Szerintetek elítélnek-e valakit csak azért, mert tolmács, magyar/spanyoltanár vagy bármi hasonló munkakörűként valaki spirál fültágítót hord? Netalán mondjak le róla, különben sehova se vennének fel így dolgozni?
Na kedves Kérdező, láthatod, miről beszéltem!
Én biztos, hogy munkaadóként is nyitottabb lennék, ahogy Finnországban simán ücsöröghet pl. az ügyintéző férfi hosszú hajjal a hivatalban, lényeg, hogy elvégzi-e a munkáját - itt nagyon adnak a külsőségekre, nem érdekli őket a végzettség, képesség annyira, hogy felülemelkedjenek a dolgaikon,és gyakran sokkal kisebb dolgokba is belekötnek,mint egy fültágítás. (Pl.,barátnőm mesélte, 40 fokban is húzzon a multinál dolgozó nő harisnyát - én krvára leszarnám, mit visel az ügyintéző, csak intézkedjen hatékonyan és szóljon az ügyfélhez kulturáltan.... De a munka minőségénél ami a lényeg lenne itt sokkal többet adnak a külsőségekre, konformitásra.)
Persze _valamennyire_ meg lehet érteni a másik oldalt, ha kimondottan üzleti, banki munkáról van szó - a tolmácsszakma reprezentatív jellegét meg én is mondtam. De olyan helyen, ahol nincs munkaruha vagy ruhapénz, és azért a munkavállaló se direkt provokálva a legextrémebb kinézetével jelenik meg, csak elfogadhatóan, alkalomhoz illően, de a stílusán belül - na azért azt azért visszásnak érzem.
Utolsó kommentelőnek:mondjuk különc vagyok én bármi testékszer nélkül is,bárha lenne,nálam az se nyomna sokat a latba.
Még ha a többség-vagy talán mindenki közületek- még ismeretlenül is csak egy elkényeztetett hülye gyereknek tart,azért köszönöm a visszajelzéseket.Igazából az ellen álláspontot is teljesen meg lehet érteni-első sorban arra vonatkozik,aki nem akarja,hogy a gyerekének a tanára lila hajú és piercinges legyen-,viszont a normálisan kinéző tanárok között is vannak bőven talajbunkók,több is,mint kellene.Volt már agyon tetovált emberrel is pozitív tapasztalatom,meg piercing mentes,normális kinézetű osztálytárssal negatív.
"Még ha a többség-vagy talán mindenki közületek- még ismeretlenül is csak egy elkényeztetett hülye gyereknek tart"
Hahó, elolvastad, miket írtam? Én nem tartalak annak, nem tartok senkit semminek, amíg nem ismerem - de a reakciók kb. olyanok, amiket itt most leírtak. Elhiszem, hogy csalódott vagy - azt teheted, hogy megpróbálsz ellavírozni pl. magánvállalkozóként, vagy esetleg külföldön próbálsz szerencsét. Itt ez van, meg egy jó darabig ez is lesz. Ők csak leírták a véleményüket, és a munkáltatód fejében is 99%, hogy ilyesmi lesz.
"Egyébként már nagyon várat magára egy olyan példaértékű per, amiben az úgynevezett kirívó külsejű egyén győz, mert külseje miatt nem vették fel."
Igen, még egy-két éve engem is ez a gondolat lelkesített - de nézz körül, ki fog egy ilyen pert megindítani, és ki lesz az a bíró, aki az illetőnek ad igazat???
Ismét a gazdasági helyzetre + munkanélküliségre hivatkozok: maguk az érintettek is inkább behúzzák fülüket-farkukat (és már jobban megértem őket mint x éve, bár ugyanolyan szomorúnak tartom a jelenséget)
Aki úgy nézhet ki, ahogy akar, az
- a fizikai munkás (gyárban, építkezésen, stb.)
- a magánvállalkozó (esetleg családi vállalkozásban, de mindenképp olyan, aki a maga ura, vagy olyannál dolgozik, aki családi/baráti kötelék miatt elfogadja őt)
- a szellemi szabadfoglalkozású, pl. író, fordító, művész, esetleg informatikus, rendszergazda, tehát ahol emberekkel nem találkozol, hanem az elvégzett munka a lényeg.
Kérdéses számomra, hogy a szubkulturális másság fog-e valaha is a politikai korrektség olyan kategóriái közé számítani, mint a nem, kor, faj, szexuális orientáció, mozgássérültség, stb.
Az a "baj", hogy ez (részben mindenképpen) választott másság, így heppnek, támadásnak veszik, és talán maguk az érintettek sem kezelik úgy az ezzel szembeni diszkriminációt, mint a fenti esetekben.
"Egyébként már nagyon várat magára egy olyan példaértékű per, amiben az úgynevezett kirívó külsejű egyén győz, mert külseje miatt nem vették fel."
Ilyen nem lesz remélhetőleg. Az általános illemszabályok ellen perelni? A piercing, tetoválás, fültágító nem egy sérülés, fejlődési hiba, hanem egy személyes igénytelenség. Amennyiben ez a per nyerne utána mosdatlanul járnék dolgozni, mert én nagyon nagy egyéniség vagyok és követelném, hogy ne különböztessenek meg emiatt. Meg különben is. Itt mindeni szűk látókörű begyöpösödött ember. Bezzeg Finnországban! Ott az emberek taraj hajjal szétvarrva ülnek a bankokban.
Tényleg vannak emberek, akik ezt a tini lázadást nem növik ki? Szerintem aki csak igénytelenül képes megjelenni az ne akarjon dolgozni. Senkit nem érdekli, hogy ő milyen, milyenek az érzései, világnézete, stb.. Otthon legyen fültágítós hippi nyugodtan. Menjen haza a munkából verje meg a családját, igyon kannás bort és hallgasson meg egypár jugoszláv punk számot, de a munkában normálisan nézzen ki!
Kedves utolsó,
összekeversz 3 dolgot:
- igénytelenség = valaki nem mosakszik, nem mos hajat, piszkos ruhában jár, büdös a szája.
- alternatív külső = tiszta, alkalomhoz illő külső, utcai ruházat (azaz pl. munkahelyre nem tréningnadrág), csak kicsit más, mint az aktuális divat.
- erőszakos viselkedés, családverés - mint a téma ismerője tájékoztatlak, hogy ez fenti két kategóriától független, még az arányokat, előfordulási esélyeket se lehet ezek mentén megbecsülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!