Mégis miért nem tegezhetem le a tanáraimat?
Nem értem ezt a baromságot, nem lehet tegeződni suliban, tanárral, mert akkor "tiszteletlen vagy fiam, nem neveltek a szüleid?"
Persze az angolban ott a YOU-TE használja mindenki, mindig. Az angol tanárnak is azt mondom hogy You, és Ő is azt mondja nekem, hogy Íou.
Akkor mi a f****nak találták ki ezt a Maga/ön dolgot? Hogy az idősebbek szívassák a fiatalokat, és lehordják őket?
Komolyan azon múlna a tisztelet, hogy nem azt mondom, hogy "Szerinted" hanem azt hogy "Ön szerint"?
Mert vannak nagyon fiatal tanáraim is, akik most kezdtek el tanítani, és ha nem a tanárom lenne, simán letegezném mert ilyen 25-28 évesek. és én vagyok 18.
Azt is viccesnek tartom, hogy valakinek mondok valamit, és ha magázódás van(ami tisztelet adás... hahaha) akkor 1/3. személyben beszélek hozzá.
Mintha valaki másról beszélnénk.
"Jó napot, hogy van?" DE KICSODA????!
Ha angolul beszélsz, nem kell magáznod őket.
Ha magyarul, akkor figyelembe veszed a magyar nyelv sajátosságait. Meg azt, hogy a felnőttek magázzák egymást. Következésképpen:
ha felnőttnek érzed magad, akkor magázod a felnőtteket,
ha gyereknek érzed magad, akkor meg azért magázod őket.
Illemszabály, hogy mindig az idősebb ajánlja fel a tegeződést a fiatalabbnak.
Örülj neki, hogy nem tanultál németet.
Egyébként a you eredetileg magázódás volt.
Egy korábbi kommentből:
"A valóság az, hogy csak magázódás van, ugyanis a 'you' a töbess szám második személy megnevezése volt eredetileg, és egyben a magázás formája (mint sok más nyelvben). Az eredeti tegezés a 'thou' volt, amely nem véletlenül hasonlít a német 'du'-ra. Azonban idővel kikopott, és csak az irodalmi nyelvben használták, aztán már ott sem. "
Szerintem a 25-28 évesek sem szívesen magáztatják maguk, de ez az elvárás mondjuk idősebb tanárok, vagy az igazgató felől.
Ha a diákok sehogy sem tisztelik a tanárt, akkor is ott van neki utolsó mentsváraként a magázás. Ha már verik, leköpik, nem veszik komolyan, kiröhögik, akkor sincs egy szinteni a diákokkal, mert felnőtt és magázzák. Sovány vigasz, de mégis valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!