Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Szelektíven gyűjtitek a...

Szelektíven gyűjtitek a hulladékot?

Figyelt kérdés

Egyszerű kíváncsiságból érdekel a kérdés. Kíváncsi vagyok hányan gyűjtitek itt szelektíven, vagy legalább nagyjából szelektíven a hulladékot.

Akik nem, azok miért nem teszik? Mi kellene ahhoz, hogy elkezd?

Akik már így gyűjtik. Mi vett rá, hogy elkezd? Mióta gyűjtöd így?

2011. szept. 7. 10:16
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
90%

Te pedig azt nem bírod felfogni, hogy általánosítani nem lehet. Van, aki helyesen gyűjti, van, aki nem, még Svájcban is.

Az viszont valós probléma, hogy kiraknak mindegyik gyűjtőből egyet, amiből a papír és flakon 2 nap alatt megtelik, a többi meg kvázi üresen megy el. Aztán meg csodálkoznak, ha szatyrokban áll a szemét a kukák mellett, mert a környezettudatos polgár nem tudja hova tenni a szemetet, haza meg nyilván nem fogja vinni. Rá pár órára már viszi is a szél az egészet.

Egyébként Svájcban sincs annyiféle szelektív gyűjtő, max 8.

2011. szept. 7. 11:06
 12/20 anonim ***** válasza:

Én mindig szelektíven gyűjtöm a PET-palackokat, papírt és az üveget, sőt a műanyag palackokról még a címkét és a kupakot is leszedem. Kupakokat amúgy nálunk a Vöröskereszt átveszi és jótékony célokra ajánlja fel. Általában hetente egyszer viszem el a szelektált hulladékot, viszont ezt autó nélkül nem tudnám megtenni, szóval megértem azt, aki azért nem gyűjti szelektíven, mert nincs autója. Emellett a használt lámpaizzókat és elemeket is külön gyűjtöm (nálunk a Penny Marketben van ilyenkre kihelyezett gyűjtő). Amit hiányolok, hogy a spray-s flakonoknak nincs szelektív gyűjtőjük, pedig ilyenből sokat használok, így ezeket muszáj vagyok a "hagyományos" kukába dobni.

Amúgy a magyarok környezettudatossága valóban a béka alfele alatt van. Mindenki arra hivatkozik, hogy "azért nem gyűjtöm szelektíven, mert más sem teszi". Azt gondolom, hogy az orszában uralkodó mentalitásnak nagyrészt ez az oka, mindig a másikkal foglalkozunk ahelyett, hogy saját magunk élnénk tudatos, példaértékű életet. Emellett nagyon sok helyen még az sem valósul meg, hogy a szemetet a kukába dobják, nem pedig egyszerűen elhajítják az utcán, kiöntik az ablakon stb. Szóval itt nyugati színvonalú szelektív hulladékgyűjtés az elkövetkezendő évtizedekben aligha fog megvalósulni.

2011. szept. 7. 11:23
 13/20 anonim ***** válasza:
72%
A műanyag palackokat igen, a többit nem. Nem gyűjtöm külön a papírt, stb..mert életidegen szerintem. Nem lehet. Nem fogok ezért 3-4 kukát tartani otthon. :) A palackok egyébként sem férnek bele a kukámba, ezért egy nagy papír dobozba gyűjtöm,és ha megtelik, akkor leviszem a szelektív gyűjtőbe, de ennyi.
2011. szept. 7. 11:24
 14/20 anonim válasza:
100%
Nem igazán, elég sok macera külön elvinni a szelektív konténerekhez elszállítgatni, és nem tudom mennyire környezetbarát, mivel nyilván nem gyalog meg biciklivel, hanem kocsival megy ilyenkor az ember. Egyébként nagyon szívesen gyűjteném szelektíven, de ha egyszer nem teremtik meg hozzá a feltételeket, akkor nekem kéne önként szívatnom magam ezzel? Olyan kéne nálunk is, mint Németországban, ahol minden hulladéknak megvan a saját külön kukája, és úgy szállítják el a háztól, azt nagyon támogatnám, és akkor lehetne büntetni is azt, aki nem tartja be a válogatást. De szerintem meló után, fáradtan legfeljebb a fanatikusok állnak neki szemetet szállítani saját költségen... Pedig hasznos lenne nagyon a szelektív hulladékgyűjtés, de először a feltételeit kéne megteremteni, aztán pedig kötelezni rá az embereket.
2011. szept. 7. 11:25
 15/20 anonim ***** válasza:

Mi a PET palackokat gyűjtjük külön, de csak mert a közelben vannak a szelektív kukák. Elem, gyógyszer egyértelműen nem kerül a vegyesbe.

