Illetlenség, ha soha nem adok borravalót?
Étteremben szokás, a többinél nem feltétlen. Étteremben ha az étlapon fel van tüntetve, hogy az ár magában foglal borravalót, akkor nem feltétlen kell adni. Ahol nincs beleszámolva, ott általában a pincér fizetése is kevesebb, mert a borravalókkal számol az étterem vezetése. Ilyenkor illik a jó kiszolgálásért 10%-ot adni.
Olyan esetben, ha a pincér valami plusz szolgáltatást nyújt, pl. adott ételben kicseréli a köretet, vagy leáll beszélgetni, esetleg ajánl valami bort/pezsgőt, vagy segít a gyereknek egy család esetében, olyankor igenis illik adni.
Nagyon sok helyen a borravalót is a tulaj teszi el. Ha nem tudod hogy az adott helyen így van e akkor rád van bízva de ahol elve nem kapják meg a borravalót akár étterem vagy fodrász szalon minek adjak? Nem a tulajjal vagyok elégedett.
Másik meg más területeken elítéljük a "nem adózott jövedelmeket" végülis ez is az, csak a társadalmi norma határozza meg, hogyan ítéljük meg az efféle jövedelmet.
Én mindig adok borravalót pincérnek, benzinkúton, ha segít a tankolásban, ha pizzát rendelek a futárnak stb.
Engem így neveltek, ezt tartom természetesnek.
VaniliaHime!
Ha bármilyen módon arra jut, hogy elmenjél étterembe, akkor egy kis borravalóra is teljen, még ha diák is vagy. Máshova nem is nagyon kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!