Mit gondoltok a nők házasság után felvett nevéről?
Fél évszázaddal ezelőtt még fel sem merült, hogy egy nő ne a férje teljes nevét vegye fel (mint -né), de ez mára teljesen kiment a divatból, illetve többféle választási lehetőség is adott. Elvileg ezek léteznek:
Gipsz Jakabné
Gipsz Jakabné Cserepes Virág
Gipszné Cserepes Virág
Gipsz-Cserepes Virág
Cserepes-Gipsz Virág
Gipsz Virág
Cserepes Virág
Ti mit gondoltok, mire utalnak ezek a nő személyiségét, a kapcsolatban betöltött szerepét illetően? Máshogy néznek a nőre a külső szemlélők, ha valamilyen formában felveszi a férje nevét (vagy épphogy nem)?
Elnézést, ha már volt ilyen kérdés, de én nem találtam.
Nekem nem tetszik, ha a nők átveszik a férjük nevét, főleg a -né elnevezés. Vannak olyanok, akik nem írják ki a lánykori nevüket pl. az iskolában a tanárnők a tablófotó alatt.
Emlékszem, hatodik osztályos koromban volt egy tanárnőnk, akinek a nevét nem mondom meg inkább :D, viszont a tablófotó alatt valamilyen Károlyné néven szerepelt. Kérdeztem a barátnőmet, hogy miért nem a lánykori nevét írták ki? Mire ő: -Miért, Károlynénak akarod hívni???
Persze, röhögtünk is ezen, majd a barátnőm azt válaszolta, hogy neki egyáltalán nem tetszik, hogy átveszik a férjük nevét a nők. Az ő anyja pl. nem vette át. A másik barátnőm anyja se, még az anyum se.
Én felvettem a (külföldi) férjem nevét, a következő okokból:
- külföldön élve a saját eredeti nevemet senki sem tudta kimondani, és belefáradtam az eltorzított alakokba, és a rengeteg pluszmunkába és pluszköltségbe, amelyeket az elírások javítása okozott,
- nem azonos családnevű gyerekkel a nemzetközi utazás rengeteg papírmunkát igényel, különösen, amíg a kislányomnak nem volt magyar útlevele, egy más nevű és más nemzetiségű gyerekkel potenciális gyermekrablónak tekintettek volna,
- a bevándorlási hivatal nem hivatalos állásfoglalása esetén okot ad a gyanakvásra, ha a feleség semmilyen formában nem veszi fel a férj nevét.
Magyarországon, magyar férjjel eszembe se jutott volna, de az adott körülmények mellett ésszerű döntés volt.
Gipsz Jakabné - szerintem a legrosszabb változat, ki se derül belőle az illető nő neve, csak az hogy kinek a felesége. mintha a házassággal egy letárgyiasított valaki lenne és csak az volna az érdekes hogy kinek a tulajdona, vagyis kinek a felesége. undorító!
Gipsz Jakabné Cserepes Virág - túl hosszú, ki akar ennyit körmölni?!
Gipszné Cserepes Virág - talán, de még mindig kissé alárendelt figura
Gipsz-Cserepes Virág
Cserepes-Gipsz Virág
- ugyanolyan jók, bár én akkor elvárnám hogy a férjem is legyen Gipsz-Cserepes Jakab vagy Cserepes-Gipsz Jakab
vagy túl emancipun.ci volnék?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!