Szelektíven gyűjtitek a hulladékot?
Egyszerű kíváncsiságból érdekel a kérdés. Kíváncsi vagyok hányan gyűjtitek itt szelektíven, vagy legalább nagyjából szelektíven a hulladékot.
Akik nem, azok miért nem teszik? Mi kellene ahhoz, hogy elkezd?
Akik már így gyűjtik. Mi vett rá, hogy elkezd? Mióta gyűjtöd így?
Igen, de mondhatni egyedül vagyok vele - még rajtam röhögnek mások és hülyéznek le miatta.
Ne vett rá semmi, hogy elkezdjem. Mint gondolkodó lény logikusnak tartottam és amúgy is jó buli.:) Úgy 3-4 éve csinálom, amióta van szelektív gyűjtő a lakhelyemen.
Nálunk eldöntötték helyettünk a dolgot: Kéthetente viszik csak a kukát. Ennek ellenére nem gyűjtjük szelektíven, mert a gyűjtőhely 2 km-re van, autónk pedig nincs. Inkább elégetjük.
Az viszont jó fej dolog volt a győrszoltól, hogy 2 hetente viszi a kukákat, amik amúgy is kicsik, és két ember 5-6 nap alatt is megtölti. Utána lenne a szelektívezés, ha lenne hova. Ez az egész szelektív gyűjtés csak arra jó, hogy a győrszol költségeit csökkentse(de az árait nem), semmi köze a környezethez. Vajon egy többtagú család autó nélkül hogyan oldja meg?
mi úgy gyűjtjük, mert szelektíven is viszik tőlünk, a komposzt meg nekünk segíség.
De eleve tetszik a környezettudatos életmód, mikor még nem itt laktunk és messzebb volt a szelektív gyűjtő, akkor is igyekeztünk így gyűjteni.
A kukásautó nem önti egybe a hulladékot és ez teljesen biztos forrás! :) Én egy kis faluban élek, itt két helyen van szelektív hulladékgyűjtő, de ha nem lenne autónk, valószínű én sem cipelném el odáig a különválogatott hulladékot, így ezt az indokot abszolút megértem. Egyre több kisebb-nagyobb városban hallottam viszont olyanról, hogy ha igényled, akkor díjmentesen hordják a háztól a szelektíven gyűjtött hulladékot. Pl. nagymamáméknál ez remekül működik. Ő egy 6 családos társasházban él, mindenki rávette magát a gyűjtésre többé kevésbé, így annyi a különbség hogy hozzájuk kétszer jár kukás. Egyszer a rendes szemetet viszi, majd jön a szelektív hulladékgyűjtő/szállító és ez nekik semmivel sem kerül többe. (hozzánk sem ártana ilyen)
Mi anno a műanyag palackokkal kezdtük csak, az újságpapírt pl amúgy is gyűjtöttük, itt a faluban mindig jöttek a gyerekek és vitték az iskolai gyűjtésre. Elég gyorsan megfigyeltük, hogy amióta így gyűjtünk, a kukánk egy hét alatt olykor félig sem telik meg, míg előtte elég nagy probléma volt, hogy az udvari, plusz konyhai szemetet együttesen még is hova a frászba tegyük.
Én környezetvédelemben dolgozom, most kicsit magam ellen fogok beszélni, én nem gyűjtöm szelektíven, max a biohulladékot. Igazából ennek a "szelektív hulladékgyűjtésnek", ami Magyarországon működik, nem sok értelme van...
A probléma az, hogy a magyar ember simán beledobja a sörösüveget a papírszemét közé... de még aki egyébként lelkiismeretesebb, az is simán beledobja a vegyszeres flakont a műanyagba, a gyógyszeres üveget az üvegbe, stb... szóval a Magyarországon összegyűjtött szelektív hulladék 90%-a gyakorlatilag használhatatlan, sok helyen újraválogatják, de a legtöbb helyen tényleg összeöntik, és megy simán a lerakóba vagy égetőbe, mint a többi szemét.
Igazából ahhoz, hogy a szelektív hulladékgyűjtés effektíven működjön, kellene legalább 30-40-féle kuka, ez sok Ny-Európai országban így működik, így már lenne értelme, de ez itt, ami Magyarországon folyik, kb. önmegnyugtatásra jó, hogy na én tettem valamit, másra nem nagyon. Még azt a 4-5ötféle kukát sem bírja felfogni a magyar ember... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!