Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A "Jónapot" rövidített köszöné...

A "Jónapot" rövidített köszönésforma illetlenebb, b*nkóbb mint a teljes "Jónapot kívánok"?

Figyelt kérdés

Egy nővel (még nem néni!!de már idősebb) találkoztunk, aki abban a társasházban lakik, ahol mi. Mi a párommal úgy köszöntünk hogy Jónapot, erre ő ezt mondta, hogy "Jónapot kívánokkal illik egy idősebb nőnek köszönni, ugye?!"

Csak kíváncsi vagyok, szerintetek sem állja-e meg a helyét ez a köszönésforma.

2009. jún. 9. 14:53
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
62%
17:09 - Mi van? Te gondolkodj édes öcsém, még ha fáj is az igazság.
2009. jún. 10. 11:32
 12/25 anonim ***** válasza:
71%

"Nézzetek utána nyugodtan, de a jónapot valóban illetlen a kívánok nélkül, nemcsak idősebb hölgy esetén.Semmi sznobság nincs benne.Vannak illemszabályok, attól, hogy nem ismerik őket, attól még léteznek.Ez nem vélemény kérdése."

A dolgok változnak. Az illemszabályok meg főleg. Amikor én 17 éves voltam, eszembe se jutott volna egy 30-évest letegezni - ha nő, akkor csókolomot mondtam neki, ha férfi, akkor meg vaciláltam a jónapot és csókolom között. Ma meg a 17-éves csaj simán letegez és sziával köszön a mozi büféjében, pedig az apja lehetnék. Egyszerűen változtakm az illemszabályok.

Ma már simán udvarias nőnek jónapottal köszönni, 25 éve még bunkóságnak számított, s csókolomot, kezicsókolomot kellett mondani. 70 éves apám most is minden nőnek csókolomot mond, a nála 50 évvel fiatalabbnak is.

2009. jún. 10. 13:01
 13/25 anonim ***** válasza:
72%
Az illemszabályok nem változnak olyan gyorsan, ahogy például a helyesírás sem. Attól, hogy hirtelen elszaporodtak a bunkók, még nem helyes sem a "mien" szó, sem a nem megfelelő köszönés. A sok légy még nem indok a szarevésre.
2009. jún. 10. 13:12
 14/25 anonim ***** válasza:
67%
Pedig a sok légy az alapelv egy nyelv életében. Ha tömegesen valakik valamit másképp kezdenek el használni, az lesz az új szabály.
2009. jún. 10. 13:14
 15/25 anonim ***** válasza:
73%

Pedig változnak ezek a dolgok, és tényleg a hangsúlyon múlik, hogy udvarias volt-e valaki vagy bunkó. Amikor általános iskola elsőbe mentem (1991-ben), akkor egy részünk kezitcsókolommal köszönt a tanároknak, egy másik részünk csókolommal, az előbbi volt a régebbi köszönési forma, kb. 1 év alatt mindenki átszokott a csókolomra, és ma már az a megszokott, senki nem kéri ki magának. Mostanra is változtak ilyen téren a szokások.

Nekem volt olyan időszakom, hogy annyira lebetegedett a torkom, hogy nem tudtam megszólalni, teljesen elment a hangom, így csak fejbiccentéssel köszöntem, a lakók mivel nem tudták (és nem is kérdezték), hogy betegség miatt nem szólalok meg, egy részük bunkónak titulált, hogy köszönni se tudok, persze nem volt igazuk, de nem adtak esélyt, hogy elmutogassam nekik, hogy nincs hangom.

Aki emiatt problémázik, annak kívánom, hogy ennél nagyobb baja sose legyen.

2009. jún. 10. 13:37
 16/25 anonim ***** válasza:
46%
Persze, alakul a a nyelv és az illemszabályok, de nem pár év alatt, hanem évtizedek alatt.Azért mert a gyerekek és a fiatalok nem ismerkednek meg a szabályokkal, hála az elmúlt kommunista rendszer "nevelési elveinek", ahol a szüleiknek nem tanították meg mit illik és mit nem, azért még nem rughatók fel a szabályok.
2009. jún. 10. 13:43
 17/25 anonim ***** válasza:
69%

[link]

Pár napos cikk egy divatos weboldalról kétkedőknek.

2009. jún. 10. 13:49
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
13:49 - Bocs, de az ilyen nőlapok (pedig nő vagyok) egy nagy rakás marhaságot írnak, pár dologban, amiben szakértő vagyok, olvastam ilyenektől cikkeket, és bocs, de nevetséges, amiket képesek írni. :-)
2009. jún. 10. 13:54
 19/25 anonim ***** válasza:
69%
Csak azért ezt linkeltem be, mert ha komolyabbat linkelek, akkor azt írják, hogy elavult, régimódi, poros forrás.Ha már egy laza bulvár is ezt írja...
2009. jún. 10. 13:56
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem állná meg a helyét ez a köszönési forma, akkor nem használnák köszönési formaként már, nem? De egyébként tényleg mást fejez ki a kettő illetve az sem mindegy, hogy milyen hangsúllyal mondják. Én csak annak köszönök jó napot, akiről nem tudom hirtelen eldönteni, hogy tegezzem vagy magázzam, így nem sértődik meg, hogy letegezem, de a jó napot az nem olyan nagyon magázós sem, hogy azt mondják, hogy minek köszönök így. Ha jóval idősebb valaki, akkor jónapot kívánokot köszönök neki. De ez is megszokás. Mindenki más.
2009. jún. 11. 16:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!