Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Megbántok-e egy vak embert...

Megbántok-e egy vak embert azzal, ha felajánlom a segítségemet?

Figyelt kérdés
A testi fogyatékos emberekkel úgy vagyok mint a többi emberrel, természetes, úgy értem nem teszek különbséget. Olyannyira, hogy pl egy vak embernek félek felajánlani a helyem a buszom, vagy azt hogy átsegítem a zebrán, mert félek hogy megbántom őket azzal, hogy tehetetlennek nyílvánítom őket, ami persze nem igaz, csak jól esne ha segíthetnék. Ez teljesen más eset mintha egy öreg néninek vagy bácsinak akarok segíteni, mert ők kitörő örömmel fogadják az ilyet, de egy vak embernél úgy gondolom ez más helyzet. Ezért sosem ajánlom fel a segítségem, mert azzal tudomásra hozom hogy ő más ember, ami nem igaz, mert nem teszek különbséget. Igazam van, vagy tévedek?
2009. máj. 3. 18:37
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Akkor segíts neki és olyanban, amikor-és amiben láthatóan rászorul.

Helyet nem biztos, hogy át kell adni, hiszen nem a lábával van baja. Azért mert vak, tud állni.

Ha az utcán láthatóan zavarban van, vagy tanácstalannak tűnik, nyugodtan menj oda és kérdezd meg, hogy segíthetsz-e.

Bár minden ember más.

2009. máj. 3. 18:44
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Miért bántanád meg?Hiszen az idős embereket sem bántod meg azzal hogy átsegíted őket az úton.Sztem akkor nem teszel különbséget,ha a vakoknak is ugyan olyan természetesen felajánlod,hogy átkíséred az úton.

Biztosan nagyon örülnek az ilyen önként "jelentkezőnek"

mert sjna manapság ez ritka.

Sok önbizalmat a legközelebbi"akcióhoz"!!!

2009. máj. 3. 18:47
 3/8 anonim ***** válasza:
92%
Azért más egy idős, nehezen járó öregúr, mint valaki, aki esetleg a fehér bottal hamarabb átsuhan, mint te :)
2009. máj. 3. 18:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is fogyatékos vagyok ( hallássérült) és őszintén szólva nem mindig szeretem ha segítenek az emberek csak úgy sajnálatból és közben meg lenézően mosolyognak mert azt hiszik kisebbrendű vagyok.Ha tényleg kell a segítség akkor tudok szólni. Én ilyen vagyok ez tényleg minden sérült embernél másképp van, meg egy vak ember mégis több segítségre szorul és szerintem szép dolog hogy segítesz :)
2009. máj. 3. 18:57
 5/8 A kérdező kommentje:

Nah ugye, akkor valahogy valamilyen szinten csak jól gondolom, mert az előző válaszoló is írta... én úgy segítenék, ha látom hogy gond van az természetesen nem gondolkozok rajta hogy kellek e vagy sem, de ha látom hogy nincs gond, akkoris rámjön az önjelölt támogató kényszere, de félek megkérdezni mert attól félek ő azt gondolja magában hogy "mit képzel ez magáról azért mert bot van a kezemben már nem bírok átmenni a zebrán??" vagy hogy amiatt mert megszólítom hogy átkísérhetem e, egész napra elintézem neki azt hogy ezen keseregjen hogy ő olyan állapotban van hogy idegen emberek szólongatják meg... ezért van a dilemmám...

ha bajban van természetes a segítség, pl gyerek voltam még, anyával mentem az utcán és egy keresszékes felborult a padkán, szaladtunk mind a ketten és besegítettük a székbe..

De néha az öregekkel is úgy vagyok, hogy megkérdezem vihetem e a szatyrát hazáig (ha mondjuk a környéken látom és szemmel láthatóan nehéz neki)biztos elkezd rettegni hogy egy gonosz erőszakos fiatal vagyok aki elfog szaladni a cókmókjával, ha meg nem adja oda akkor megverem... mert az öregek is félnek nagyon, a híradó is azzal van tele hogy megverik a fiatalok őket :( ha meg azt mondja hogy nem kell a segítség, mert nyílvánvalóan megrémítettem, akkor meg szegény egész nap ezen fogja lesokkolni magát hogy úristen én hozzászóltam és akár ki is rabolhattam volna...

ilyeneken filózok állandóan, nem tudok szabadulni a gondolatuktól.

2009. máj. 3. 19:09
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én az első vagyok. Kerekesszékes.

Abba is bele kell gondolj, hogy a sérült ember (legalább is a többség, ha egészséges önértékelése van), szereti maga megcsinálni, amit maga is meg tud. Tehát ha olyanban segítesz neki, amiben nem kellene, mert maga is meg tudja csinálni, valóban ellenérzést válthatsz ki benne, plusz rombolod az önértékelését.

Úgyhogy csak körültekintően. :)

Persze nem akarom kiölni belőled a segítőkészséget!

És mindig hallgasd meg az illetőt, hogyan is kell neki segíteni! Ne csak úgy hűbelebalázs módra!

2009. máj. 3. 19:16
 7/8 anonim ***** válasza:
Én egy vak lány vagyok (beszélő számítógéppel írok) Én személy szerint örömmel elfogadom a segítséget, nem szoktam azt gondolni, hogy "más" vagyok. Tudom, hogy nem vagyunk sokkal másabbak, mint a többi ember és igenis szembe kell néznünk azzal, hogy bizonyos helyzetekben, hiába szeretnénk, nem tudunk teljesen önállóak lenni, hiányosságunk miatt. Ilyenkor jobb, ha elfogadjuk a segítséget. Én is hallottam már olyan vak emberről, aki rámordult a segíteni szándékozó emberre, mondván, hogy "boldogulok egyedül is!", de a többségünk hálás köszönettel fogadja a segítséget. Valaki írta, hogy szeretjük önállóan végezni a dolgokat, ez igaz, én is ilyen vagyok, de belátom, hogy azért bizonyos helyzetekben el kell, hogy fogadjam a segítséget. Anyukám is úgymond mindent készen tenne elém, de nem engedem neki, mindíg mondom neki, hgoy így sosem leszek önálló, ha nem próbálhatom meg egyedül! Igyekszem minék kevesebbszer segítséget kérni, csak akkor teszem, ha már végképp nem tudok megbirkózni az adott helyzettel. Bocsánat, hogy hosszó lett:) Ha úgy érzi, hogy segíteni szeretne, nyugodtan menjen oda a vak emberhez, fogja meg a kezét, biztos, hogy megköszöni majd:) Nagyon kedves ez a gondolat: "Jól esne, ha segíthetnék." Minden jót! 18/l
2010. jan. 24. 20:21
 8/8 anonim ***** válasza:
Megint én vagyok, a vak lány: Az első hozzászólónak mondom, nem kötöszködő szándékkal, csakhogy tudja, hogy a helyet nem azért szoktaák átadni, mert a lágbunkkal van a baj, hanem azért, hogyha netán nagyot fékezne a jármű és mi véletlen elengedjük a kapaszkodót, nem biztos, hogy újra megtaláljuk és ha mellényúlunk, akkor elesünk. Ezért jobb, hogyha ülni tudunk, mert az ülésről nem eshetünk le:) A sofőr mögötti ülés a vakoknak és gyengénlátóknak van kijelölve, csak sokan nem tudják, cagy nem foglalkoznak vele...
2010. jan. 24. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!