Talán annyi értelme van ennek a szétválogatásnak azért, hogy mire kiépül a rendes szelektív feldolgozó rendszer mindenhol, az embereknek nem akkor kell elkezdeni hozzászokni és megtanulni, hogy mit hová kell tenni. Gondolom, az sem mostanában lesz, szóval van még időnk tanulni.

2011. szept. 7. 11:34
 16/20 A kérdező kommentje:

Abban egyetértünk úgy látom, hogy teremthetnének jobb feltételeket ehhez, viszont szerencsére úgy látom, hogy talán valami változik. Már csak abból gondolom, hogy pl. nálunk itt a közeli (amúgy elmaradott) kisvárosban is bevezették, hogy otthonról elviszik a szelektíven gyűjtött hulladékot is. Persze ez csak egy kisváros, egyelőre édeskevés, de talán talán csak történik valami. Ez nekem is nagyon szimpatikus lenne itthonra.

Mi családi házban lakunk, így itt elférnek a külön kukák, a mindennapokban is abszolút hozzá lehet szokni, hogy nem egybe dobálunk mindent. Eleinte furcsa volt, sőt kicsit idegesítő is néha, de egy-két hét alatt simán beleszoktunk.

Az elemeket, villanykörtéket mi is pennybe hordjuk, elemgyűjtő van a Tescoban is. A fém dobozokat is visszavisszük Tescoba, mivel nálunk fém gyűjtő a környéken sincs... Amúgy többnyire a szombati nagy bevásárlás előtt szoktuk telepakolni az autót a papír, műanyag, üveg hulladékkal és útközben megállunk kipakolni a szelektív gyűjtőbe, így még plusz költségekkel sem jár, hiszen útba esik.

Arról pedig, hogy valaki mindent beledobál "szelektív gyűjtés" néven a kukákba, akár lehet a tájékoztatás hiánya is szerintem. Hisz aki szeretné gyűjteni, de pl nincs internete, az nem feltétlenül tudja, hogy mi hova tartozik. Pl. a kukákra kiírhatnák jó nagy betűkkel, hogy ez és ez és ez való bele, míg ez és ez és ez semmiféleképpen sem. Persze nem a világ összes dolgát felsorolva, csak alap dolgok... pl. ne dobj bele gyógyszeres üveget, villanykörtét, mosószeres palackot, stb, ami amúgy akár oda is tartozhatna, így laikusok nem feltétlenül tudják, hogy mégsem.

2011. szept. 7. 11:49
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
müanyagpalackot külön egy zsákba ilyen 160l be aztán mikor nagyon megtellik elautokázunk a legközelebbi gyüjtőhelyre... üveg szemét tulsok nincsen. papirt is nagyábol külön(papirfecniket nem de ujságokat szorolapokat igen) azokat meg sulis gyüjtésekkor beviszük(anyu tanár aztán osztályának igy több lesz)
2011. szept. 7. 12:54
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a petpalackot elviszik ha zsákba az utcára tesszük .Sörösdobozt néha elviszem a tescoba ott adnak érte pár ft-ot.Papírral nem vacakolok, szerves cucc komposztba megy, kajamaradékot a kutya megeszi.
2011. szept. 7. 17:35
 19/20 tetris ***** válasza:

Nem akarom elhinni, hogy a szelektív hulladék nem hasznosul kis hazánkban. Én sok energiát fordítok arra, hogy külön tároljam a pet palackokat, az üveget, a papírt. És én cipelem el a hulladékgyűjtó helyre is. Nem autóval, hanem gyalog.

Nem, nem akarom elhinni, hogy mindezt értelmetlenül csinálnám.

2011. szept. 7. 18:42
 20/20 anonim ***** válasza:
Attól, függ, hogy van-e rá lehetőség. Ha van, akkor szelektíven.
2011. szept. 27. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!