberekkel szemben?
mert ez lehet akár félreértés is....lehet, te értesz félre valamit, lehet hogy ő....ilyenkor én megmutattam volna neki az említett feliratot és megkérdeztem volna, hogy akkor ez itt mit jelent?
mellesleg valóban vannak olyan emberek, akik az észérvekből nem értenek, hiába magyarázod el ezerszer, lehet, hogy egy 10 éves gyerek hamarabb megérti...nem tudsz vele mit kezdeni...
Az elsővel egyetértek, de ez a devianciát nem takarja, csak a butaságot...
Te mit gondolsz deviánsnak? Az átlagtól eltérő kinézettel való önkifejezést? Mert én akkor goth létemre deviáns vagyok (szerencsére tudatlan vagy buta viszont nem)
Persze viselkedésileg is lehet valaki nagyon más, mint az átlag, őket akkor nem szabad tolerálni, ha kárt tesznek emberekben, állatokban vagy értékes tárgyakban, dolgokban (pl kirakatot törnek be vagy közlekedési táblát lopnak)
De egy kissé furcs, ámbár ártalmatlan viselkedést vagy kinézetet miért ne lehetne tolerálni?
deviancia a társadalom, illetve közösség által el nem fogadott viselkedésforma. Én mondjuk leginkább a melegfelvonulást értem alatta, de hozzávehetjük még a szimpla mezei taplóságot, mint pl amikor 10 éves pistike a "zemppéháromlejáccós" 20ezres mobiljával tüctücöl a fő utca közepén. Egyszer elkaptam a mobilt én is, "kicsit" hangosabb volt, mint az övé, de nem szerette a metált... persze, ha ezt megcsinálod, bunkónak fog nézni.
Deviánsnak tartom még azt, ha egy pasi festi a körmét, kihúzza a szemét, vagy, úgy egyáltalán sminkel. Deviáns még az, ha valakinek a hajában látom az arcomat, mert annyira zsíros, deviáns a pörköltszaftot tartalmazó szakáll, stb... ilyeneket leginkább. Gothok között van 1-2, akit megnézek magamnak még én is, de a legtöbbjük jó fej. Rockmaratonon eléggé sokat láttam :)
Hát egy része annak amit írtál inkább az ápolatlanság kategóriába tartozik. Nemhiszem, hogy beszólogatnék nekik vagy bármi, de nem megyek iylen közelébe, az biztos. Amúgy a legtöbb ilyen ember általában hajléktalan, az már magában deviancia, legalábbis én úgy tudom, hogy annak számít... nha mindegy, én tolerálom, amíg nem jönnek közel és nem akarnak semmit, ellenkező esetben elküldöm őket én is.
A melegfelvonulás már húsósabb téma, és felfoghatjuk úgy is, hogy kárt tesz (persze nem fizikailag)pl az épp fejlődésben lévő gyerekben, ha látja... Mondjuk ennyi erővel már szinte a budapest parádé is ide sorolandó... És nekik szerintem lehet szólni, csak értelmesen, nem rögtön leordítani a fejét. Vagy megértetni vele, hogy ezt inkább a négy fal között, ha lehet.
A hangosan zenehallgatás úgy, hogy az illetőt nem is érdekli, hogy más mit gondol erről inkább gyökérség, és nem kell tolerálni, de nem sorolnám azért a devianciákhoz, manapság már inkább általánosodott bunkóság lett belőle :(
(13:34-es)
az tény. Egyébként az ápolatlanság is deviancia, és nem egyszer van az a buszon is például, hogy néhány ember ritka büdös.Az ilyet pl miért nem lehet lerakatni a buszról?
Az én véleményem az, hogy van egy adott társadalmi norma, ahhoz illik tartani magunkat, legalábbis nagy részben.
Aki hülye, annak magyarázhatod, hogy hülye, úgyse fogja megérteni, hogy hülye:D
A buszon vagy akárhol a büdös emberek már nem is érzik a saját bűzüket, természetesnek tartják, annyira megszokták, hogy eszüklbe sem jut, hogy undorító szaguk van:/ Sajnos...
A melegeket 100%ban elfogadom, lévén én is az vagyok, de ami a melegfelvonuláson zajlik az kritikán aluli:/ El nem mennék egy ilyen helyre.
Nyugodj meg, kedves Kérdező, sokan azt is devianciának tartják, hogy metált hallgatsz (max. nem tudsz róla). :P
Persze, van az ún. "társadalmi norma". De ki határozza meg a normát? A társadalom. Annak pedig te is a tagja vagy, meg a tüc-tüccer is, a melegek is, meg a buta infópultos is. Mindannyian együtt élünk, bár különbözőek vagyunk. Egyik nap mi hülyézünk le másokat, másik nap ők hülyéznek le minket. Akkor most kinek van igaza? A saját szemszögéből mindenkinek. És miután darabra minden ember embernek számít, akkor is, ha nem úgy látja a világot, mint mi, megérdemli, hogy emberszámba vegyük, és emberként viselkedjünk vele.
