Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hogyan beszélünk? (tegezés-mag...

Hogyan beszélünk? (tegezés-magázás)

Figyelt kérdés

Ha vagyok egy társaságban, ahol van akár csak egy ember is, akit nem tegezek, akkor többes szám második személyben hogyan beszélek, tegezve vagy magázva?

Például egy szakkörön ahol évfolyamtársaim és a tanár van, hogy mondjam azt, hogy a társaság minden tagja menjen hátrébb?

Vagy amikor anyukámnak és egy ismerősének mondom, hogy tudom hogy ők ketten voltak koncerten?

2011. dec. 7. 18:45
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, kire nézel, miközben mondod. Vagy "menjünk kicsit hátrébb". Vagy, amit írtál: "a társaság minden tagja...".
2011. dec. 7. 18:54
 2/4 A kérdező kommentje:
arra gondoltam hogy úgy mondani, hogy 'menjetek hátrébb', de ezt ugye nem mondhatom a tanár miatt
2011. dec. 7. 18:57
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mondhatod ezt is, csak ne a tanár szemébe nézz közben. Nem mondhatod mindig, hogy "menjetetek hátrébb, és Ön is szíveskedjék hátrébb fáradni".
2011. dec. 7. 18:58
 4/4 anonim ***** válasza:
Vagy a legegyszerűbb: Mindenki menjen hátrébb.
2011. dec. 7. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!