A "Jónapot" rövidített köszönésforma illetlenebb,
b*nkóbb mint a teljes "Jónapot kívánok"?
Figyelt kérdés
Egy nővel (még nem néni!!de már idősebb) találkoztunk, aki abban a társasházban lakik, ahol mi. Mi a párommal úgy köszöntünk hogy Jónapot, erre ő ezt mondta, hogy "Jónapot kívánokkal illik egy idősebb nőnek köszönni, ugye?!"
Csak kíváncsi vagyok, szerintetek sem állja-e meg a helyét ez a köszönésforma.
Szerintem ez is megállná a helyét. Még mindig jobb, mintha letegezted volna mondjuk egy sziával... Én is ismerek olyan tanárt, aki kijavít, sőt egyszer egy boltban viszlát-tal köszöntem egy középkorú, fiatalos nőnek, aki megszólt érte. Vannak ilyenek, de legalább tudod, hogyan köszönj neki legközelebb..
2009. jún. 9. 15:09
3/25 anonim válasza:
A jónapot, főleg a régebbi erkölcs szerint (és a néni bizonyára azok szerint nevelkedett) egy nyegle, igénytelen vagy éppen túl bizalmas forma. Nem érdemes lespórolni azt a 3 szótagnyi kívánok-ot. Egyébként férfiaknak a hölgyeket Kezét csókolom-mal illik köszönteni.
Bár én lassan annak is örülök, ha visszaköszön valaki.
2009. jún. 9. 15:38
4/25 anonim válasza:
Legközelebb bazzdmeggel köszöntsétek a sznob boszorkányt!
2009. jún. 9. 16:03
5/25 anonim válasza:
Nézzetek utána nyugodtan, de a jónapot valóban illetlen a kívánok nélkül, nemcsak idősebb hölgy esetén.Semmi sznobság nincs benne.Vannak illemszabályok, attól, hogy nem ismerik őket, attól még léteznek.Ez nem vélemény kérdése.
2009. jún. 9. 16:34
6/25 anonim válasza:
Szebb és kerekebb a Jó napot Kivánok!, mint csak maga a Jó napot! Az olyan kurta.
2009. jún. 9. 16:56
7/25 anonim válasza:
A hangsúly határozza meg, lehet nyeglén mondani a hosszabb verziót is, és lehet tisztelet a rövidebb verzióban is. Ma már annyira mindegy. Szerintem nem ti voltatok a bunkók, hanem az a "hölgy", aki kifogásolta a ti udvariasságotok formáját. :-)
2009. jún. 9. 16:58
8/25 anonim válasza:
Előző: Attól, hogy a teljes köszönést el lehet mondani bunkó módon, még nem lesz a rövid köszönésnek jó formája. A rövid mindenképp helytelen egy ilyen szituációban, és igen fiatal és/vagy alulnevelt lehetsz, ha még buzdítod is a kérdezőt a hülyeségre. A hölgynek igaza van, ha a szülők nem nevelik meg a gyerekeket, akkor valakinek meg kell. Nem volt bunkó, nem szólt be, nem kell személyes egó elleni támadásnak venni. Tessék úgy kezelni, ami: általános tudnivaló és jó tanács egész életedre ingyen.
2009. jún. 9. 17:08
9/25 anonim válasza:
17:08 - Gondolkodj egy kicsit, mielőtt leírsz valamit. :-)
2009. jún. 9. 17:09
10/25 A kérdező kommentje:
Bocsi, de nem vagyok gyerek, igaz még felnőtt sem, 22 éves leszek, és a szüleim jól neveltek. Szoktam én a teljes formában is használni, most így sikerült. Szerintem mindenkivel előfordul. És kedvesen köszöntem, ha ez számít valamit.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!