Mi, metálosok sem szeretjük, ha beszólnak nekünk. Mások ugyanígy nem szeretik, ha beszólnak nekik...
Végeredményben azt gondolom, hogy valaki attól, hogy nem úgy gondolkodik, mint én, még nem hülye. Ha tárgyi tévedésben él (mint az infópultos hölgy is), akkor bizonyítékot kell mutatni arra, hogy neked van igazad, nem élből lehülyézni. Még az is lehet, hogy te néztél félre valamit, és neki van igaza. Honnan tudod, hogy nincs így?
A tüc-tüccer srác ordíttatja a zenének nemnevezhető tüccögését az utcán. Emiatt te bunkónak nézed. Erre te is elkezded üvöltetni a saját zenédet az utcán: ő is bunkónak fog nézni. És máris utáljátok egymást, holott odamehettél volna hozzá, és megmondhattad volna, hogy "figyi, kisöreg, jobb lenne, ha a zenédet otthon hallgatnád, nem pedig olyan emberek előtt, akik nem kíváncsiak rá". Erre vagy veszi a lapot, vagy nem. Többet te magad nem tehetsz, akit nem nevelnek rá otthon mások tiszteletére, annak már úgyis mindegy. Majd megtanulja az életben, hogy a zenét én hallgatom, és nem szabad rákényszerítenem a 100 méteres körzetemre is, ha egymás után jönnek a feljelentések csendháborításért...
A melegfelvonulást én is ízléstelennek és gusztustalannak tartom, mert úgy gondolom, hogy a szexuális élet mindenki magánügye, és lesz szíves a nemi életét a lakására korlátozni, ahol másokat nem zavar ezzel. Ebben az értelemben egyetértek veled, de soha nem mennék ki tojást dobálni emiatt. Ez megint csak felesleges erőszak és gyűlölet. Semmi szükség nincs erre. Békés úton is fel lehet hívni a másik figyelmét a nekünk nem tetsző dolgokra.
Szerintem azért is ilyen gyűlölködő nép a magyar, mert előbb kezdünk el anyázni, mint hogy konstruktívan próbáljuk megoldani a problémákat. Nem jó, hogyha élből, dühből teszünk valamit, annak mindig rossz vége lesz. Ez az ország is ezért tart itt, mert mindenki mindent elutasít, ami az általa "megvetett" emberek javaslata. Ahelyett, hogy a konkrét terveket néznénk, állandóan személyeskedünk, és ez szintén nem jó... Bocs, ha elkanyarodtam.
semmi gond, a véleményetekre vagyok kíváncsi :)
régebben utáltam a melegeket. Ma se szeretem, és kicsit meglep, amikor valakiről megtudom (azt hiszem, kb akkortól vagyok így, amióta kiderült,hogy egy nőnemű barátomnak nője van), akkor kicsit leblokkolok azért. Most már én is leginkább úgy gondolom,h a szexualitása mindenkinek a magánügye, lehetőleg tessék 4 fal között intézni, de ha már nem megy, akkor sem így kéne.
A tojásdobálás... valamikor, pár éve volt, hogy nem kaptak területfoglalási engedélyt az Andrássy útra pesten. Utána jött a "kiközösítenek-intoleránsak,stb" maszlag, nem voltak képesek megérteni, hogy az a helyszín nem lefoglalható aznap, és máshova kell menni. Magyarként semmire nem tudok hivatkozni, ha valami sérelem ér, mindenki másnak megvan az "ellenérve". Azt hiszem, az emberekben leginkább ez kelt gyűlöletet. Bármilyen hihetetlen, szélső-felé húzodó jobboldaliként az lenne az egyik legnagyobb vágyam, hogy toleránsan együtt tudjon élni mindenki, és ne dobálózzunk a sz*rral.
persze ez addig elképzelhetetlen lesz, ameddig az országban ennyire sok lesz a gyenge felfogású ember.
Az információs "hölgy" (legyen inkább lány, talán még nálam is fiatalabb volt) meg akkor se volt képes megérteni, amikor mutogattam a kirakatban lévő irdatlan hatalmas hirdetésre. Ez a cégnek is rossz, mert tulajdonképpen félretájékoztat egy potenciális ügyfelet, meg nekem is, mert a fejem már vörös volt, amikor kijöttem, és azt gondoltam, hogy "istenem, hogy lehet valaki ennyire buta..."
és elég sok helyről kaptam a beszólásokat, hogy intoleráns gyökér vagyok, tulajdonképpen ezért tettem fel ezt a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!